Wymiana rozrządu silnik 1,2 benzyna
Autor Wiadomość
 wojt0000 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,2 PB/LPG
Przebieg: 150000
Kolor: Wendy Brown
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 19
Skąd: PW/Poznań
 #1  Wysłany: 2018-12-10, 15:36   Wymiana rozrządu silnik 1,2 benzyna

Witam,
Szukam szukam i nic nie mogę znaleźć.
Czy ktoś już wymieniał rozrząd w silniku jak w temacie? Główne pytanie to z jakim przebiegiem powinno się to zrobić.
Dzięki za info.
Pozdrawiam.
 
 
     
 ziko1983 

Informacje
Wyposażenie: l
Silnik: 1,25
Przebieg: 127000
Kolor: czerwony
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: sedan
Inne auto / jakie?: Suzuki Celerio
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 31 Gru 2013
Posty: 365
Skąd: Rokitnica
 #2  Wysłany: 2018-12-10, 16:38   

Dzieje się coś złego z silnikiem? Silniki z rodziny kappa (a więc m.in. 1,2 z rio) maja łańcuch rozrządu i hydrauliczną kompensację luzu zaworowego, więc jeśli wszystko jest w porządku to się układu nie rusza.
--------------------
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #3  Wysłany: 2018-12-12, 17:41   

W moim 1.4 też jest łańcuch i dzięki wymianom oleju co 15 kkm wszystko działa mimo 230 000 km przebiegu. Jeśli się sam nie urwie to do 300 000 raczej dojadę :)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 kubeusz77 
VIP


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 489
Skąd: Łódź
 #4  Wysłany: 2018-12-14, 19:35   

ziko1983 napisał/a:
Dzieje się coś złego z silnikiem? Silniki z rodziny kappa (a więc m.in. 1,2 z rio) maja łańcuch rozrządu i hydrauliczną kompensację luzu zaworowego, więc jeśli wszystko jest w porządku to się układu nie rusza.


Na pewno jest łańcuch???
Mam duże wątpliwości
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #5  Wysłany: 2018-12-14, 19:37   

kubeusz77 napisał/a:
Na pewno jest łańcuch???
Mam duże wątpliwości


Ściągnij pokrywę zaworów i wszystko będzie jasne :cool: :D :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 ziko1983 

Informacje
Wyposażenie: l
Silnik: 1,25
Przebieg: 127000
Kolor: czerwony
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: sedan
Inne auto / jakie?: Suzuki Celerio
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 31 Gru 2013
Posty: 365
Skąd: Rokitnica
 #6  Wysłany: 2018-12-15, 14:29   

Dolewałeś kiedyś oleju do silnika? Przez otwór wlewowy zajrzyj do środka, a zobaczysz łańcuch.
--------------------
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #7  Wysłany: 2018-12-15, 14:33   

Skoro w sklepie z częściami można kupić łańcuch .... do tego silnika (?) :)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 67000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 44
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 474
Skąd: Kaszuby
 #8  Wysłany: 2019-01-06, 15:59   

A u mnie co siedzi ?
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #9  Wysłany: 2019-01-06, 17:17   

Gandalf wej napisał/a:
A u mnie co siedzi ?


Czy to naprawdę tak trudno grzebnąć w internetach ?

1.2 G4LA - http://motobenzyna.pl/sil...kappa-g4la.html

1.4 (CRDI) D4FC - http://www.motodiesel.pl/...590km-d4fc.html

1.4 16V G4FA - http://motobenzyna.pl/sil...gamma-g4fa.html

Jak widać - wszystkie na łańcuchu
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 67000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 44
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 474
Skąd: Kaszuby
 #10  Wysłany: 2019-01-17, 12:06   

1,2 Ciekawostka, niezniszczalny łańcuch

ZALETY
trwała konstrukcja
niska awaryjność
niski poziom spalania
łańcuch rozrządu z bezterminową wymianą
-WADY
głośna praca na wyższych
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #11  Wysłany: 2019-01-17, 17:55   

Gandalf wej napisał/a:
1,2 Ciekawostka, niezniszczalny łańcuch


Wiesz - jak się dba o serwis olejowy i nie dziaduje na oleju to może tak spokojnie być.

W Pandzie 1.3 JTD, łańcuszek jest cieniutki jak w rowerze, ale dzięki serwisowi dojechał do 290 000 km i wymieniłem go w zasadzie przez rozum niż przez potrzebę.

W RIO mam już 233 000 km i na razie nie widzę problemu raczej dojadę do końca posiadania :cool: :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Soul_Man 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: L + Navi
Silnik: 1.4
Kolor: Smoke Blue
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Saab 9-5 2.3T
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 29 Maj 2017
Posty: 352
Skąd: Warszawa
 #12  Wysłany: 2019-01-21, 12:54   

Chyba w żadnym aucie rozrząd na łańcuchu nie jest "niewymienialny". I nawet jeśli sam łańcuch rozciąga się minimalnie, to jest jeszcze kwestia ślizgów, które niestety nieśmiertelne nie są. Ale tak jak Churek mówi, jeśli się dba i wymienia olej, to nowy fabryczny rozrząd spokojnie wytrzyma te kilkaset tysięcy km.

...chyba, że mowa o VAGach ;-) ;-) ;-)
 
 
     
 wojt0000 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,2 PB/LPG
Przebieg: 150000
Kolor: Wendy Brown
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 19
Skąd: PW/Poznań
 #13  Wysłany: 2019-03-15, 19:43   

Sytuacja wygląda tak ze mam do wymiany popychacze hydrauliczne. Zarówno na zimnym jak i na cieplym silniku je słychać, choć na ciepłym mniej. U mechanika dowiedziałem się że aby wymienić popychacze trzeba zdemontować rozrząd, więc czy będzie on wymieniany czy nie robota jest ta sama stąd moje pytanie.
Żaden rozrząd nie jest bezobsługowy. Z tego co czytałem po innych forach w hyundaju w tych samych silnikach ludzie wymieniają rozrządy po 150tyś a tyle właśnie mam. Mechanik twierdzi że wymienia się jak dzwoni a to trudno stwierdzić przy stukocie popychaczy, więc chyba zdeycduję się go wymienić przy jednej robocie.
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.25l
Kolor: Graphite Meralic - ABT
Pakiety: L+MET+DCM+BWS
Tapicerka: DCM
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Hyundai i10
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 518
Skąd: DW
 #14  Wysłany: 2019-03-15, 21:02   

Ja słyszałem z kolei, że tego samego paska, czy łańcucha nie zakłada się już 2 raz. Ile w tym prawdy, to nie wiem. Rozrząd w Rio to nie są żadne koszty w porównaniu np. z 3.0 TDI w Audi, gdzie są 4 łańcuchy i wymiana kosztuje kilka tysięcy zł. Gdyby to było moje auto i miałbym nim jeszcze jeździć parę ładnych lat, to chyba bym go wymienił. Tym bardziej, że dojdą Ci tylko koszty części skoro i tak muszą go zdjąć, ale decyzję podejmiesz sam.
 
 
     
 wojt0000 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,2 PB/LPG
Przebieg: 150000
Kolor: Wendy Brown
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 19
Skąd: PW/Poznań
 #15  Wysłany: 2019-03-15, 21:34   

Masz racje i pewnie tak zrobie. Muszę się tylko upewnić czy na pewno jest konieczność rozbierania tego rozrządu. Myślałem że tylko zakłada się blokadę. Jutro przedzwonie do ASO i zapytam dla pewności jak to wygląda.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 26