W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Czujniki ciśnienia w oponach.

Awatar użytkownika
mateusz
Posty: 341
Rejestracja: 14 lut 2017, 23:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mateusz »

Moja ryjówka „zauważyła” zniknięcie czujnika po 25 minutach. Wiec nie sadze ale przejaz obok zdjętych opon powodował, ze nie swieci się kontrolka.
Może jednak sparowala automatycznie. Próbowałeś spuścić powietrze z opon i poczekać ?

Rafael
Posty: 524
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

mateusz pisze:Próbowałeś spuścić powietrze z opon i poczekać ?
Dokładnie to samo chciałem napisać. :-)

Jak złapałem "kapcia", to czujnik od razu wychwycił różnicę nieco ponad 0,2 BAR. Gdyby nie czujnik to bym nie wiedział o tym, bo opona praktycznie niezauważalnie straciła powietrze.

Awatar użytkownika
smarkus
Posty: 47
Rejestracja: 15 sie 2017, 09:01
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: smarkus »

Aktualnie nie za bardzo chcę spuszczać powietrze, gdyż na zestaw mam 14 dni zwrotu. Przez wulkanizatora dobrze wyważone i testuje. Zmieni się ciśnienie a na stacjach nie dopąpujesz idealnie i z testu nici.

a wracając do tematu
Rafael pisze:Nic nie trzeba programować przy wymianie opon. Wiem, bo wymieniałem w ASO opony za 1 razem i taką informację mi podali. Mój wulkanizator, do którego jeździłem do tej pory również to potwierdził. Ważne, aby czujnik z lewego przedniego koła po wymianie opon trafił na lewe przednie koło i tak z każdym czujnikiem trzeba zrobić.
tylko, że moje opony/czujniki są nowe dla mojego auta. Czy ktoś z szanownych forumowiczów kupił drugi zestaw felg z oponami i czujnikami dla kia rio 3 > 2015 i z automatu mu to działało ?

EDIT

Znalazłem posta w tym temacie który przeoczylem a rozwial moje delematy. Przepraszam za spam i nauczka,ze nie warto czytac za dużo "mądrych" tekstów w internecie tylko dobrze sprawdzić forum :-)
Rafi pisze:Taka ciekawostka nt. mądrości naszego auta :-)

Tydzień temu przy wymianie opon uszkodzono mi aż dwa czujniki ciśnienia. Zakład poczuwał się do winy i sprowadził nowe czujniki.
W między czasie zadzwoniłem do ASO z pytaniem czy nie stracę gwarancji jak ktoś będzie je "programował" i okazało się że nie. Mało tego powiedziano mi, że jak są założone oryginalne takie jak powinny być ,to same się skalibrują i komputer nauczy się je czytać. (kalibracja w ASO koszt 120,00 zł)
Założono oczywiście takie jakie mają być i miałem się przejechać 5 km.
Po ok 5 km lampka sygnalizująca awarię zgasła i od tej pory wszystko jest ok.

Mądre autko samo się skalibrowało :-)

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

smarkus pisze:że komputer widzi zniknięcie czujników po około 2-3 dniach.
mi wywalało kontrolkę po dosłownie kilku-kilkunastu minutach od włączenia zapłonu

powiem tak: nie świeci się to się ciesz a jak się zaświeci to szybko się przyzwyczaisz

a tak poza tym to totalna pomyłka te czujniki i ja gdybym tylko wiedział jak to zrobić to na stałe wyłączyłbym tę funkcję w komputerze

Awatar użytkownika
smarkus
Posty: 47
Rejestracja: 15 sie 2017, 09:01
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: smarkus »

Rejmi pisze: ..
powiem tak: nie świeci się to się ciesz a jak się zaświeci to szybko się przyzwyczaisz
..
Wymienie czujnik i tyle - wiem teraz,że nie trzeba parować i problem z głowy. Koszt mniejszy a przenajniej TPMS działa w miarę prawidłowo niż wersja z ABS bez czujników.

ps
nie warto się sugerować się instrukcją "rio 3 1.6 dla USA" i internetowymi odpowiednikami, wersja europejska jest w paru punktach inna.

linkinmark
Posty: 31
Rejestracja: 19 sty 2018, 01:10
Lokalizacja: Ćwiklice

Post autor: linkinmark »

witam mam problem z czujnikami, bez powodu przez minute kontrolka miga a pozniej świeci stale, sprawdzałem cisnienie i w normie ok 2.3, co moze byc powodem tego że świeci i czy da sie jakos w domowy sposób to wyłączyć?

