W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Sportowy filtr powietrza.

Awatar użytkownika
Rio3 Kex
Posty: 134
Rejestracja: 27 maja 2014, 22:15
Lokalizacja: Łódż

Sportowy filtr powietrza.

Post autor: Rio3 Kex »

Ostatnio w TVN Turbo -101 napraw,pokazane było ,jak zamontować sportowy filtr powietrza.Operacja ta daje prawdopodobnie lepsze osiągi przy przyśpieszaniu .
Może ktoś się wypowie w tej kwestii ż? :-/
Ostatnio zmieniony 12 lis 2017, 11:17 przez Rio3 Kex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gruchi
Posty: 87
Rejestracja: 15 sie 2016, 12:27
Lokalizacja: Wroc�aw

Post autor: Gruchi »

W poprzednim aucie wywaliłem filtr papierowy a wstawiłem Pipercross, różnice może i były ale minimalne natomiast jeśli chodzi o wyłapywanie wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń to będzie ten filtr dużo lepszy niż ten zwykły papierowy i to już widać na pierwszy rzut oka po jakości wykonania filtra. Kolejny plus jest taki że filtra nie wymieniasz a jedynie czyścisz co jakiś czas i nasączasz specjalnym olejkiem :)

Sam się zastanawiam nad tym ale nie wiem czy ma to jakiś wpływ na gwarancję czy przed np przeglądem lepiej by było go podmienić na ten fabryczny ? Ktoś coś wie w tym temacie może ?

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Na gwarancję nie może mieć wpływu taki filtr - weźcie się przestańcie utrząsać .... to tylko samochód .... :cool: ;-) :-)

Ja miałem filtr K&N i oprócz ryku spod maski efekt był mierny. Jak dla mnie szkoda kasy.

Dobry filtr powietrza - przede wszystkim czysty, wymieniony na czas i w zupełności wystarczy.

Żeby poczuć więcej mocy pod pedałem trzeba by sporo modyfikacji zrobić a najlepiej dołożyć turbo :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
krzybiel
Posty: 340
Rejestracja: 03 cze 2016, 14:40
Lokalizacja: WLKP

Post autor: krzybiel »

Churek pisze:
Dobry filtr powietrza - przede wszystkim czysty, wymieniony na czas i w zupełności wystarczy.

Żeby poczuć więcej mocy pod pedałem trzeba by sporo modyfikacji zrobić a najlepiej dołożyć turbo :D
I to jest poprawne podejście do tematu :)

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

krzybiel pisze:I to jest poprawne podejście do tematu :)
Ale wiesz - jest jeszcze kwestia autosugestii i dobrego samopoczucia :cool:
Silnikowi to nie zaszkodzi a satysfakcja właściciela - bezcenna :-)

Ja to już może zbyt racjonalnie podchodzę do tematu :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
krzybiel
Posty: 340
Rejestracja: 03 cze 2016, 14:40
Lokalizacja: WLKP

Post autor: krzybiel »

Churek pisze: a satysfakcja właściciela - bezcenna :-)
No tak, właścicielowi dochodzi 100pkt lansu ;)
Ale jak ja to mówię, niech kupują, niech wymieniają, niech montują, nieważne, że mocy nie przybędzie ale za to obrót w handlu jest i tylko gospodarka rośnie w siłę :) No chyba, że na aliexpress kupują :(

Awatar użytkownika
Gruchi
Posty: 87
Rejestracja: 15 sie 2016, 12:27
Lokalizacja: Wroc�aw

Post autor: Gruchi »


Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Bardzo mi sie podoba podsumowanie: montaż na chybił-trafił da efekt na chybił-trafił - amen :)
Pozdrawiam
Churek

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Czysto teoretycznie po zmianie filtra itd. trzeba jeszcze zmodyfikować soft komputera żeby zużyć większą ilość powietrza.

Awatar użytkownika
Gruchi
Posty: 87
Rejestracja: 15 sie 2016, 12:27
Lokalizacja: Wroc�aw

Post autor: Gruchi »

Odkopie nieco temat bo jak się okazuje jakiś przyrost jest ;) https://www.youtube.com/watch?v=8QFsBMUeyUU

Awatar użytkownika
kubeusz77
VIP
Posty: 516
Rejestracja: 16 kwie 2016, 05:48
Lokalizacja: Łódź
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White

Post autor: kubeusz77 »

Montaż sportowego fitra powietrza ktory jest ideanie dopasowany do oryginalnej obudowy to ponoć wzrost o mocy o kilka % a poza tym taki filtr jest praktycznie wieczny. Wystarczy go odkurzać i "nacierać" specjalnym płynem. Koszt tej przyjemności to około 200 zł.

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 378
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Tak, na allegro ten filtr kosztuje trochę ponad 190zł z przesyłką a płyny do czyszczenia i nasączania bodajże 50-60zł, starcza na kilka użyć. Z tego co wyczytałem producent filtra zaleca jego czyszczenie co 80k km niezależnie w jakich warunkach samochód jest użytkowany...? I tak jak kolega wyżej napisał; filtr praktycznie wieczny, wytrzymać powinien milion mil (1,6mln km) :D

Osobiście mam zamiar kupić ten filtr ;) i teraz uwaga: planuję również zrobić test tego filtra :devil2:
Zrobię 3 próby na zwykłym filtrze i 3 próby na nowym filtrze rozpędu Kianki na 3 albo 2 biegu od powiedzmy 20-30km/h do... końca drogi lub obrotomierza i będę spisywał co pół sekundy stan obrotomierza który nagram poprzez nagrywanie ekranu telefonu z aplikacją torque pokazującą obroty silnika. (mam nadzieje że zrozumiale napisałem ;P) Po wrzuceniu pomiarów do wykresu powinno być elegancko widać o ile szybciej obroty rosną na filtrze sportowym. Może ktoś z tego wyliczy moc i moment obrotowy ale już i tak powinno być widać w jakim zakresie obrotów ile to da procent do przyspieszenia.

Co myślicie? Powinno się udać?

Awatar użytkownika
kubeusz77
VIP
Posty: 516
Rejestracja: 16 kwie 2016, 05:48
Lokalizacja: Łódź
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White

Post autor: kubeusz77 »

Trzymam kciuki ;D

Awatar użytkownika
Gruchi
Posty: 87
Rejestracja: 15 sie 2016, 12:27
Lokalizacja: Wroc�aw

Post autor: Gruchi »

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz czy nie narusza to w jakiś sposób gwarancji gdybym np. zapomniał go podmienić przy wizycie w salonie na oryginalny. No i kwestia czy np. by go nie wywalili i nie wstawili papierowego oryginalnego :/ Ktoś ma może jakieś sprawdzone informacje na ten temat ?

Awatar użytkownika
kubeusz77
VIP
Posty: 516
Rejestracja: 16 kwie 2016, 05:48
Lokalizacja: Łódź
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White

Post autor: kubeusz77 »

Pewnie zalezy od serwisu i i ich podejscia. Tak na logikę to wymieniasz tylko wkład a nie zmieniasz całego układu.
Mozna zawsze przed np.przegladem wyjać sportowy a włożyć zwykły-raz na 2 lata żaden problem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”