Jak wyłączyć kontrolkę TPMS (ciśnienia w oponach)?
Autor Wiadomość
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #1  Wysłany: 2016-09-28, 22:23   Jak wyłączyć kontrolkę TPMS (ciśnienia w oponach)?

zakupując drugi komplet kół oczywiście nie sposób nie wspomnieć o czujnikach ciśnienia w kołach...

mi osobiście nie uśmiecha się wydawać 800 zł na ten totalnie zbędny wg mnie bajer i w związku z tym oczywiście w jednym komplecie koł nie mam czujników i mieć nie będę

konsekwencje żadne prócz wkurzającej kontrolki która świeci ....



i tu do Was pytanie - da się te kontrolkę jakoś wyłączyć na stale?
może cały obwód od monitorowania ciśnienia w kolach jest na jakimś oddzielnym bezpieczniku?

ewentualnie może jakoś softowo da się dezaktywować?

czy może żarówkę w desce wyjąć??


za każdą podpowiedź poradę sugestię z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-01-19, 17:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 kubeusz77 
VIP


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 487
Skąd: Łódź
 #2  Wysłany: 2016-09-29, 05:32   

O ile pamietam temat już na forum był już poruszany. I niestety jeszcze nikt sposobu na kontrolke nie znalazł. Niektórzy z tego co pamietam próbowali wozić w bagażniku koło z czujnikiem.
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #3  Wysłany: 2016-09-29, 08:15   

takiego rozwiązania nie rozważam. Cóż podjadę może do serwisu i zapytam - chociaż nie wiążę z taką wizytą wielkich nadziei :)
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #4  Wysłany: 2016-09-29, 13:58   

info z aso - nie da się koniec kropka...
 
 
     
 ghost2255 
....---....

Informacje
Wyposażenie: L automat
Silnik: 1.4
Kolor: grafit
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: i40
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 219
Skąd: Wroclaw; Poland
 #5  Wysłany: 2016-09-29, 14:45   

Ja bym usunął diode z licznika, żeby sie nie świeciła.....
 
 
     
 pavulon 
Moderator

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2 LPG
Przebieg: 105000
Typ nadwozia: Sedan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 156
Skąd: PZ
 #6  Wysłany: 2016-09-29, 15:41   

Rejmi napisał/a:
konsekwencje żadne prócz wkurzającej kontrolki która świeci ....


Przegląd rejestracyjny przejdzie z świecącą kontrolką?
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #7  Wysłany: 2016-09-29, 16:48   

Rejmi napisał/a:
info z aso - nie da się koniec kropka...


W ASO nic się nie da .... tempomatu się nie da, ogrzewanych lusterek się nie da, wymienić oleju w AT się nie da ....

Ja bym podjechał do jakiegoś elektronika samochodowego - skoro potrafią na stałe wyłączyć to gówno Start/Stop to i z kontrolka sobie poradzą ....
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #8  Wysłany: 2016-09-29, 17:00   

pavulon napisał/a:
Przegląd rejestracyjny przejdzie z świecącą kontrolką?


nigdy nie widziałem by na przegladzie patrzyli na kontrolki
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #9  Wysłany: 2016-09-29, 17:01   

Churek napisał/a:
Ja bym podjechał do jakiegoś elektronika samochodowego - skoro potrafią na stałe wyłączyć to gówno Start/Stop to i z kontrolka sobie poradzą ....


i tu może Cię zaskoczę - u mnie w aso można wyłączyć start/stop
 
 
     
 pavulon 
Moderator

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2 LPG
Przebieg: 105000
Typ nadwozia: Sedan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 156
Skąd: PZ
 #10  Wysłany: 2016-09-29, 17:43   

Rejmi napisał/a:
pavulon napisał/a:
Przegląd rejestracyjny przejdzie z świecącą kontrolką?


nigdy nie widziałem by na przegladzie patrzyli na kontrolki


Zawsze miałeś auto z czujnikami ciśnienia?
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #11  Wysłany: 2016-09-29, 17:48   

pavulon napisał/a:
Rejmi napisał/a:
pavulon napisał/a:
Przegląd rejestracyjny przejdzie z świecącą kontrolką?


nigdy nie widziałem by na przegladzie patrzyli na kontrolki


Zawsze miałeś auto z czujnikami ciśnienia?


zawsze miałem auto z kontrolkami - nawet w maluchu były

a tak poważniej to taka kontrolka nie ma znaczenia na przeglądzie
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #12  Wysłany: 2016-09-29, 19:46   

Wcale nie jestem tego taki pewny...
Wszystkie pojazdy od 2014r. jak dobrze pamiętam muszą być wyposażone w TPMS i jest to zawarte w świadectwie homologacji. Więc jak trafisz na nadgorliwego diagnoste to nie przejdzie przeglądu.
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #13  Wysłany: 2016-09-29, 19:59   

Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje:
1) identyfikację pojazdu, w tym:
a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi zapisanymi w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie,
b) sprawdzenie prawidłowości oznaczeń i stanu tablic rejestracyjnych pojazdu;
2) sprawdzenie dodatkowego wyposażenia pojazdu;
3) sprawdzenie i ocenę prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska, w tym sprawdzenie i ocenę:
a) stanu technicznego ogumienia, w tym prawidłowości doboru obciążenia, prędkości i przeznaczenia właściwego dla danego typu pojazdu,
b) prawidłowości działania, ustawienia i własności świetlnych świateł zewnętrznych, w tym prawidłowości działania urządzeń sygnalizacyjnych,
c) stanu technicznego, skuteczności i równomierności działania hamulców,
d) prawidłowości działania układu kierowniczego, stanu technicznego jego połączeń oraz wielkości ruchu jałowego koła kierownicy, w tym prawidłowości ustawienia i zamocowania kół jezdnych,
e) stanu technicznego zawieszenia,
f) instalacji elektrycznej,
g) stanu technicznego nadwozia, podwozia i ich osprzętu oraz przedmiotów wyposażenia,
h) stanu technicznego układu wydechowego – w uzasadnionych przypadkach pomiaru poziomu hałasu zewnętrznego podczas postoju oraz ocenę stanu technicznego sygnału dźwiękowego,
i) emisji zanieczyszczeń gazowych lub zadymienia spalin, jeżeli pojazd jest napędzany silnikiem o spalaniu wewnętrznym;

więc kontrolka tpms diagnosty nie obchodzi - i nawet nadgorliwy diagnosta nic tu nie zdziała bo polskie przepisy wykonawcze nie nakazują by samochody użytkowane w Polsce były wyposażone w taki czujnik - także nie ma ryzyka że nie podbije
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #14  Wysłany: 2016-09-29, 21:14   

Ja jeżdżę Pandą już z 5 lat na przegląd ze świecącym checkengine i nic ...

Ale faktycznie jak się trafi nadgorliwiec to i nie przepuści bez durnego TPMS'a ....


Rejmi napisał/a:
i tu może Cię zaskoczę - u mnie w aso można wyłączyć start/stop


No faktycznie - nieprawdopodobne :cool: chyba że robią to po prostu guzikiem od start stopa .... :D :D :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #15  Wysłany: 2016-09-29, 21:15   

Churek napisał/a:
No faktycznie - nieprawdopodobne chyba że robią to po prostu guzikiem od start stopa ....


no kurcze....nie... normalnie "wyłonczajom" na stałe cały system :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 6 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 27