dzien wczesniej lekko otarłem kołpakiem o kraweżnik może to jest powod ze świeci ale ona zaczłe swiecić na drugi dzień

Rafael
Posty: 524
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Może przy otarciu kołpakiem delikatnie zahaczyłeś wentylem i czujnik się uszkodził. Jeśli masz czujniki, to auto jest z 2015-2016 roku, więc za wcześnie na wyczerpane baterie.

linkinmark
Posty: 31
Rejestracja: 19 sty 2018, 01:10
Lokalizacja: Ćwiklice

Post autor: linkinmark »

witam ponownie, odwiedziłem wulkanizatora i stwierdził po sciągnieciu opony ze czujniek jest nie naruszony i pewnie wystrczy zrobic tylko restart czujników i pytanie jak to robic skoro nic nie pisze w instrukcji a jakt jakis sposób bo w aso to robić tylko mam troche daleko, prosze o info czy ktos kiedys restartował nie mam miedzy zegarami komputera tak by był pewnie w menu restart mam rioi jeszcze przed faceliftingiem

walddek
Posty: 7
Rejestracja: 07 maja 2016, 19:11
Lokalizacja: kielce

Post autor: walddek »

Witam!
Może wystarczy tylko dopompować powietrza? Kiedyś tak miałem po wymianie opon u wulkanizatora niby 2.3 a na stacji paliw kompresor wskazywał 2.
Pozdrawiam W.K.

Awatar użytkownika
smarkus
Posty: 47
Rejestracja: 15 sie 2017, 09:01
Lokalizacja: Zabrze

Post autor: smarkus »

linkinmark pisze:witam ponownie, odwiedziłem wulkanizatora i stwierdził po sciągnieciu opony ze czujniek jest nie naruszony i pewnie wystrczy zrobic tylko restart czujników i pytanie jak to robic skoro nic nie pisze w instrukcji a jakt jakis sposób bo w aso to robić tylko mam troche daleko, prosze o info czy ktos kiedys restartował nie mam miedzy zegarami komputera tak by był pewnie w menu restart mam rioi jeszcze przed faceliftingiem
Zapytaj w jakimś punkcie wymiany opon , mi zrestartowali-wzbudzili przy zmianie kompletu zimowego.
Podchodzi serwisant z urządzonkiem , zbliża "pyk" i jest restart.

tookaun
Posty: 43
Rejestracja: 15 lip 2016, 21:32
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: tookaun »

Dokładnie, znajdź warsztat oponiarski, który obsługuje TPMS i ma komputerek do obsługi czujników, to powinno dać się zrobić, a na pewno da się na nim odczytać wskazania tego czujnika.

Awatar użytkownika
kubeusz77
VIP
Posty: 540
Rejestracja: 16 kwie 2016, 05:48
Lokalizacja: Łódź
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White

Post autor: kubeusz77 »

Kilka dni temu byłem w górach. W nocy temperatura spadła do jakiś 7 stopni. I po takiej chłodnej nocy ruszyliśmy do domu,wyjeżdżając musiałem przejechać przez próg zwalniający i w tym momencie zapaliła się kontrolka czujników ciśnienia. Na pierwszej stacji dopompowałem do 2.2 i nadal nic.
W wolnej chwili pojechałem do ASO,komputer nic nie wykazał. Więc opony zostały napompowane do 2.4 i zgasło. Takie ciśnienie zalecił mi doradca serwisowy. I zwrócił uwagę że czujniki głupieją przy różnicach temperatury.

Rafael
Posty: 524
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

kubeusz77 pisze:Takie ciśnienie zalecił mi doradca serwisowy. I zwrócił uwagę że czujniki głupieją przy różnicach temperatury.
Czujniki nie głupieją, tylko działają prawa fizyki. Jest chłodniej, więc ciśnienie spada, a jak jest cieplej, to może być wyższe. ;-) Swoją drogą czujniki w oponach są bardzo dokładne i nawet przy różnicy 0,2 Bar zasygnalizują spadek.

Awatar użytkownika
kubeusz77
VIP
Posty: 540
Rejestracja: 16 kwie 2016, 05:48
Lokalizacja: Łódź
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White

Post autor: kubeusz77 »

Niestety w "3" nie ma przycisku reset w nowej RIO jest taki przycisk i załatwia on sprawę takich problemów. No i czujniki są na kole a nie w wentylacji.

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

Rafael pisze:Swoją drogą czujniki w oponach są bardzo dokładne i nawet przy różnicy 0,2 Bar zasygnalizują spadek.
no to akurat jest bardzo mała dokładność

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zewnętrzne”