Czujniki ciśnienia w oponach.
Autor Wiadomość
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Graphite Meralic
Pakiety: Czujniki parkowania + lakier
Tapicerka: Beżowo-Czarna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiat 600
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 328
Skąd: Wrocław
 #106  Wysłany: 2017-04-05, 14:12   

Nic nie trzeba programować przy wymianie opon. Wiem, bo wymieniałem w ASO opony za 1 razem i taką informację mi podali. Mój wulkanizator, do którego jeździłem do tej pory również to potwierdził. Ważne, aby czujnik z lewego przedniego koła po wymianie opon trafił na lewe przednie koło i tak z każdym czujnikiem trzeba zrobić.
 
 
     
 marc88 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 71000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Brązowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 42
Dołączył: 12 Mar 2015
Posty: 33
Skąd: podkarpacie
 #107  Wysłany: 2017-04-05, 14:20   

Nie jestem przekonany, jak układ z jednym odbiornikiem ma wykrywać zamianę kół (czujników) miejscami...
U mnie nie wykrywa, 2 tygodnie temu zmieniłem felgi na te z czujnikami i kontrolka zgasła, mimo że zamieniałem koła miejscami.

 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Graphite Meralic
Pakiety: Czujniki parkowania + lakier
Tapicerka: Beżowo-Czarna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiat 600
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 328
Skąd: Wrocław
 #108  Wysłany: 2017-04-05, 15:25   

Również nie mam pojęcia jak to działa, ale musi to mieć jakieś znaczenie skoro instrukcja wskazuje, że przypisuje się każdy czujnik osobno do każdego koła. Może jakimś programem po podpięciu do komputera można odczytać jakie wartości ciśnienia są w każdym kole skoro czujniki się przypisuje osobno. Druga opcja to oprogramowanie jakie jest w instrukcji jest uniwersalne i może wyższe modele KIA rozróżniają wartości ciśnień z osobna w każdym kole, a w naszych Rio wystarczy, że są 4 czujniki skomunikowane ze sterownikiem i nie ma znaczenia który gdzie się znajduje.
 
 
     
 marc88 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 71000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Brązowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 42
Dołączył: 12 Mar 2015
Posty: 33
Skąd: podkarpacie
 #109  Wysłany: 2017-04-05, 15:44   

Rafael napisał/a:
(...) w naszych Rio wystarczy, że są 4 czujniki skomunikowane ze sterownikiem i nie ma znaczenia który gdzie się znajduje.


Raczej to, oprogramowanie pewnie jest po prostu uniwersalne.
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1037
Skąd: Katowice
 #110  Wysłany: 2017-04-05, 20:21   

Które koło gdzie jest zapisuje się w sterowniku.
Każdy czujnik ma swój identyfikator i na tej podstawie auto wie w którym kole jest za mało powietrza po zmianie po prostu błędzie błędna informacja co do tego które to koło.
Czytać od strony 1271
https://drive.google.com/file/d/0ByvWEMAyei2dUnJoU0xGYTNMV2M/view?usp=sharing
 
 
     
 krzychu001 

Informacje
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 11
Skąd: Warszawa
 #111  Wysłany: 2017-04-20, 11:14   

Hey. Rozwiązałem mój problem z czujnikami. Byłem u swojego wulkanizatora który mi przekładał z zimowych na letnie i pokazał mi każdy czujnik że jest cały. Ok, czyli usterka mechaniczna nie wystąpiła. Wczoraj znalazłem warsztat gdzie mają przenośny programator i sprawdził mi wszystkie 4 koła i każdy z czujników odpowiadał. Napompowali koła do ciśnienia 2.2 i sprawdzili jeszcze raz czy czujnik tak to odczytuje i ponownie zaprogramowali te dane do komputera samochodu. Za całość zapłaciłem 50zł.

Wulkanizator w Warszawie. Obozowa 106 (nakole.pl) tak się nazywa i to jest też ich stronka www. Tanio i fachowo mi to zrobili to jak ktoś będzie miał znów z tymi czujnikami problem to myślę że śmiało można do nich zajechać jak ktoś jest z okolicy a jak nie to poszukać wulkanizatora z przenośnym komputerkiem do odczytu i programowania czujników.
 
