Czujniki ciśnienia w oponach.
Autor Wiadomość
 sadam 

Informacje
Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 31
Skąd: Sulejówek
 #1  Wysłany: 2014-08-26, 06:31   Czujniki ciśnienia w oponach.

Czy ma ktoś już autko z tym wynalazkiem?
Ile takie cudo kosztuje? Da się kupić poza ASO?
Jak jest z jeżdżeniem na felgach bez tego cuda? Tylko świeci się jakaś kontrolka czy nie daj boże coś wyje i piszczy?
Jakaś specjalna uwaga do wulkanizatora przy zmianie/zakładaniu opon?
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-12-16, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 marder 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4 benzyna
Przebieg: 8000
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 305
Skąd: Sosnowiec
 #2  Wysłany: 2014-08-26, 09:22   

Czujnik ciśnienia w oponach to zbędny gadżet w normalnych oponach, jak złapiesz gumę to poczujesz na pewno. Chyba, że zamierzasz zakładać opony Run Flat, wtedy może się przydać.
 
 
     
 sadam 

Informacje
Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 31
Skąd: Sulejówek
 #3  Wysłany: 2014-08-26, 09:42   

Wiem o tym, problem polega na tym, że wszystkie nowe ryjki są w te czujniki wyposażone standardowo :devil:
 
 
     
 Sokar11 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,25
Kolor: Biały
Pakiety: ACN
Typ nadwozia: Sedan
Dołączył: 23 Paź 2014
Posty: 42
Skąd: Ostrowiec
 #4  Wysłany: 2014-10-23, 17:13   

Witam
Właśnie czekam na moją Ryjówke aż przypłynie i zastanawiam sie właśnie jak to jest z tymi czujnikami? Teraz od razu mają mi wrzucić na fele opony zimowe ale już mnie martwi sezon letni. Czy można jeździć bez tych czujników i tylko bedzie pokazywało sie na desce że coś jest ie tak czy może samochód bez czujników nie pojedzie?
 
 
     
 Jaghoose 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: STY2
Tapicerka: BBM
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 3
Skąd: Czestochowa
 #5  Wysłany: 2014-10-26, 06:49   

Witajcie, ja odebrałem moje Rio trzy dni temu i zakupiłem w ASO komplet zimowek. Oferowano mi do niego zestaw czujników za bagatela 700 zł. Postanowiłem zrezygnować z tej opcji :-) Podobno ma się tylko swiecic kontrolka. Dodatkowym utrudnieniem dwóch kompletów czujników jest konieczność kazdorazowego programowania komputera pod konkretny zestaw przy zmianie kół (ASO 100 PLN). Koła będę zmieniał na dniach więc dam znać jak bardzo uciążliwy jest brak czujników.
 
 
     
 sadam 

Informacje
Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 31
Skąd: Sulejówek
 #6  Wysłany: 2014-10-26, 15:51   

Te 700zł to całkiem niezła cena - Ojcu zaproponowali 250zł sztuka!!! I nie wspominali o konieczności kalibracji.
 
 
     
 marder 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4 benzyna
Przebieg: 8000
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 305
Skąd: Sosnowiec
 #7  Wysłany: 2014-10-26, 16:43   

Wciskają gówno na siłę niestety. Takie czasy. W tej wersji poliftowej dają system start/stop i nie wiadomo czy będzie się go dało na stałe wyłączyć. W wielu modelach się nie da.
--------------------
LIFE IS TOO SHORT TO BE SLOW
 
 
     
 kas602 


Informacje
Wyposażenie: Nissan Primera
Silnik: 1,8
Inne auto / jakie?: Buick Riviera V8 5.7l, 1979r.
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 06 Lip 2013
Posty: 236
Skąd: Warmia
 #8  Wysłany: 2014-10-26, 16:54   

START/STOP przed liftem był dostępny tylko z trociniakiem i miał wyłącznik.

