Moje RIO - Platynowy grafit
Autor Wiadomość
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #1  Wysłany: 2016-07-13, 11:30   Moje RIO - Platynowy grafit

Przedstawiam Wam moją ledwo co miesięczną Kijankę.
Dzięki pomocy i radzie Churka zamontowany hak pod platfome rowerową.
Lepsze zdjęcia przy okazji... to tak na szybko
 
 
     
 Cichy 
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 51000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1381
Skąd: Podlaskie
 #2  Wysłany: 2016-07-14, 19:24   

Jak się jedzie z 3 rowerami w trasie? Jest to wyraźnie odczuwalne? Szacun za aktywny wypoczynek z rowerami. ;-)
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 Churek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 217450
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1384
Skąd: Huta Partacka
 #3  Wysłany: 2016-07-14, 21:18   

g_kamyk napisał/a:
Dzięki pomocy i radzie Churka zamontowany hak pod platfome rowerową.


W sprawach rowerowych zawsze do usług :)

Brawo !

Rozumiem, że trzecią blachę na platformę masz z urzędu a nie z drukarki ? :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #4  Wysłany: 2016-07-15, 09:12   

Tak jest... rejestracje na bagażnik brałem od razu przy rejestracji auta.
Co do jazdy z rowerami to jechałem z tym ekspresówką 120km/h i wcale się tego nie czuje. Utraty dynamiki w mieście też się nie odczuwa. Rio bardzo ładnie sobie radzi z takim ładunkiem.
Jedynie trzeba pamiętać na dziurach bo wiadomo platforma podskakuje mocno i nie jest to zdrowe dla zawieszenia. Trzeba pamiętać że się ma rowery i ostrożnie jechać.
 
 
     
 Churek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 217450
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1384
Skąd: Huta Partacka
 #5  Wysłany: 2016-07-15, 18:12   

No i bardzo dobrze - znaczy załapałeś się już na przepisy umożliwiające wydanie 3 tablicy :)

Ja w zasadzie do tych wakacji jeździłem z wyklejanym badziewiem ......

Ja też przetestowałem na autostradzie i nawet 130 da się jechać, chociaż czuć, że za samochodem niezły aerodynamiczny bałagan się robi - ale i tak 100 razy lepiej i bezpieczniej niż na dachu.

Co do podskoków to ja się bardziej martwię o mocowanie haka niż o zawieszenie, chyba że masz na myśli zawieszenie platformy na haku :cool:

Z tym że ja wożę tylko 2 i to dość lekkie rowery, więc raczej nie przekraczam dopuszczalnego obciążenia haka 75 kg.
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #6  Wysłany: 2016-07-16, 09:27   

Ja myśląc o platformie brałem od razu hak mocowany na śruby i skręciłem go na Loctite zielony żeby nie stracić platformy na pierwszym lepszym wiejskim parkingu. Nie wierzę w te szybkozłącza jak na haku wisi blisko 60kg. Jak będzie konieczność odkręcenia zawsze można śruby obciąć.
Sama platforma jest mega wygodna ale i tak ją zareklamowałem bo oczywiście trafiła mi się z pękniętym jednym plastikiem. :angry: Czekam na info od Thule.
 
 
     
 Churek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 217450
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1384
Skąd: Huta Partacka
 #7  Wysłany: 2016-07-16, 10:13   

g_kamyk napisał/a:
Czekam na info od Thule


Zawsze uważałem, że THULE jest przereklamowane i snobistyczne ( bez urazy :) ) - moja ATERA made in germany 3 rok już lata z rowerami i ..... nic. A na pewno była tańsza od odpowiednika THULE.

Co do mocowania haka - samo obsadzenie tej wyjmowanej części haka jest mega pancerne i nie widzę opcji żeby tam się coś stało, a jednak na codzień brak tej wystającej pały jest wygodniejszy. Co do mocowania całości do samochodu to wierzę, że panowie zrobili to lepiej niż montaż wiązki :cool: na razie nie widzę żadnych problemów.

