W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Automatyczne przełączanie świateł - Sedan.

Zrób to sam!
Ikstrim
Posty: 9
Rejestracja: 24 sie 2016, 13:06
Lokalizacja: Lędziny

Automatyczne przełączanie świateł - Sedan.

Post autor: Ikstrim »

Nie wiem czemu KIA tak okroiła Rio w wersji Sedan jeśli chodzi o wyposażenie. Pozostaje kombinowanie.

Ma ktoś wiedzę, czy po zamontowaniu manetki i czujnika będzie działać funkcja automatycznego włączania świateł?

http://www.ebay.pl/itm/2012-2013-2014-2 ... xyXDhSdxMr

http://www.ebay.pl/itm/2012-2013-2014-2 ... SwpDdVJJeM


I jeszcze jedno pytanie do osób, które mają wersję hatchback. Czy światła mijania w trybie auto włączają się tylko jak się ściemni, czy też jak zaczyna padać deszcz lub ewentualnie jak włączymy wycieraczki.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 17:45 przez Ikstrim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Niestety nie będzie działać bo nie ma wiązki poprowadzonej pod kierownicą itd...

Awatar użytkownika
zalmen3
VIP
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2015, 10:07
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1,25
Przebieg: 99999
Kolor: wendy brown
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: hatchback
Inne auto / jakie?: Citigo

Post autor: zalmen3 »

Tylko jak się ściemni, a jak jest pochmurny i deszczowy dzień, to niestety czasami czujnik uznaje, że jeszcze jest za jasno i wtedy dla bezpieczeństwa lepiej przełączyć światła ręcznie.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Jemu chodziło o to czy w momencie włączenia wycieraczek włączają się światła.
Z tego co poprzedni forumowicze mówili to nie.

Ikstrim
Posty: 9
Rejestracja: 24 sie 2016, 13:06
Lokalizacja: Lędziny

Post autor: Ikstrim »

Wysłałem nr VIN do tego sprzedawcy z eBay. Odpisał mi, według VIN mój samochód posiada czujnik światła. Wychodzi na to, że być może podobnie jak z tempomatem wystarcz podmienić przełącznik.

Tylko szkoda 200 zl jak się jednak okaże że nie zadziała. :-)

Z drugiej strony na ile użyteczna jest to funkcja?

ghost2255
Posty: 219
Rejestracja: 20 sie 2015, 19:20
Lokalizacja: Wroclaw; Poland

Post autor: ghost2255 »

Bardzo użyteczna.

Awatar użytkownika
g_kamyk
Posty: 21
Rejestracja: 04 cze 2016, 03:47
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: g_kamyk »

To jedna z najbardziej potrzebnych funkcji. Ustawiasz na auto i zapominasz. Chyba że pada deszcz to lepiej ręcznie przerzucić na mijania. W bonusie z tą funkcją masz doświetlanie drogi do domu. Czyli po zamknięciu auta światła oświetlają Ci drogę jeszcze przez 30sek.

Ikstrim
Posty: 9
Rejestracja: 24 sie 2016, 13:06
Lokalizacja: Lędziny

Post autor: Ikstrim »

Doświetlanie drogi do domu mam. Jak zostawie manetkę na światłach mijania. Coś czuję, że w tym wypadku tez kia sie popisała i zmieniła tylko manetkę świateł. Tylko po co zostawili czujnik swiatla...

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Nie ma kabelka w wiązce itd. sprawdzone...
Wystarczy sobie zobaczyć czy wiązka do manetki przy kierownicy jest kompletna.

Ikstrim
Posty: 9
Rejestracja: 24 sie 2016, 13:06
Lokalizacja: Lędziny

Post autor: Ikstrim »

A czy czujnik świateł i nasłonecznienia dla klimatyzacji to jest to samo. Czy są dwa oddzielne czujniki ż?

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Czujnik światła jest w kopułce na środku deski.
Podważ śrubokrętem i zobacz czy coś tam jest. Czysto teoretycznie powinno też być widać bez wyciągania, bo tak to jest kawał plastiku a tak to musi być lekko przepuszczający światło.
Załączniki
Bez tytułu.png

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

temat był już zbadany przeze mnie. Nie ma wiązki poprowadzonej do czujnika i sterownika. Wymiana manetki nic nie da. Da się to rozwiązać podłączając się osobnym czujnikiem do świateł ale szkoda roboty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”