Nie wiem jak w rio, ale w cytrynie c4 da się te czujniki ciśnienia wyłączyć z kompa serwisowego. Podejrzewam, że w rio też jakoś się da, jak kogoś to zacznie wkurzać.
 
 
     
 Jaghoose 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: STY2
Tapicerka: BBM
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 3
Skąd: Czestochowa
 #9  Wysłany: 2014-10-30, 22:31   

Dziwna rzecz, dziś założyłem zimowki i żadnej reakcji że strony auta. Brak alertu, brak zapalonej ikonki na zegarach. Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Serwis twierdził że będzie się świeciła lampka...
 
 
     
 sadam 

Informacje
Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 31
Skąd: Sulejówek
 #10  Wysłany: 2014-10-30, 23:02   

Pod pojęciem "zimówki" masz na myśli opony i drugi komplet felg?
Ojciec zdjął opony letnie i założył na fabryczne felgi opony zimowe - przy demontażu okazało się, że auto nie ma czujników wbudowanych w wentyle - tak twierdził serwis/sprzedawca. Być może auto pobiera info o ciśnieniu (a właściwie różnicy ciśnień) z czujników ABSu, tak jest w fordach, albo wcale nie posiada tego gadżetu:). Jak mi się nawinie ojciec z autem to spuszczę w jednym kole celowo powietrze i przejadę się kawałek. Jak zadziała to sygnał z czujników ABSu, jak nie zadziała to po raz kolejny wyjdzie wiedza i kompetencja sprzedawców.
 
 
     
 toyaris 

Informacje
Dołączył: 24 Sie 2014
Posty: 64
Skąd: ETM
 #11  Wysłany: 2014-10-31, 09:36   

sadam napisał/a:
Wiem o tym, problem polega na tym, że wszystkie nowe ryjki są w te czujniki wyposażone standardowo :devil:

Nie wszystkie. Odebrałem auto pod koniec sierpnia. W specyfikacji pisało, że są czujniki. Przy wymianie opon na zimówki okazało się, że są normalne wentyle! Czujników NIET!!!
--------------------
10 mniej - zwolnij!
 
 
     
 sadam 

Informacje
Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 31
Skąd: Sulejówek
 #12  Wysłany: 2014-10-31, 09:47   

Mój tekst o tym, że wszystkie nowe ryjki mają te czujniki opierał się właśnie na dostępnej specyfikacji (cenniku) potwierdzonym przez sprzedawcę. Jak zwykle wyszła kompetencja a raczej jej brak. Dla pocieszenie to podobnym poziomem wiedzy charakteryzuję się też sprzedawcy w innych salonach. Oczywiście zdarzają się wyjątki, bardzo rzadko.
Ojciec z powodu braku tych czujników płakać nie będzie:)
 
 
     
 Artur1980 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 39900
Kolor: Bright silver
Tapicerka: Czarna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Ford Ka
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 18
Skąd: Rzeszów
 #13  Wysłany: 2014-11-01, 07:40   

Potwierdzam , sedan zakupiony we wrześniu, rownież bez czujników ciśnienia , pomimo tego iż były na liście wyposażenia. Byc moze faktycznie zczytuje z ABS-u. Dla użytkowników chyba lepiej.
 
 
     
 Jaghoose 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: STY2
Tapicerka: BBM
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 3
Skąd: Czestochowa
 #14  Wysłany: 2014-11-05, 09:36   

Wymieniłem komplet, opony z felgami. Komputer zajarzył po całym dniu jeżdżenia że nie dostaje sygnału z czujników :) U mnie są wkręcone w wentyle na letnich kołach. Swoją drogą zastanawiam się jak bardzo precyzyjny jest to system skoro potrzebował tylu godzin żeby załapać że ciśnienia brak.. i to w czterech kołach :D
 
 
     
 shibby86 
Shibby


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 76000
Kolor: black
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 31
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 183
Skąd: Bedzin
 #15  Wysłany: 2014-11-05, 09:55   

a nie resetuje sie tego jakos? :) To teraz przez cala zime bedziesz mial kontrolke wlaczona? :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 9 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 26