W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

USB problem.

Hospin
Posty: 84
Rejestracja: 04 maja 2015, 22:04
Lokalizacja: Oświęcim

USB problem.

Post autor: Hospin »

Witam,
Mam problem, podczas podłączenia telefonu pod USB włącza się samoczynnie radio a telefon nie chce się ładować ( ikona ładowania w telefonie miga zamiast świecić ciągle ). Kia Rio 2014. Ktoś coś miał podobnego lub wie o co kaman?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2019, 09:38 przez Hospin, łącznie zmieniany 1 raz.

Attache
Posty: 136
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Spróbuj ładować na innym kablu USB.
Pozdrawiam

Tadeusz

Hospin
Posty: 84
Rejestracja: 04 maja 2015, 22:04
Lokalizacja: Oświęcim

Post autor: Hospin »

Attache pisze:Spróbuj ładować na innym kablu USB.
Myślisz że to może być powodem? Ten sam kabel w ładowarce domowej ładuje normalnie. Fakt jest jedynie taki że sam kabel jest z trochę starego telefonu, ale nie wiem czy ma to większe znaczenie.

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 404
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Radio widzi w telefonie pendriva który nim nie jest i tak to sobie przeskakuje... coś z tym było ale nie pamiętam jak i czy z tym sobie poradziłem ale generalnie najszybszym rozwiązaniem będzie zaklejenie w kablu w porcie USB 2 środkowych pinów tak żeby tylko 2 skrajne zostały. Telefon powinien się ładować a radio w ogóle nie zauważy urządzenia.

Attache
Posty: 136
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Czasem długość kabla ma znaczenie, ilość pinów na wyjściu. Ja zacząłbym od kabla.
Pozdrawiam

Tadeusz

Gandalf wej
Posty: 476
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:25
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: Gandalf wej »

To nie jest gniazdo do ładowania

Awatar użytkownika
Sławek549
Posty: 68
Rejestracja: 07 paź 2017, 16:24
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Sławek549 »

W ustawieniach telefonu (USB) jeszcze masz wybór czy po USB idzie tylko ładowanie czy też przesył danych (HONOR P6)

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 404
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Tak z tym że nawet jak się kliknie tryb ładowania to np windows wykrywa urządzenie a tym samym radio w Kii pewnie też będzie.
A dlaczego nie do ładowania? Coś mi się kojarzy że ma 1A czyli całkiem nie najgorzej, nawet jeśli by miało standardowe 500mA to powinno wystarczyć żeby przynajmniej podtrzymać baterię.
Długość kabla raczej nie ma w tym wypadku znaczenia chyba że Hospin tam wkłada jakiś 5m z chin za 0.5 dolara ;P niektóre kable dodawane z kamerkami samochodowymi czy powerbankami są 2 żyłowe ale to w sumie rzadkość.

Rafael
Posty: 524
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Ari93 pisze: Coś mi się kojarzy że ma 1A czyli całkiem nie najgorzej, nawet jeśli by miało standardowe 500mA to powinno wystarczyć żeby przynajmniej podtrzymać baterię.
Niestety ma standardowe 500mA, czyli tyle co zwykłe USB 2.0. USB 3.0 ma już 1A, ale nie spotkałem się jeszcze w żadnym aucie, czy stacji multimedialnej z tym standardem. W moim przypadku przy pełnym naładowaniu telefonu i podłączeniu telefonu pod USB w celu nawigacji nie zjadało % baterii. Czasami nawet ją podładowało, ale trwało to bardzo długo ze względu na pobór prądu przez telefon. Wracając do tematu, to sprawdził bym inny kabel i użył aplikacji do zmierzenia prądu ładowania. Jak ładowałem telefon uszkodzonym kablem, to pokazywał, że ładuje, ale rano miał tyle samo baterii co wieczorem przy podłączeniu.

Hospin
Posty: 84
Rejestracja: 04 maja 2015, 22:04
Lokalizacja: Oświęcim

Post autor: Hospin »

A więc sytuacja wyjaśniona. Zamieniłem kable USB na inne i dalej to samo. Zadzwoniłem do znajomego z ASO Kia i potwierdził że to gniazdo jest tylko i wyłącznie do transmisji danych. W gnieździe jest za mały prąd bo zaledwie 0.5v co nigdy nie będzie w stanie ładować telefonu np. z włączoną nawigacją. Poprostu za mały prąd i tyle. Wg. mnie to wielka szkoda że jest to w ten sposób zrobione i zaoszczędzono na takiej podstawowej dziś rzeczy jak gniazdo do ładowania telefonu.

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1419
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Dokup sobie ładowarkę do gniazda zapalniczki z wyjściem USB. Nie są drogie.

Gandalf wej
Posty: 476
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:25
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: Gandalf wej »

Hospin pisze:A więc sytuacja wyjaśniona. Zamieniłem kable USB na inne i dalej to samo. Zadzwoniłem do znajomego z ASO Kia i potwierdził że to gniazdo jest tylko i wyłącznie do transmisji danych. W gnieździe jest za mały prąd bo zaledwie 0.5v co nigdy nie będzie w stanie ładować telefonu np. z włączoną nawigacją. Poprostu za mały prąd i tyle. Wg. mnie to wielka szkoda że jest to w ten sposób zrobione i zaoszczędzono na takiej podstawowej dziś rzeczy jak gniazdo do ładowania telefonu.
No przecież pisałem że nie poleci :lol:

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 404
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Standardowo nie, wystarczy zakleić te 2 środkowe piny w porcie USB-A kabla i będzie ładował.
"W gnieździe jest za mały prąd bo zaledwie 0.5v co nigdy nie będzie w stanie ładować telefonu np. z włączoną nawigacją."
Oczywiście że będzie w stanie, zależy jeszcze jaka nawigacja, jasność ekranu i czy podczas tego będziesz słuchał muzyki/audiobooka z telefonu czy na podzielonym ekranie oglądał YT.
Na 100% da radę oszczędny Yanosik z opcją przygaszania czy nawet całkowitego wyłączania ekranu pomiędzy wskazówkami/wydarzeniami. Tak czy owak wycięcie kawałeczka taśmy klejącej i naklejenie go na te piny to kwestia jednej minuty, spróbować warto bo to że w teorii w porcie jest 0,5A nie oznacza że w praktyce nie ma tam np. 1A co już w zupełności powinno wystarczyć na wszystko, nie przypominam sobie żeby ktoś z miernikiem ten port sprawdzał i potwierdzał że jest deklarowane 0,5A. Chętnie sam bym sprawdził ale mam wymienione radio na inne...

Rafael
Posty: 524
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Hospin pisze:Poprostu za mały prąd i tyle.
Tam jest maksymalnie 500mA i spokojnie daje to radę ładować, lub podtrzymać telefon. Ja nie korzystam z ładowarki do zapalniczki, tylko z tego gniazda. Staram się mieć naładowany telefon do pełna jak wiem, że będę używał dłuższy czas nawigacji i port USB spokojnie ładuje telefon, ale bardzo wolno i bardziej nazwał bym to podtrzymaniem. Mierzyłem prąd ładowania aplikacją Wakelock Detector i było maksymalnie 500mA, czyli tyle ile ma USB w standardzie 2.0.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie i elektryka”