Czujniki ciśnienia w oponach.
Autor Wiadomość
 lukaszzd 


Informacje
Wyposażenie: M + klimatyzacja
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 15600
Kolor: Space Blue
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Wiek: 29
Dołączył: 23 Kwi 2015
Posty: 112
Skąd: Szczecin
 #61  Wysłany: 2015-10-29, 19:21   

Dobra po 2 tygodniach użerania się z warsztatem oponiarskim (zdecydowanie nie polecam Euromaster w Dołujach/ k. Szczecina) naprawili. Sprawdziłem po spuszczeniu ciśnienia w oponie reaguje.

Tak na marginesie ostatni raz robię wymianę poza serwisem KIA tam przynajmniej by wymienili bez marudzenia i kombinowania.
 
 
     
 f0ku5 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Przebieg: 65000
Kolor: Czerwony
Pakiety: Alarm + Klima
Tapicerka: Czarna
Typ nadwozia: Hatchback 5D
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 3 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1340
Skąd: Warszawa
 #62  Wysłany: 2015-10-30, 08:48   

Sam robie kazda pierdole w ASO, ale co jak co - wymieniac opon u nich bym nie chcial :P
 
 
     
 kurzasty 

Informacje
Dołączył: 02 Gru 2015
Posty: 1
Skąd: Kraków
 #63  Wysłany: 2016-01-04, 17:19   

U mnie czujniki fajnie działają. Kontrolka się zaświeciła gdy w jednym z kół było poniżej 1.9 atm/bar po przejechaniu ok. 1500 km bez sprawdzania ciśnienia w oponach. Pozdrawiam.
 
 
     
 lukaszzd 


Informacje
Wyposażenie: M + klimatyzacja
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 15600
Kolor: Space Blue
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Wiek: 29
Dołączył: 23 Kwi 2015
Posty: 112
Skąd: Szczecin
 #64  Wysłany: 2016-01-04, 21:43   

Spadły temperatury i wczoraj widok świecącej kontrolki mnie przywitał po odpaleniu maszyny.
 
 
     
 Minis1 

Informacje
Wyposażenie: M+ACN
Silnik: 1.2
Przebieg: 9100
Kolor: Srebrny Metalik
Typ nadwozia: sedan
Inne auto / jakie?: Daewo Lanos
Wiek: 23
Dołączył: 29 Maj 2015
Posty: 44
Skąd: Gdańsk
 #65  Wysłany: 2016-01-04, 21:54   

U mnie też się zapaliła po przejechaniu kawałka, pojechałem na serwis i wyrównali ciśnienie i po problemie :P Jedyny problem to zamarzł mi płyn z lewej dziurce od spryskiwaczy i nie wiem jak to odmrozić a płyn zimowy do niby -22 :-|
 
 
     
 zalmen3 


Informacje
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1.2
Przebieg: 88000
Kolor: złocisty brąz
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 5d
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 312
Skąd: PZ
 #66  Wysłany: 2016-01-05, 10:25   

Bo płyn do -22 nie zamarznie Ci w zbiorniku, natomiast po "wypryskaniu" odparowuje z niego alkohol i reszta zaczyna zamarzać. To właśnie się dzieje na końcówkach dysz. Też już zacząłem żałować, że nie mam podgrzewanych. Na szczęście w garażu mam cały czas powyżej zera i codziennie rano dysze są w pełni drożne.
--------------------
 
 
     
 refilm 

Informacje
Dołączył: 26 Lip 2015
Posty: 6
Skąd: Lublin
 #67  Wysłany: 2016-04-11, 06:54   

Pozwolę sobie dołączyć się do wątku.

Podczas wymiany opon w (Lublin) Dakro/Nałęczowska - wywalili mi właśnie taki jeden czujnik. Pojechałem do nich na wymianę opon, gdyż wydawali mi się solidną, sporą firmą, a nie jakimś krzakiem na polu - i nie sądziłem, że można to tak po prostu zepsuć. Poza tym są tuż koło mojej pracy.

Inna rzecz, że wymieniali mi te opony ponad godzinę - szukali u siebie chyba zapasowego czujnika.

Owszem, poczuwają się do winy, ale co mi mogą zaproponować, to sprowadzenie czujnika, założenie i zaprogramowanie go swoim komputerem. Twierdzą, że nic mi nie grozi i potrafią sobie z tym poradzić, a komputer mają lepszy, niż w ASO w Automarketingu. Na moje twierdzenie, że wolałbym, aby to ASO zrobiło - twierdzenie ich, że nie chcą się wprowadzać w dodatkowe koszty, ale jeżeli nie poradzą sobie z tym programowaniem, to rzeczywiście możemy pojechać do ASO.

Czy ktoś robił kiedyś taką sztuczkę ? Jak dzwoniłem do ASO, to nie dowiedziałem się na razie póki co jednoznacznie - czy stracę gwarancję, czy też nie (chyba muszę tam pojechać). Może się za bardzo przejmuję, ale samochód 8-miesięcy. Nie chcę mieć potem żadnych problemów.

Komputer załapał po dwóch dniach, że jest coś nie tak. Nawiasem mówiąc nawet nie pokazuje, o które koło chodzi...
 
 
     
 piotr900 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4 CVVT
Przebieg: 15200
Kolor: brązowy
Typ nadwozia: hatchback
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 27
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 94
Skąd: Dzierżoniów
 #68  Wysłany: 2016-04-11, 15:33   

Ja czujniki mam tylko z komplecie z kołami na zime. Na lato mam komplet bez czujników.
Kolega odebrał Ceeda bez czujników na zime, a za to chciał miec założone na lato. Brak czujników nie ma wpływu na gwarancje.
Gdy zmienialem koła to komputer potrzebował też ok. dwóch dni aby "zapałać" że nie ma czujników.
Ale za to gdy miałem czujniki "załapał" raz niższe ciśnienie i miał racje- jedno koło miało 1,9.
 
