Problem z otwarciem auta.
Autor Wiadomość
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1043
Skąd: Katowice
 #1  Wysłany: 2018-03-22, 07:35   Problem z otwarciem auta.

Podchodze do auta, naciskam na pilocie otwórz, miga lampami, że otworzył, w środku światło się świeci ale .... drzwi nie da się otworzyć ;D ;D bagażnika też nie :cool:
No to zamknij, otwórz ... nic zamknij, otwórz... nic kur*** *** kolejne 4 próby i nic.
Trzymam guzik od otwarcia bagażnika miga kierunkowskazami i otwarty,, zadowolony że coś się udało, ciskam na pilocie otwórz drzwi a on nadal zamknięty...
Po którejś próbie otworzył łaskawie.
Zdarzyło mi się to już drugi raz.
Nie słychać siłowników przy otwieraniu natomiast przy zamykaniu słychać.

Jakieś pomysły gdzie szukać? Nie nie jest to mróz auto stało w garażu pod blokiem.
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-03-25, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Adi 

Informacje
Wyposażenie: wersja L
Silnik: 1.4
Przebieg: 66000
Kolor: biały
Tapicerka: ciemna
Typ nadwozia: sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 317
Skąd: Warszawa
 #2  Wysłany: 2018-03-22, 14:46   

Hmm, ja mialem troszke inny przypadek i zdarzyl mi sie tylko raz. Nie moglem zamknąc auta ani z kluczyka ani z pilota. Probowałem przez kilkanascie minut i nic ;) Wymieniłem baterię w kluczyku - nic. Wzialem drugi kluczyk - nic.
Po godzinie, gdy wrocilem do auta to juz zamykanie zaczelo dzialac.
--------------------
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1043
Skąd: Katowice
 #3  Wysłany: 2018-03-22, 15:00   

Taki przypadek miałem. Stał za stetter i pompował beton.
Jak odjechałem od niego wszystko wróciło do normy :) Najprawdopodobniej falownik siał jak głupi.
 
 
     
 Cichy 
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 53000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1389
Skąd: Podlaskie
 #4  Wysłany: 2018-03-25, 10:44   

U mnie było podobnie i winny był jakiś sterownik zamka centralnego. Wymienili w ramach gwarancji.
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1043
Skąd: Katowice
 #5  Wysłany: 2018-08-23, 08:26   

No i stało się. Zamek padł totalnie znaczy nie dało się otworzyć auta z pilota a z kluczyka otwierały się tylko drzwi przednie kierowcy. Guzik w środku tez nie działał jedynie słyszałem cykanie przekaźnika. Schematy do ręki i wyszło, że jedynie mógł paść przekaźnik sterujący otwieraniem auta znajduje się on w skrzynce bezpieczników, która jest w środku. Zamówiłem całą skrzynkę na allegro bo przekaźnik jest lutowany bezpośrednio do druku i centralny ożył :)
 
 
     
 Churek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 222900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1409
Skąd: Huta Partacka
 #6  Wysłany: 2018-08-23, 17:20   

czerwo napisał/a:
Schematy do ręki i wyszło, że jedynie mógł paść przekaźnik sterujący otwieraniem auta znajduje się on w skrzynce bezpieczników, która jest w środku. Zamówiłem całą skrzynkę na allegro bo przekaźnik jest lutowany bezpośrednio do druku i centralny ożył :)


Dobra robota ! I informacja dla innych :-D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 ghost2255 
....---....

Informacje
Wyposażenie: L automat
Silnik: 1.4
Kolor: grafit
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: CC 700
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 214
Skąd: Wroclaw; Poland
 #7  Wysłany: 2018-08-23, 20:48   

Da się wymienić sam przekaźnik.
Można kupić na Aliexpress lub, jak ja zrobiłem-wlutowałem na kabelkach inny przekaźnik.
Działa tak samo, a wyglądać nie musi, bo i tak jest schowany.
 
 
     
 Sokar11 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,25
Kolor: Biały
Pakiety: ACN
Typ nadwozia: Sedan
Dołączył: 23 Paź 2014
Posty: 47
Skąd: Ostrowiec
 #8  Wysłany: 2018-08-24, 09:15   

Witam, takie małe wtrącenie do tematu. Jeśli opisuje ktoś jakiś problem to miło by było aby dodał jakieś zdjęcia problematycznego przedmiotu lub gdzie się znajduje. Nie każdy jest tu mechanikiem i choć może przypuszczać o co chodzi, to zdjęcie dużo by rozjaśniło.
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1043
Skąd: Katowice
 #9  Wysłany: 2018-08-26, 11:56   

ghost2255 napisał/a:
Da się wymienić sam przekaźnik.
Można kupić na Aliexpress lub, jak ja zrobiłem-wlutowałem na kabelkach inny przekaźnik.
Działa tak samo, a wyglądać nie musi, bo i tak jest schowany.


Tak też chciałem zrobić ale dorwałem całą puszkę za 40zł z przesyłką. Gdybym wcześniej znał wymiary przekaźnika to bym wymienił bałem się jeszcze, że wymiar będzie koreański i nie dostanę nigdzie u nas w przeciągu paru dni a jazda bez centralnego doprowadzała mnie do szału :devil2:
 
 
     
 ghost2255 
....---....

Informacje
Wyposażenie: L automat
Silnik: 1.4
Kolor: grafit
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: CC 700
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 214
Skąd: Wroclaw; Poland
 #10  Wysłany: 2018-09-01, 23:50   

Jak dorwałeś za takie drobne całość, to oczywiście szkoda czasu na naprawy.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 21