 
     
 Grzesiek1234 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4CRDI
Przebieg: 6200
Kolor: srebrny
Pakiety: ...totalny standard
Tapicerka: szara
Typ nadwozia: Hatchback 5D
Wiek: 69
Dołączył: 02 Paź 2017
Posty: 4
Skąd: Warszawa
 #112  Wysłany: 2017-10-05, 11:27   

Ciężko wyciągnąć jakieś konkretne wnioski a przeczytałem wszystko, co tu napisane nt. czujników. Mój ryjek ma 2 miesiące... wentyle czarne, gumowe, a nie szare, metalowe.. a informacje o różnicy w ciśnieniach są przekazywane, więc chyba zmienili system na ten przeliczający obroty kół. Czeka mnie zmiana ogumienia na zimowe, chyba kupie oponki razem z felgami ale wynika z tego, ze nie musżą (te nowe felgi) być z czujnikami i komputerek powinien sam wszystko poustawiać.
--------------------
Moja trzecia Kia
 
 
     
 Soul_Man 


Informacje
Wyposażenie: L + Navi
Silnik: 1.4
Kolor: Smoke Blue
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Saab 9-5 2.3T
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Wiek: 35
Dołączył: 29 Maj 2017
Posty: 220
Skąd: Warszawa
 #113  Wysłany: 2017-10-05, 15:41   

W Rio 4 system działa na podstawie obrotów kół, tak też mi powiedział sprzedawca przy odbiorze auta.
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 268
Skąd: Lublin
 #114  Wysłany: 2017-10-05, 17:55   

Soul_Man napisał/a:
W Rio 4 system działa na podstawie obrotów kół, tak też mi powiedział sprzedawca przy odbiorze auta.

i powiedział, że precyzja odczytu jest na poziomie 0,01 bar... i nawet takie odchylenie od normy zasygnalizuje.... co jest wierutną bzdurą :)
 
 
     
 zalmen3 


Informacje
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1.2
Przebieg: 88000
Kolor: złocisty brąz
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 5d
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 327
Skąd: PZ
 #115  Wysłany: 2017-10-06, 07:50   

Zwłaszcza, że samo rozgrzanie się opony podczas jazdy powoduje zmiany ciśnienia na poziomie 0,1-0,2 bar :D Jeżeli nie większe, jak ktoś przykozaczy :devil2:
--------------------
 
 
     
 Soul_Man 


Informacje
Wyposażenie: L + Navi
Silnik: 1.4
Kolor: Smoke Blue
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Saab 9-5 2.3T
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Wiek: 35
Dołączył: 29 Maj 2017
Posty: 220
Skąd: Warszawa
 #116  Wysłany: 2017-10-06, 10:17   

Tzn ja mam gdzieś ten system i to czy on w ogóle działa ;-) Mówię tylko co powiedział sprzedawca i że - co ważne - nie ma czujników w kołach :-)
 
 
     
 Grzesiek1234 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4CRDI
Przebieg: 6200
Kolor: srebrny
Pakiety: ...totalny standard
Tapicerka: szara
Typ nadwozia: Hatchback 5D
Wiek: 69
Dołączył: 02 Paź 2017
Posty: 4
Skąd: Warszawa
 #117  Wysłany: 2017-10-06, 13:17   

To, że czujnik działa prawdopodobnie po wykryciu innego niż "zadane" ciśnienie , to fakt. U mnie zapalił się przy temperaturze otoczenia 30+, jaka była temperatura asfaltu, nie wiem. Być może wykrył podwyższone ciśnienie ale możliwe, że w którymś kole było inne, ni w pozostałych.. tego nie wiem, bo informacji takiej ci nie przekazuje. Ale.. oczekiwanie później, aż opony ostygną aby to sprawdzić to jakaś paranoja jak jesteś gdzieś w górach, w trakcie podróży.
--------------------
Moja trzecia Kia
 
 
     
 Gruchi 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4 CVVT 109 km
Przebieg: 10500
Kolor: Bright Silver
Pakiety: Business Line Plus
Typ nadwozia: Hatchback 5D
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 15 Sie 2016
Posty: 81
Skąd: Wrocław
 #118  Wysłany: 2018-02-08, 11:25   

Mam u siebie problem z czujnikami od kilku dni. Mianowicie wyskoczyła ikonka i komunikat o niskim ciśnieniu w oponach, tak więc pojechałem na stację dopompować opony na 2,2 bara po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów kontrolka dalej świeci. Wcześniej po dopompowaniu opon kontrolka zgasła od razu. Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem ?
 
 
     
 kubeusz77 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 423
Skąd: Łódź
 #119  Wysłany: 2018-02-08, 13:42   

Miałem podobnie. Skończyło się na widzicie w SOS i bezpłatnym kasowaniu błędu komputera.
 
 
     
 Gruchi 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4 CVVT 109 km
Przebieg: 10500
Kolor: Bright Silver
Pakiety: Business Line Plus
Typ nadwozia: Hatchback 5D
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 15 Sie 2016
Posty: 81
Skąd: Wrocław
 #120  Wysłany: 2018-02-09, 12:36   

Jutro jadę z tym do ASO Kia
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 8 z 10 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 25