 
     
 lukaszzd 


Informacje
Wyposażenie: M + klimatyzacja
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 15600
Kolor: Space Blue
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Wiek: 29
Dołączył: 23 Kwi 2015
Posty: 112
Skąd: Szczecin
 #69  Wysłany: 2016-04-11, 17:04   

Rób z OC zakładu, spiszcie oświadczenie i napraw w ASO w ramach likwidacji szkody. Mi akurat zakład oponiarski sam naprawił ale gdyby nie dali rady miałem oświadczenie z nimi spisane.
 
 
     
 miczarny84 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 11300
Kolor: Biały
Pakiety: STY + NAVI
Tapicerka: Czarna
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 09 Kwi 2016
Posty: 68
Skąd: Białystok
 #70  Wysłany: 2016-04-19, 21:55   

Jaghoose napisał/a:
Witajcie, ja odebrałem moje Rio trzy dni temu i zakupiłem w ASO komplet zimowek. Oferowano mi do niego zestaw czujników za bagatela 700 zł. Postanowiłem zrezygnować z tej opcji :-) Podobno ma się tylko swiecic kontrolka. Dodatkowym utrudnieniem dwóch kompletów czujników jest konieczność kazdorazowego programowania komputera pod konkretny zestaw przy zmianie kół (ASO 100 PLN). Koła będę zmieniał na dniach więc dam znać jak bardzo uciążliwy jest brak czujników.


Wymieniałem koła w ASO w Łomży. Mam komplety z czujnikami na zimę i na lato. Przy zmianie powiedziano mi w serwisie, że kiedyś trzeba było kalibrować czujniki z komputerem, obecnie nie ma takiej potrzeby. Raz skalibrowane załapują przy każdorazowej zmianie i rzeczywiście u mnie po zmianie kół na letnie komputer sam złapał te z letnich po zostawieniu zimówek w garażu.
 
 
     
 marc88 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 65000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Brązowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 42
Dołączył: 12 Mar 2015
Posty: 33
Skąd: podkarpacie
 #71  Wysłany: 2016-04-20, 10:27   

Potwierdzam, po zmianie kół z zimowych (brak czujników, świeciła kontrolka opon) na letnie, ze zmianą kół miejscami, komp załapał po kilkuset metrach i kontrolka zgasła.
 
 
     
 refilm 

Informacje
Dołączył: 26 Lip 2015
Posty: 6
Skąd: Lublin
 #72  Wysłany: 2016-08-02, 21:13   

Dopiszę jeszcze jedną rzecz po kilku miesiącach.

Otóż Dakro z Lublina rozwiązało tę sprawę najlepiej. Uzgodnili sprawę z ASO, ja się tylko umówiłem na wymianę czujnika do ASO i więcej mnie nie interesowało. Płatności odbyły się za moimi plecami, ja dostałem tylko samochód stanie, w jakim był przed wymianą opon.

Natomiast co to mojego zadowolenia z ASO jako takiego to na razie zadowolony nie jestem - ale to w oddzielnym wątku będzie.
 
 
     
 kubeusz77 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 409
Skąd: Łódź
 #73  Wysłany: 2016-08-03, 13:12   

lukaszzd napisał/a:
Rób z OC zakładu, spiszcie oświadczenie i napraw w ASO w ramach likwidacji szkody. Mi akurat zakład oponiarski sam naprawił ale gdyby nie dali rady miałem oświadczenie z nimi spisane.


Dokładnie tak. Nie daj się zbyć. Jak się nie umie czegoś robić to potem trzeba za to płacić.
 
 
     
 Rafi 
Rafi

Informacje
Wyposażenie: XL + czujniki
Silnik: 1.2
Przebieg: 27000
Kolor: Brązowy
Tapicerka: Beżowa
Typ nadwozia: 5 d
Inne auto / jakie?: Opel Corsa
Wiek: 41
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 18
Skąd: Tarnowskie Góry
 #74  Wysłany: 2016-10-28, 11:54   

Taka ciekawostka nt. mądrości naszego auta :-)

Tydzień temu przy wymianie opon uszkodzono mi aż dwa czujniki ciśnienia. Zakład poczuwał się do winy i sprowadził nowe czujniki.
W między czasie zadzwoniłem do ASO z pytaniem czy nie stracę gwarancji jak ktoś będzie je "programował" i okazało się że nie. Mało tego powiedziano mi, że jak są założone oryginalne takie jak powinny być ,to same się skalibrują i komputer nauczy się je czytać. (kalibracja w ASO koszt 120,00 zł)
Założono oczywiście takie jakie mają być i miałem się przejechać 5 km.
Po ok 5 km lampka sygnalizująca awarię zgasła i od tej pory wszystko jest ok.

Mądre autko samo się skalibrowało :-)
--------------------
Rafi
 
 
     
 Gruchi 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4 CVVT 109 km
Przebieg: 10500
Kolor: Bright Silver
Pakiety: Business Line Plus
Typ nadwozia: Hatchback 5D
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 15 Sie 2016
Posty: 81
Skąd: Wrocław
 #75  Wysłany: 2016-10-28, 16:20   

Masakra z tymi czujnikami widze, ja przy wymianie uprzedzilem o czujnikach i nic nie zostalo uszkodzone ;)
A jak to wygladalo u was ? uprzedzaliscie pracownika o tym ze posiadacie czujniki w kolach ?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 5 z 9 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 25