W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Moje RIO - Platynowy grafit

Nasze auta.
Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Moje RIO - Platynowy grafit

Post autor: g_kamyk »

Przedstawiam Wam moją ledwo co miesięczną Kijankę.
Dzięki pomocy i radzie Churka zamontowany hak pod platfome rowerową.
Lepsze zdjęcia przy okazji... to tak na szybko
Załączniki
20160708_152458_resize.jpg
20160708_152507_resize.jpg
20160708_152608_resize.jpg

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Jak się jedzie z 3 rowerami w trasie? Jest to wyraźnie odczuwalne? Szacun za aktywny wypoczynek z rowerami. ;-)

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

g_kamyk pisze:Dzięki pomocy i radzie Churka zamontowany hak pod platfome rowerową.
W sprawach rowerowych zawsze do usług :)

Brawo !

Rozumiem, że trzecią blachę na platformę masz z urzędu a nie z drukarki ? :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

Tak jest... rejestracje na bagażnik brałem od razu przy rejestracji auta.
Co do jazdy z rowerami to jechałem z tym ekspresówką 120km/h i wcale się tego nie czuje. Utraty dynamiki w mieście też się nie odczuwa. Rio bardzo ładnie sobie radzi z takim ładunkiem.
Jedynie trzeba pamiętać na dziurach bo wiadomo platforma podskakuje mocno i nie jest to zdrowe dla zawieszenia. Trzeba pamiętać że się ma rowery i ostrożnie jechać.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

No i bardzo dobrze - znaczy załapałeś się już na przepisy umożliwiające wydanie 3 tablicy :)

Ja w zasadzie do tych wakacji jeździłem z wyklejanym badziewiem ......

Ja też przetestowałem na autostradzie i nawet 130 da się jechać, chociaż czuć, że za samochodem niezły aerodynamiczny bałagan się robi - ale i tak 100 razy lepiej i bezpieczniej niż na dachu.

Co do podskoków to ja się bardziej martwię o mocowanie haka niż o zawieszenie, chyba że masz na myśli zawieszenie platformy na haku :cool:

Z tym że ja wożę tylko 2 i to dość lekkie rowery, więc raczej nie przekraczam dopuszczalnego obciążenia haka 75 kg.
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

Ja myśląc o platformie brałem od razu hak mocowany na śruby i skręciłem go na Loctite zielony żeby nie stracić platformy na pierwszym lepszym wiejskim parkingu. Nie wierzę w te szybkozłącza jak na haku wisi blisko 60kg. Jak będzie konieczność odkręcenia zawsze można śruby obciąć.
Sama platforma jest mega wygodna ale i tak ją zareklamowałem bo oczywiście trafiła mi się z pękniętym jednym plastikiem. :angry: Czekam na info od Thule.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

g_kamyk pisze:Czekam na info od Thule
Zawsze uważałem, że THULE jest przereklamowane i snobistyczne ( bez urazy :) ) - moja ATERA made in germany 3 rok już lata z rowerami i ..... nic. A na pewno była tańsza od odpowiednika THULE.

Co do mocowania haka - samo obsadzenie tej wyjmowanej części haka jest mega pancerne i nie widzę opcji żeby tam się coś stało, a jednak na codzień brak tej wystającej pały jest wygodniejszy. Co do mocowania całości do samochodu to wierzę, że panowie zrobili to lepiej niż montaż wiązki :cool: na razie nie widzę żadnych problemów.

No nic - nie ma co kminić :) Wielu bezproblemowych kilometrów z plaformą i drugie tyle na rowerach życzę :-D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

OK, Panowie i Panie :cool:
Mineło 2 miesiące użytkowania mojej Kijanki. Na liczniku jest 1900km. Zauważyłem też pierwszą usterkę. Zgłosiłem do ASO i czekam na wolny termin. Mianowicie...
Przez cały okres użytkowania zdarzyło się tak z 4 może 5 razy. Otwieram auto z pilota, wsiadam, wkładam klucz i przekręcam. Wszystko startuje.. zegary itd. Mogę normalnie odpalić auto i odjechać. Jednak nie włączyło się radio !!! Chcę włączyć recznie przyciskiem i nic nie startuje ! Zima ! Pomaga wyjęcie kluczyka ze stacyjki. Siedząc w aucie zamknięcie go z pilota i ponowne otwarcie i eureka już wszystko działa. Radio normalnie się odpala. Może ktoś spotkał się już z czymś takim. Forum przekopałem ale nie znalazłem nic pasującego. Dodam tylko jakby ktoś nie zauważył że to Kia Navi System z bluetooth w Rio wersji M.

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

Melduje że byłem w ASO z tym problemem.
Niby znali temat. Zaktualizowali oprogramowanie wyświetlacza i ponoć ma być dobrze.
Zobaczymy... jak na razie jest OK !

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

Z cyklu świetny mechanik... brrr...
Byłem na wymianie opon w zaprzyjażnionym warsztacie z którego kożystałem wiele razy. Niestety tym razem nieszczęśliwie rozwalili mi czujnik TPMS.
Przyznali się od razu, napisali zobowiązanie że naprawią i mają zamówić...
Powiedzcie proszę jak ten temat załatwić w razie problemów ?
Ktoś na forum już pisał że miał podobny problem ale nie mogę tego wygrzebać...

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

najprościej jak można - masz na piśmie, że zepsuli i zobowiązują się naprawić więc chyba nie warto na "zaś" zakładać czarnego scenariusza

Awatar użytkownika
lukaszzd
Posty: 113
Rejestracja: 23 kwie 2015, 17:02
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: lukaszzd »

Ja miałem z tym problem, spisałem oświadczenie, podali datę do kiedy usuną usterkę w przypadku braku możesz naprawić z AC z regresem na warsztat albo z ich OC ściągnąć.

Mi założyli oryginał swoją drogą warsztat sieciowy.

Ponownie wybrałem podobny warsztat z tym że poprzednie dwa serwisy były w ASO i zostałem poproszony po zdjęciu opony i ujrzałem oto taką wesołą twórczość ASO.

Dodam że poskładane póki co nie świeci się czujnik TMPS no i wcześniej również się nie świecił powiem jedno po cholerę montują te g....no tylko aby naciągać na koszta. Od dzisiaj postanowiłem jeden i ten sam warsztat poza ASO (nie będę płacił 120 PLN tylko 60 PLN) a jak wyjdą takie kwiatki to będzie tylko i wyłącznie wina warsztatu wyspecjalizowanego. Jak nic nie ugram z ASO to jak się rozsypie to z programowaniem T-PRO 2 kosztuje 230 PLN.
Załączniki
tmps.jpg

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

Ok, firma okazała się bardzo sumienna i odpowiedzialna.
Dziś wymienili mi jak się okazało ukruszony zawór. Czujnik był nie naruszony.
Uszkodzony zawór oddali, przeprosili za kłopot i polecili się na przyszłość.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Najlepsze jest to, że uszkadzane są czujniki przez nieumiejętność warsztatów. Oponę trzeba ściągać za czujnikiem i wyciągnąć przed wtedy czujniki są całe ale trzeba się bardziej namęczyć z oponą...

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

jak nie patrzeć - czujniki to zło

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje Rio”