W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Klapa w desce do zasilania nawigacji.

Zrób to sam!
Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Klapa w desce do zasilania nawigacji.

Post autor: Churek »

Drodzy Kia Rio posiadacze. Zapewne niektórzy z Was posiadają na desce rozdzielczej klapę, pod którą jest magiczne złącze, przeznaczone wg producenta, do zasilania nawigacji przenośnej. Wszystko fajnie, tylko jak dobrze wiecie, nie ma takiego kabelka coby się do tego nadał w żadnym serwisie, a może i na świecie. Z racji, że czasami jeżdżę z nawigacją, a ciągnące się jak makaron kable strasznie mnie wkurzają, postanowiłem dobrać się do tego ustrojstwa. Okazało się, że trzeba otworzyć klapę, i delikatnie pociągnąć w górę i do tyłu (naprawdę trzeba to robić z wyczuciem). Cały moduł zaczyna jak widać wyłazić przodem z deski. Potem palec w szczelinę i wyciągamy cały panel z klapą. Trzeba to robić od przodu, bo z tyłu są zaczepy (widać na kolejnym zdjęciu) i można je uszkodzić. Dalej wypychamy białą kostkę, ale nie w dół, tylko niestety w górę w kierunku klapki. Łatwo wychodzi tylko cały czas mamy moduł z klapą nanizany na kabel - kicha.
Kolejny krok jest łatwy - wyciągamy czerwoną zatyczkę z kostki ale przewody z konektorami nie chcą się łatwo poddać i tu najtrudniejszy krok, bo przydałyby się 3 ręce bo trzeba jednocześnie naciągnąć przewody trzymając kostkę a trzecią ręką i bardzo cienkim wkrętakiem odciągnąć zaznaczone przeze mnie na kolejnym zdjęciu zatrzaski - uffff ... w ten sposób mamy gołe przewody, do których można się na krótko podłączyć z przetwornicą do zasilania nawigacji. Zdjęcia tej operacji niestety nie ma, bo i tak by nie było widać i zrobiłem to tylko 2 rękoma. Sprawdziłem i niestety jest tam 12V, plus jest na czarnym przewodzie, a zasilanie pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka, więc można bezpiecznie majstrować bez kluczyka w stacyjce.
Kupiłem przejściówkę z zapalniczki na USB 1.5A - czyli teoretycznie miała wystarczyć ale niestety nie dała rady ... to znaczy dawała radę z Navroad'em 460, ale po wymianie maszyny na większego NV VIVO trochę się zjarała
Stało się to w drodze z Sandomierza ekran nawigacji zaczął ciemnieć a potem zgasł. Na szczęście miałem oryginalny dwuamperowy zasilacz do zapalniczki.
Żeby jednak korzystać z klapy jak trzeba kupiłem drugi taki sam zasilacz zapalniczkowy jak fabryczny, trochę go rozmontowałem i wsadziłem pod klapę jak widać na zdjęciach.

Zalety są takie, że mam mocniejsze i bardziej estetyczne zasilanie - klapa może być zamknięta i tylko kabelek wystaje przez dziurę.
Zdjęcia w kolejności prac niestety od tyłu ..... - w razie pytań - pytajcie.
Załączniki
fabryczna dziura
fabryczna dziura
zaczynamy wyrywać
zaczynamy wyrywać
wyrwane
wyrwane
wypychamy plastusia
wypychamy plastusia
wyciągnięte
wyciągnięte
zawleczka
zawleczka
i jeszcze blokadki do odpięcia
i jeszcze blokadki do odpięcia
no i mamy gołe przewody
no i mamy gołe przewody
plastik gotowy do wycinanek
plastik gotowy do wycinanek
zabezpieczony przed porusowaniem
zabezpieczony przed porusowaniem
wnęka bez plastiku
wnęka bez plastiku
i wnęka po "uzupełnieniu"
i wnęka po "uzupełnieniu"
podłączona pierwsza wersja zasilacza
podłączona pierwsza wersja zasilacza
wyglądało nieźle
wyglądało nieźle
ale się zjarało :(
ale się zjarało :(
drugi, mocniejszy zasilacz od razu z kabelkiem
drugi, mocniejszy zasilacz od razu z kabelkiem
ukryty gdzieś w otchłani :D
ukryty gdzieś w otchłani :D
tu widać, że się ładnie zamyka
tu widać, że się ładnie zamyka
magiczny kaabelek
magiczny kaabelek
podłączony
podłączony
i działa :)
i działa :)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 17:49 przez Churek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Super. Ja oczywiście nie mam tej klapki, ale na pewno komuś się przyda. :-D

Adi
Posty: 317
Rejestracja: 19 mar 2013, 10:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adi »

Super poradnik. Dzięki, może się przyda w przyszłości.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 16:33 przez Adi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

A da się to jakoś zrobić bez zniszczenia czegokolwiekż

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Ale przecież nic nie zostało zniszczone tylko lekko zmodyfikowane. Klapka wygląda jak fabryczna a oryginalne złącze i tak do niczego się nie nada.
Można nie przerabiać/niszczyć i nie korzystać, ew. używać jako mini-schowka :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Tomash
VIP
Posty: 998
Rejestracja: 17 mar 2013, 09:54
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: Tomash »

Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Jest ż? a mnie powiedzieli na servisie że jeszcze go nie ma nawet Korei o-o

Awatar użytkownika
Tomash
VIP
Posty: 998
Rejestracja: 17 mar 2013, 09:54
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: Tomash »

mnie powiedzieli na servisie że jeszcze go nie ma nawet Korei o-o
Tak, info raczej z pewnego źródła, bo od sprzedawcy KIA ;-)
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Pytanie czy fabryczny kabelek, jeśli w ogóle istnieje, zamienia 12V na 5V do nawigacji ? A może jeszcze trzeba dokupić nawigację zasilaną 12V ? :-)
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
rio_pn
Posty: 238
Rejestracja: 21 kwie 2013, 06:40
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: rio_pn »

Tomash pisze:Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o
100eu? to chyba niemożliwe.. :-|

Awatar użytkownika
Tomash
VIP
Posty: 998
Rejestracja: 17 mar 2013, 09:54
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: Tomash »

rio_pn pisze:
Tomash pisze:Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o
100eu? to chyba niemożliwe.. :-|
Poważnie, info od zaprzyjaźnionego sprzedawcy, Pana Rafała Zapartowicza.
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl

Awatar użytkownika
rio_pn
Posty: 238
Rejestracja: 21 kwie 2013, 06:40
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: rio_pn »

Tomash pisze:Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o
chyba nikt nic nie wie. dzwoniłem do mojego ASO w tej sprawie, mistrz poprosił, żeby dać mu namiar na numer katalogowy i ewentualnie oddzwonić i wtedy da radę może coś skombinować, bo inaczej nie wie jak to ugryźć :D . pytanie czy masz ten numer może? :lol:

Awatar użytkownika
Keller
Posty: 56
Rejestracja: 16 kwie 2013, 00:32
Lokalizacja: okolice Warszawy

Post autor: Keller »

Z tym kablem to w moim ASO też nikt o nim nie słyszał...

Awatar użytkownika
Tomash
VIP
Posty: 998
Rejestracja: 17 mar 2013, 09:54
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: Tomash »

Już wysłałem zapytanie o kod ;)
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Facet na servisie mi mówił że w Niemczech ponoć na servisie idzie kupić ten kabel za 39euro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”