Pierwsza usterka
Autor Wiadomość
 socisz 
Kią po piasku ^_^


Informacje
Wyposażenie: Gulf Spec
Silnik: 1.4 100KM
Kolor: Czerwony
Tapicerka: Skórzana czarno-czerwona
Typ nadwozia: Hatch 5d
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Wiek: 34
Dołączył: 11 Kwi 2018
Posty: 41
Skąd: Wrocław/Emiraty
 #1  Wysłany: 2018-07-07, 19:28   Pierwsza usterka

Czołem!
Po miesiącu w Polsce, wróciłem do Kii i powitała mnie komunikatem o niskim ciśnieniu w oponach. Nic strasznego, pomyślałem, auto stało miesiąc, miało prawo trochę stracić.

Niestety, po uzupełnieniu ciśnienia (brakowało bardzo niewiele), komunikat nie gaśnie. Jutro rano mam umówioną wizytę w serwisie, zobaczymy, co powiedzą hinduscy geniusze :)

Trochę szybko, jak na pierwszą usterkę - auto ma 4 miesiące i przebieg 4500km...

Mieliście problemy z tymi czujnikami?
 
 
     
 pavulon 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2 LPG
Przebieg: 70000
Typ nadwozia: Sedan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 115
Skąd: PZ
 #2  Wysłany: 2018-07-07, 22:05   

socisz napisał/a:
Mieliście problemy z tymi czujnikami?


Witam. Gdzie sprawdzałeś ciśnienie?
 
 
     
 Sławek549 


Informacje
Wyposażenie: L+NAVI
Silnik: 1.4
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Hatchback 5 d
Inne auto / jakie?: Mazda 3. Mazda MX5
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Pomógł: 3 razy
Wiek: 49
Dołączył: 07 Paź 2017
Posty: 57
Skąd: Szczecin
 #3  Wysłany: 2018-07-08, 00:58   

Samo nie zgaśnie, trzeba resetować.
 
 
     
 RoadDriver 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 AT
Pakiety: AEB, SMK
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Dołączył: 25 Lis 2017
Posty: 23
Skąd: Podkarpacie
 #4  Wysłany: 2018-07-08, 09:24   

Po napompowaniu trzeba przytrzymać przycisk ciśnienia opon na kilka sekund by zresetować do stanu zerowego. Chodzi o to że nie są to zwykłe czujniki umieszczone w wentylu, a odczyt różnicy obrotu kół.

Jeżeli od stanu startowego (resetu przyciskiem) odczyty mocno się zmienią tzn. że któreś koło zmieniło swoje rozmiary czyli guma straciła powietrze.
 
 
     
 socisz 
Kią po piasku ^_^


Informacje
Wyposażenie: Gulf Spec
Silnik: 1.4 100KM
Kolor: Czerwony
Tapicerka: Skórzana czarno-czerwona
Typ nadwozia: Hatch 5d
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Wiek: 34
Dołączył: 11 Kwi 2018
Posty: 41
Skąd: Wrocław/Emiraty
 #5  Wysłany: 2018-07-08, 13:40   

Okazało się, że to ja jestem głupi, a nie czujnik.

Tutaj mierzą ciśnienie w funtach na cal kwadratowy (PSI) i byłem przyzwyczajony do normy 33 PSI, tak miałem w poprzednim Volvo.

Umówiłem serwis, zajeżdżam, siema siema, pan poczeka.

No, to czekam.

Półtorej godziny później pan pyta, jakie robiłem ciśnienie, bo komputer jest ustawiony na 35 PSI.

Zatem... LOL :D

Dzięki za sugestie!

A którym przyciskiem się to resetuje?
 
 
     
 SirMicho 
Gunslinger

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Hatchback 5
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lis 2017
Posty: 40
Skąd: Gdańsk
 #6  Wysłany: 2018-07-09, 07:01   

socisz napisał/a:
A którym przyciskiem się to resetuje?

Po lewej stronie (ale nie na kierownicy) masz guzik z takim symbolem:
Trzeba go prztrzymać chwilę.
 
 
     
 Sławek549 


Informacje
Wyposażenie: L+NAVI
Silnik: 1.4
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Hatchback 5 d
Inne auto / jakie?: Mazda 3. Mazda MX5
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Pomógł: 3 razy
Wiek: 49
Dołączył: 07 Paź 2017
Posty: 57
Skąd: Szczecin
 #7  Wysłany: 2018-07-09, 07:12   

Na wysokości lewego kolana jest panel z włącznikami i tam jest przycisk z przekrojem opony (TCMP).

Ten system nie jest ustawiony na konkretne ciśnienie tylko reaguje na różnice ciśnień w pojedyńczych kołach, odczyt idzie z ABS.
  
 
 
     
 socisz 
Kią po piasku ^_^


Informacje
Wyposażenie: Gulf Spec
Silnik: 1.4 100KM
Kolor: Czerwony
Tapicerka: Skórzana czarno-czerwona
Typ nadwozia: Hatch 5d
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Wiek: 34
Dołączył: 11 Kwi 2018
Posty: 41
Skąd: Wrocław/Emiraty
 #8  Wysłany: 2018-07-10, 18:28   

Dzieki chlopaki!
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 18