Przesunięty przez: Cichy
2017-12-17, 10:34
Problem z klimatyzacją.
Autor Wiadomość
 Rissole 


Informacje
Wyposażenie: Business Line Plus
Silnik: 1.4
Przebieg: 1500
Kolor: bordowy
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Opel Astra II
Dołączył: 10 Cze 2016
Posty: 17
Skąd: Lublin
 #1  Wysłany: 2017-03-06, 00:04   Problem z klimatyzacją.

Witam, od pewnego czasu mam problem z klimatyzacją. Po kilku minutach jazdy włącza się klimatyzacja (przycisk AC) i za nic w świecie nie mogę jej wyłączyć. Podobnie jest podczas włączania nawiewu na przednią szybę, bo gdy wyłączam nawiew klimatyzacja pozostaje włączona no i tak już do końca jazdy...
Macie jakiś pomysł co to może być?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-12-17, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 etunerrr 


Informacje
Wyposażenie: L Business Line
Silnik: 1,2 DOHC CVVT, 1248 cm3, 84 KM, 121 Nm
Przebieg: 48000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Dołączył: 31 Maj 2016
Posty: 234
Skąd: Śląsk
 #2  Wysłany: 2017-03-06, 06:45   

To funkcja automatycznego odprawywania szyb. To nie usterka. Jak chcesz wyłączyć, to przycisk obieg zamknięty. A jeśli chcesz dezaktywować, to kojarzę że ktoś pisał o tym na forum :-D
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #3  Wysłany: 2017-03-06, 08:02   

włączyć funkcję odparowania i 4 razy guzik od obieg wewnętrznego (z pamięci mam nadzieje, że nie pomyliłem, jest w instrukcji)
 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 339
Skąd: Starogard Gdański
 #4  Wysłany: 2017-03-06, 09:33   

Z tego co kojarzę co ktoś tu pisał że w instrukcji jest błąd ;) ale faktycznie, po włączeniu tej opcji kilka razy szybko 4 czy 5 razy kliknąć w obieg zamknięty po czym samochód powinien zasygnalizować (mruga przez 3 sekundy AC albo obieg wewnętrzny) uruchomienie tzn wyłączenie tej funkcji.
 
 
     
 Rissole 


Informacje
Wyposażenie: Business Line Plus
Silnik: 1.4
Przebieg: 1500
Kolor: bordowy
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Opel Astra II
Dołączył: 10 Cze 2016
Posty: 17
Skąd: Lublin
 #5  Wysłany: 2017-03-06, 14:03   

Widzicie, wszystko to jest proste " włączam funkcję odparowywania przedniej szyby - klimatyzacja się włącza , wyłączam funkcję to klima również się wyłącza. ale u mnie jest problem taki że ta klimatyzacja działa cały czas, co gorsza włącza się samoczynnie i za nic w świecie nie mogę jej wyłączyć
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.25l
Kolor: Graphite Meralic - ABT
Pakiety: L+MET+DCM+BWS
Tapicerka: DCM
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Hyundai i10
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 515
Skąd: DW
 #6  Wysłany: 2017-03-06, 16:22   

Zapewne masz Climatronic w tej wersji wyposażenia. W "zwykłej" klimatyzacji jak dasz nawiew na szybę nie ważne z jaką temperaturą również automatycznie włącza się klimatyzacja, ale da się ją wyłączyć (chyba, że jest pokrętło z temperaturą na maxa na zimne to się nie da).
 
 
     
 kubeusz77 
VIP


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 488
Skąd: Łódź
 #7  Wysłany: 2017-03-06, 17:47   

Jeśli masz zwykłą klimę to pokrętło temperatury masz pewnie na max zimno.
Wystarczy o jedno kliknięcie przesunąć w kierunku ciepłego powietrza.
 
 
     
 tyka47 
VIP


Informacje
Wyposażenie: L Business Line
Silnik: 1.2 84KM
Przebieg: 40000
Kolor: clear white
Typ nadwozia: 5D Hb
Inne auto / jakie?: KIA CEED
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 21 Wrz 2016
Posty: 98
Skąd: Knurów/Śląsk
 #8  Wysłany: 2017-03-06, 18:08   

Rissole napisał/a:
Widzicie, wszystko to jest proste " włączam funkcję odparowywania przedniej szyby - klimatyzacja się włącza , wyłączam funkcję to klima również się wyłącza. ale u mnie jest problem taki że ta klimatyzacja działa cały czas, co gorsza włącza się samoczynnie i za nic w świecie nie mogę jej wyłączyć

