Przesunięty przez: Cichy
2014-03-04, 17:24
Klapa w desce do zasilania nawigacji.
Autor Wiadomość
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #1  Wysłany: 2013-04-05, 23:41   Klapa w desce do zasilania nawigacji.

Drodzy Kia Rio posiadacze. Zapewne niektórzy z Was posiadają na desce rozdzielczej klapę, pod którą jest magiczne złącze, przeznaczone wg producenta, do zasilania nawigacji przenośnej. Wszystko fajnie, tylko jak dobrze wiecie, nie ma takiego kabelka coby się do tego nadał w żadnym serwisie, a może i na świecie. Z racji, że czasami jeżdżę z nawigacją, a ciągnące się jak makaron kable strasznie mnie wkurzają, postanowiłem dobrać się do tego ustrojstwa. Okazało się, że trzeba otworzyć klapę, i delikatnie pociągnąć w górę i do tyłu (naprawdę trzeba to robić z wyczuciem). Cały moduł zaczyna jak widać wyłazić przodem z deski. Potem palec w szczelinę i wyciągamy cały panel z klapą. Trzeba to robić od przodu, bo z tyłu są zaczepy (widać na kolejnym zdjęciu) i można je uszkodzić. Dalej wypychamy białą kostkę, ale nie w dół, tylko niestety w górę w kierunku klapki. Łatwo wychodzi tylko cały czas mamy moduł z klapą nanizany na kabel - kicha.
Kolejny krok jest łatwy - wyciągamy czerwoną zatyczkę z kostki ale przewody z konektorami nie chcą się łatwo poddać i tu najtrudniejszy krok, bo przydałyby się 3 ręce bo trzeba jednocześnie naciągnąć przewody trzymając kostkę a trzecią ręką i bardzo cienkim wkrętakiem odciągnąć zaznaczone przeze mnie na kolejnym zdjęciu zatrzaski - uffff ... w ten sposób mamy gołe przewody, do których można się na krótko podłączyć z przetwornicą do zasilania nawigacji. Zdjęcia tej operacji niestety nie ma, bo i tak by nie było widać i zrobiłem to tylko 2 rękoma. Sprawdziłem i niestety jest tam 12V, plus jest na czarnym przewodzie, a zasilanie pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka, więc można bezpiecznie majstrować bez kluczyka w stacyjce.
Kupiłem przejściówkę z zapalniczki na USB 1.5A - czyli teoretycznie miała wystarczyć ale niestety nie dała rady ... to znaczy dawała radę z Navroad'em 460, ale po wymianie maszyny na większego NV VIVO trochę się zjarała
Stało się to w drodze z Sandomierza ekran nawigacji zaczął ciemnieć a potem zgasł. Na szczęście miałem oryginalny dwuamperowy zasilacz do zapalniczki.
Żeby jednak korzystać z klapy jak trzeba kupiłem drugi taki sam zasilacz zapalniczkowy jak fabryczny, trochę go rozmontowałem i wsadziłem pod klapę jak widać na zdjęciach.

Zalety są takie, że mam mocniejsze i bardziej estetyczne zasilanie - klapa może być zamknięta i tylko kabelek wystaje przez dziurę.
Zdjęcia w kolejności prac niestety od tyłu ..... - w razie pytań - pytajcie.
--------------------
Pozdrawiam
Churek
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-11-13, 17:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #2  Wysłany: 2013-04-06, 11:58   

Super. Ja oczywiście nie mam tej klapki, ale na pewno komuś się przyda. :-D
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 Adi 

Informacje
Wyposażenie: wersja L
Silnik: 1.4
Przebieg: 66000
Kolor: biały
Tapicerka: ciemna
Typ nadwozia: sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 317
Skąd: Warszawa
 #3  Wysłany: 2013-04-06, 13:31   

Super poradnik. Dzięki, może się przyda w przyszłości.
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2013-04-06, 17:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #4  Wysłany: 2013-04-06, 15:10   

A da się to jakoś zrobić bez zniszczenia czegokolwiek??
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #5  Wysłany: 2013-04-07, 11:27   

Ale przecież nic nie zostało zniszczone tylko lekko zmodyfikowane. Klapka wygląda jak fabryczna a oryginalne złącze i tak do niczego się nie nada.
Można nie przerabiać/niszczyć i nie korzystać, ew. używać jako mini-schowka :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #6  Wysłany: 2013-04-07, 18:07   

Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #7  Wysłany: 2013-04-07, 20:24   

Jest ??? a mnie powiedzieli na servisie że jeszcze go nie ma nawet Korei o-o
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #8  Wysłany: 2013-04-07, 21:56   

Cytat:
mnie powiedzieli na servisie że jeszcze go nie ma nawet Korei o-o
Tak, info raczej z pewnego źródła, bo od sprzedawcy KIA ;-)
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #9  Wysłany: 2013-04-07, 22:19   

Pytanie czy fabryczny kabelek, jeśli w ogóle istnieje, zamienia 12V na 5V do nawigacji ? A może jeszcze trzeba dokupić nawigację zasilaną 12V ? :-)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #10  Wysłany: 2013-04-21, 12:14   

Tomash napisał/a:
Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o

100eu? to chyba niemożliwe.. :-|
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #11  Wysłany: 2013-04-21, 12:40   

rio_pn napisał/a:
Tomash napisał/a:
Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o

100eu? to chyba niemożliwe.. :-|
Poważnie, info od zaprzyjaźnionego sprzedawcy, Pana Rafała Zapartowicza.
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #12  Wysłany: 2013-04-22, 10:53   

Tomash napisał/a:
Pogadałem ze sprzedawcą KIA i zapytałem się o oryginalny kabelek do navi. Jest do kupienia za jedyne 100eu o-o

chyba nikt nic nie wie. dzwoniłem do mojego ASO w tej sprawie, mistrz poprosił, żeby dać mu namiar na numer katalogowy i ewentualnie oddzwonić i wtedy da radę może coś skombinować, bo inaczej nie wie jak to ugryźć :D . pytanie czy masz ten numer może? :lol:
 
 
     
 Keller 


Informacje
Wyposażenie: wszystko co było możliwe ;)
Silnik: 1.2 85 KM
Przebieg: 14000
Kolor: biały
Pakiety: full oprócz safety
Tapicerka: jasny brąz
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: KIA Sorento 2011 (full opcja)
Dołączył: 16 Kwi 2013
Posty: 56
Skąd: okolice Warszawy
 #13  Wysłany: 2013-04-22, 11:14   

Z tym kablem to w moim ASO też nikt o nim nie słyszał...
--------------------

 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #14  Wysłany: 2013-04-22, 13:43   

Już wysłałem zapytanie o kod ;)
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #15  Wysłany: 2013-04-27, 18:40   

Facet na servisie mi mówił że w Niemczech ponoć na servisie idzie kupić ten kabel za 39euro
--------------------

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 3 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 30