W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Problem z wbijaniem wstecznego.

Awatar użytkownika
carismax
Posty: 27
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:29
Lokalizacja: Poznań

Problem z wbijaniem wstecznego.

Post autor: carismax »

Czy spotkał się ktoś z problemem biegu wstecznego.
Od dwóch tygodni mam problemy z wbiciem wstecznego. Lewarek skrzyni napotyka opór, muszę delikatnie podjechać na jedyce do przodu, wtedy wchodzi gładko. Ewentualnie jak delikatnie odpuszcze sprzęgło to też wskoczy ale słyszę że leci po zębach.
Przebieg to 30k, sprzęgło jest okey.

Muszę się z tym do serwisu wybrać ale nie mam kiedy:-)
Gwarancja chyba musi mi to uznaćż
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, 10:35 przez carismax, łącznie zmieniany 2 razy.

tadzix86
Posty: 84
Rejestracja: 24 sie 2015, 20:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: tadzix86 »

u mnie czasem jest problem z wsteczny albo ciężko wchodzi albo jest problem z jego wbiciem. Jednak wystarczy puścić sprzęgło i wcisnąć jeszcze raz lub wbić jedynkę i potem znów wsteczny. Ciekawe że zwykle jest tak po nocnym postoju. Dodam że w poprzednim aucie ,,Nissan Note'' miałem podobnie u ojca w Oplu Merivie jest to samo czasem ciężko wchodzi wsteczny. Myślę że jest to normalne.
Tadek

Minis1
Posty: 44
Rejestracja: 29 maja 2015, 13:47
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Minis1 »

U mnie też czasem nie chce wejść wsteczny, ktoś chyba pisał o tym kiedyś na forum że po prostu nie ma na biegu wstecznym synchronizatora jak to jest w przypadku innych biegów dlatego trzeba luz puścić sprzęgło i jeszcze raz ;P

https://www.youtube.com/watch?v=ecBMluHRNzo

Awatar użytkownika
zalmen3
VIP
Posty: 376
Rejestracja: 11 mar 2015, 10:07
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1,25
Przebieg: 99999
Kolor: wendy brown
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: hatchback
Inne auto / jakie?: Citigo

Post autor: zalmen3 »

Na jedynce też nie ma synchronizatora w skrzyni 5-biegowej montowanej z silnikiem 1.2.
U mnie czasami też wsteczny się przycina, a jeszcze rzadziej dopiero drugie zwolnienie i ponowne wciśnięcie pedału sprzęgła pozwala bieg włączyć. W pozostałych przypadkach wystarczy raz odpuścić i włączyć na nowo sprzęgło.

gregoreu
VIP
Posty: 70
Rejestracja: 08 sie 2016, 09:27
Lokalizacja: zamosc

Post autor: gregoreu »

Producent opisal podobne problemy z biegiem wstecznym w instrukcji obslugi na str 5.21
gregor

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Zalmen, jak to nie ma na jedynce synchronizatora? Jesteś w stanie w czasie jazdy, bez podwójnego wysprzęglania i operowania gazem zredukować z dwójki na jedynkę bez zgrzytu? Jeśli tak, to jest synchronizator. Co do wstecznego, to na pewno nie ma. Odpalamy auto na sprzęgle, skrzynia stoi i po prostu przy wrzucaniu na wsteczny trafia ząb na ząb. Jak puścimy sprzęgło, koła się ruszą i przy ponownej próbie bieg wskoczy, tylko po naciśnięciu sprzęgła lepiej chwile poczekać, żeby tryby zwolniły trochę i nie było zgrzytów.

Zablokowany

Wróć do „Problemy i pytania”