Mam dokładnie tak samo !
Szyby czyste, zero pary a odparowanie się włącza i nie da się wyłączyć.
Myślałem już czy to nie jest jakaś usterka, ale widzę że to normalne zachowanie przy climatronicu.
Dziwi mnie tylko, że użytkownik nie ma wpływu na zachowanie tego ustrojstwa.
EDIT:
wziąłem ponownie instrukcję w swoje ręce i znalazłem:
na stronie 4/131 pisze że:
Jeżeli jednak użytkownik chce anulować system automatycznego usuwania zaparowania szyb, powinien w ciągu 2 sekund, nacisnąć 4 razy przycisk odmrażania przedniej szyby, jednocześnie wciskając przycisk AUTO.
Wskaźnik mignie 3 razy, aby powiadomić użytkownika, że system jest wyłączony...


jutro sprawdzę jak to działa w praktyce :-D
--------------------
.
.
.
Uważajcie na ludzi którzy się nie śmieją - są niebezpieczni :>
Ostatnio zmieniony przez tyka47 2017-03-06, 21:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 jachnyc 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Kolor: Srebrny
Typ nadwozia: Sedan
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 460
Skąd: Lubin
 #9  Wysłany: 2017-03-06, 20:11   

U mnie to anulowanie systemu automatycznego usuwania zaparowania szyb działa , ale tylko gdy zgaszę silnik i ponownie odpalę to system wraca do wcześniejszych ustawień . Zobaczymy jak będzie u Ciebie ?
--------------------
Jacek
 
 
     
 shibby86 
Shibby


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 76000
Kolor: black
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 33
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 183
Skąd: Bedzin
 #10  Wysłany: 2017-03-06, 22:22   

Panowie bez paniki :) Jak juz kiedys pisalem wystarczy odlaczyc kabelek od czujnika przy lusterku i koniec "usterki" :)
 
 
     
 tyka47 
VIP


Informacje
Wyposażenie: L Business Line
Silnik: 1.2 84KM
Przebieg: 40000
Kolor: clear white
Typ nadwozia: 5D Hb
Inne auto / jakie?: KIA CEED
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 21 Wrz 2016
Posty: 98
Skąd: Knurów/Śląsk
 #11  Wysłany: 2017-03-07, 15:41   

Dziś wyłączyłem system zgodnie z instrukcją.
Przejechałem 64 km na wyłączonym,
NIE WŁĄCZYŁO SIĘ ODPAROWYWANIE ani raz. (a jaka pogoda jest każdy widzi.)
Na te 64 km składają się 3 niezależne odcinki z wyłączaniem silnika i opuszczeniem wozu.
System jest nadal wyłączony i sam się nie aktywuje.
Będę obserwował dalej i podzielę się tu wnioskami za dwa trzy dni.
--------------------
.
.
.
Uważajcie na ludzi którzy się nie śmieją - są niebezpieczni :>
 
 
     
 niedzisiejszy 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25
Przebieg: 12300
Kolor: platynowy grafit
Pakiety: business line
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: kia picanto 1,0 2006 r salon
Wiek: 55
Dołączył: 28 Lis 2015
Posty: 61
Skąd: Września
 #12  Wysłany: 2017-03-08, 08:58   

System działa jak powinien. Przestańcie proszę pisać bzdury. Zaczynam się czuć jak na jakimś babskim forum. Większość nie zadała sobie trudu, aby przeczytać dokładnie instrukcję.
 
 
     
 tyka47 
VIP


Informacje
Wyposażenie: L Business Line
Silnik: 1.2 84KM
Przebieg: 40000
Kolor: clear white
Typ nadwozia: 5D Hb
Inne auto / jakie?: KIA CEED
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 21 Wrz 2016
Posty: 98
Skąd: Knurów/Śląsk
 #13  Wysłany: 2017-03-08, 16:08   

Jestem mniejszość, bo zadałem sobie trud czytania instrukcji :D ;D
Lubię być mniejszość.

A poważniej, - co to komu przeszkadza, jeśli ludziska wymieniają się doświadczeniem? nawet w tak goopim temacie jak klima.
Wolna wola - można temat opuścić i przejść do działu "tylko dla fachofcuf" :lol:

BTW: Dziś również suszenie szyby się nie włączyło.
Wniosek - wyłączenie jest skuteczne nie tylko do zgaszenia silnika, lecz na stałe.
--------------------
.
.
.
Uważajcie na ludzi którzy się nie śmieją - są niebezpieczni :>
 
 
     
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #14  Wysłany: 2018-11-05, 09:24   

witam!
na jakiej zasadzie w sumie działa ta funkcja? zdaje mi się, że początkowo zwiększały się automatycznie obroty dmuchawy a teraz to nie następuje. teraz u mnie funkcja działa z małymi przerwami prawie non-stop :/
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 28