Automatyczne przełączanie świateł - Sedan.
Autor Wiadomość
 Ikstrim 
Ikstrim

Informacje
Wyposażenie: XL + Tempomat
Silnik: 1,4
Przebieg: 9000
Kolor: Biały
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 36
Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 9
Skąd: Lędziny
 #1  Wysłany: 2016-10-20, 08:14   Automatyczne przełączanie świateł - Sedan.

Nie wiem czemu KIA tak okroiła Rio w wersji Sedan jeśli chodzi o wyposażenie. Pozostaje kombinowanie.

Ma ktoś wiedzę, czy po zamontowaniu manetki i czujnika będzie działać funkcja automatycznego włączania świateł?

http://www.ebay.pl/itm/20...n4AAOxyXDhSdxMr

http://www.ebay.pl/itm/20...6EAAOSwpDdVJJeM


I jeszcze jedno pytanie do osób, które mają wersję hatchback. Czy światła mijania w trybie auto włączają się tylko jak się ściemni, czy też jak zaczyna padać deszcz lub ewentualnie jak włączymy wycieraczki.
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-11-13, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #2  Wysłany: 2016-10-20, 08:18   

Niestety nie będzie działać bo nie ma wiązki poprowadzonej pod kierownicą itd...
--------------------

 
 
     
 zalmen3 
VIP


Informacje
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1.2
Przebieg: 99999
Kolor: złocisty brąz
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 11 Mar 2015
Posty: 357
Skąd: PZ
 #3  Wysłany: 2016-10-20, 14:22   

Tylko jak się ściemni, a jak jest pochmurny i deszczowy dzień, to niestety czasami czujnik uznaje, że jeszcze jest za jasno i wtedy dla bezpieczeństwa lepiej przełączyć światła ręcznie.
--------------------
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #4  Wysłany: 2016-10-20, 14:29   

Jemu chodziło o to czy w momencie włączenia wycieraczek włączają się światła.
Z tego co poprzedni forumowicze mówili to nie.
 
 
     
 Ikstrim 
Ikstrim

Informacje
Wyposażenie: XL + Tempomat
Silnik: 1,4
Przebieg: 9000
Kolor: Biały
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 36
Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 9
Skąd: Lędziny
 #5  Wysłany: 2016-10-20, 16:22   

Wysłałem nr VIN do tego sprzedawcy z eBay. Odpisał mi, według VIN mój samochód posiada czujnik światła. Wychodzi na to, że być może podobnie jak z tempomatem wystarcz podmienić przełącznik.

Tylko szkoda 200 zl jak się jednak okaże że nie zadziała. :-)

Z drugiej strony na ile użyteczna jest to funkcja?
 
 
     
 ghost2255 
....---....

Informacje
Wyposażenie: L automat
Silnik: 1.4
Kolor: grafit
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: i40
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 219
Skąd: Wroclaw; Poland
 #6  Wysłany: 2016-10-20, 16:35   

Bardzo użyteczna.
 
 
     
 g_kamyk 


Informacje
Wyposażenie: M + Kia Navi System + tempomat
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 7421
Kolor: Platynowy Grafit
Tapicerka: Odcienie szarości
Typ nadwozia: Hatchback 5
Wiek: 38
Dołączył: 04 Cze 2016
Posty: 21
Skąd: Olsztyn
 #7  Wysłany: 2016-10-20, 18:05   

To jedna z najbardziej potrzebnych funkcji. Ustawiasz na auto i zapominasz. Chyba że pada deszcz to lepiej ręcznie przerzucić na mijania. W bonusie z tą funkcją masz doświetlanie drogi do domu. Czyli po zamknięciu auta światła oświetlają Ci drogę jeszcze przez 30sek.
 
 
     
 Ikstrim 
Ikstrim

Informacje
Wyposażenie: XL + Tempomat
Silnik: 1,4
Przebieg: 9000
Kolor: Biały
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 36
Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 9
Skąd: Lędziny
 #8  Wysłany: 2016-10-20, 20:15   

Doświetlanie drogi do domu mam. Jak zostawie manetkę na światłach mijania. Coś czuję, że w tym wypadku tez kia sie popisała i zmieniła tylko manetkę świateł. Tylko po co zostawili czujnik swiatla...
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #9  Wysłany: 2016-10-20, 20:16   

Nie ma kabelka w wiązce itd. sprawdzone...
Wystarczy sobie zobaczyć czy wiązka do manetki przy kierownicy jest kompletna.
 
 
     
 Ikstrim 
Ikstrim

Informacje
Wyposażenie: XL + Tempomat
Silnik: 1,4
Przebieg: 9000
Kolor: Biały
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 36
Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 9
Skąd: Lędziny
 #10  Wysłany: 2016-10-20, 20:29   

A czy czujnik świateł i nasłonecznienia dla klimatyzacji to jest to samo. Czy są dwa oddzielne czujniki ???
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #11  Wysłany: 2016-10-21, 08:01   

Czujnik światła jest w kopułce na środku deski.
Podważ śrubokrętem i zobacz czy coś tam jest. Czysto teoretycznie powinno też być widać bez wyciągania, bo tak to jest kawał plastiku a tak to musi być lekko przepuszczający światło.
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #12  Wysłany: 2016-10-21, 10:15   

temat był już zbadany przeze mnie. Nie ma wiązki poprowadzonej do czujnika i sterownika. Wymiana manetki nic nie da. Da się to rozwiązać podłączając się osobnym czujnikiem do świateł ale szkoda roboty.
--------------------

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 24