No nic - nie ma co kminić :) Wielu bezproblemowych kilometrów z plaformą i drugie tyle na rowerach życzę :-D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #8  Wysłany: 2016-08-07, 19:16   

OK, Panowie i Panie :cool:
Mineło 2 miesiące użytkowania mojej Kijanki. Na liczniku jest 1900km. Zauważyłem też pierwszą usterkę. Zgłosiłem do ASO i czekam na wolny termin. Mianowicie...
Przez cały okres użytkowania zdarzyło się tak z 4 może 5 razy. Otwieram auto z pilota, wsiadam, wkładam klucz i przekręcam. Wszystko startuje.. zegary itd. Mogę normalnie odpalić auto i odjechać. Jednak nie włączyło się radio !!! Chcę włączyć recznie przyciskiem i nic nie startuje ! Zima ! Pomaga wyjęcie kluczyka ze stacyjki. Siedząc w aucie zamknięcie go z pilota i ponowne otwarcie i eureka już wszystko działa. Radio normalnie się odpala. Może ktoś spotkał się już z czymś takim. Forum przekopałem ale nie znalazłem nic pasującego. Dodam tylko jakby ktoś nie zauważył że to Kia Navi System z bluetooth w Rio wersji M.
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #9  Wysłany: 2016-08-18, 11:53   

Melduje że byłem w ASO z tym problemem.
Niby znali temat. Zaktualizowali oprogramowanie wyświetlacza i ponoć ma być dobrze.
Zobaczymy... jak na razie jest OK !
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #10  Wysłany: 2017-04-04, 19:21   

Z cyklu świetny mechanik... brrr...
Byłem na wymianie opon w zaprzyjażnionym warsztacie z którego kożystałem wiele razy. Niestety tym razem nieszczęśliwie rozwalili mi czujnik TPMS.
Przyznali się od razu, napisali zobowiązanie że naprawią i mają zamówić...
Powiedzcie proszę jak ten temat załatwić w razie problemów ?
Ktoś na forum już pisał że miał podobny problem ale nie mogę tego wygrzebać...
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 269
Skąd: Lublin
 #11  Wysłany: 2017-04-04, 20:16   

najprościej jak można - masz na piśmie, że zepsuli i zobowiązują się naprawić więc chyba nie warto na "zaś" zakładać czarnego scenariusza
 
 
     
 lukaszzd 


Informacje
Wyposażenie: M + klimatyzacja
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 15600
Kolor: Space Blue
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Wiek: 30
Dołączył: 23 Kwi 2015
Posty: 113
Skąd: Szczecin
 #12  Wysłany: 2017-04-05, 18:57   

Ja miałem z tym problem, spisałem oświadczenie, podali datę do kiedy usuną usterkę w przypadku braku możesz naprawić z AC z regresem na warsztat albo z ich OC ściągnąć.

Mi założyli oryginał swoją drogą warsztat sieciowy.

Ponownie wybrałem podobny warsztat z tym że poprzednie dwa serwisy były w ASO i zostałem poproszony po zdjęciu opony i ujrzałem oto taką wesołą twórczość ASO.

Dodam że poskładane póki co nie świeci się czujnik TMPS no i wcześniej również się nie świecił powiem jedno po cholerę montują te g....no tylko aby naciągać na koszta. Od dzisiaj postanowiłem jeden i ten sam warsztat poza ASO (nie będę płacił 120 PLN tylko 60 PLN) a jak wyjdą takie kwiatki to będzie tylko i wyłącznie wina warsztatu wyspecjalizowanego. Jak nic nie ugram z ASO to jak się rozsypie to z programowaniem T-PRO 2 kosztuje 230 PLN.
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 37
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #13  Wysłany: 2017-04-11, 12:57   

Ok, firma okazała się bardzo sumienna i odpowiedzialna.
Dziś wymienili mi jak się okazało ukruszony zawór. Czujnik był nie naruszony.
Uszkodzony zawór oddali, przeprosili za kłopot i polecili się na przyszłość.
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1041
Skąd: Katowice
 #14  Wysłany: 2017-04-11, 21:16   

Najlepsze jest to, że uszkadzane są czujniki przez nieumiejętność warsztatów. Oponę trzeba ściągać za czujnikiem i wyciągnąć przed wtedy czujniki są całe ale trzeba się bardziej namęczyć z oponą...
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 269
Skąd: Lublin
 #15  Wysłany: 2017-04-12, 09:00   

jak nie patrzeć - czujniki to zło
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 25