Przesunięty przez: Cichy
2017-05-14, 11:47
Zamulanie auta na zimnym silniku.
Autor Wiadomość
 przemo8902 

Informacje
Wyposażenie: xl
Przebieg: 4000
Dołączył: 05 Lut 2017
Posty: 10
Skąd: Polska
 #1  Wysłany: 2017-05-11, 19:30   Zamulanie auta na zimnym silniku.

Witam mam problem z nowym kia rio 3 z salonu. Chodzi o to, ze auto rano jak zimny silnik jest np po wrzuceniu drugiego biegu i dodaniu gazu czasem zamuli(jakby na ulamek sekundy odcielo paliwo).Część ludzi mówi że ten model silnika tak ma, ale wole sie upewnic, poniewaz auto jest nowe. chodzi o silnik 1.4 benzyna 109 KM
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-05-14, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 kas602 


Informacje
Wyposażenie: Nissan Primera
Silnik: 1,8
Inne auto / jakie?: Buick Riviera V8 5.7l, 1979r.
Pomógł: 3 razy
Wiek: 34
Dołączył: 06 Lip 2013
Posty: 236
Skąd: Warmia
 #2  Wysłany: 2017-05-12, 00:22   

Raczej nie masz powodow do zmartwien, ale zawsze mozesz podjechac do aso i wziac inne rio, zeby porownac.

u Mnie to samo(tak wniskuje z Twojego opisu). Jak zimny i ruszam od razu po starcie silnika tez mam wrazenie, ze jest jakis "ospaly". Przez pierwsze dwie minuty. Kiedys pytalem w aso i mowili, ze ten typ tak ma i tak ma byc. Inna ryjowka spod salonu miala identycznie...
 
 
     
 przemo8902 

Informacje
Wyposażenie: xl
Przebieg: 4000
Dołączył: 05 Lut 2017
Posty: 10
Skąd: Polska
 #3  Wysłany: 2017-05-12, 07:04   mulenie

no ale co jest powodem ze tak ma byc?
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #4  Wysłany: 2017-05-12, 09:08   

Pewnie ekologia, gazownicy twierdzą, że silnik ma objaw zimnego vaga.
 
 
     
 przemo8902 

Informacje
Wyposażenie: xl
Przebieg: 4000
Dołączył: 05 Lut 2017
Posty: 10
Skąd: Polska
 #5  Wysłany: 2017-05-12, 19:12   mulenie

czerwo jaki objaw?zimnego vaga? co to znaczy ?a tez tak masz?
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #6  Wysłany: 2017-05-12, 19:19   

Oczywiście, po prostu ten typ tak ma, przez co na lpg ma tendencję do szarpania na zimnym silniku.
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #7  Wysłany: 2017-05-13, 10:40   

Napinacze płytkowe muszą się do końca napiać i dlatego tak jest. U mnie jest to samo wystarczy że kilka razy przegazujesz mocniej i nie ma tego problemu :)
--------------------

 
 
     
 ghost2255 
....---....

Informacje
Wyposażenie: L automat
Silnik: 1.4
Kolor: grafit
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: i40
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Sie 2015
Posty: 219
Skąd: Wroclaw; Poland
 #8  Wysłany: 2017-05-13, 13:41   

Tedi_19 napisał/a:
Napinacze płytkowe muszą się do końca napiać


Żadne "napinacze płytkowe" się nie "napinają".
Jeśli chodzi ci o regulacje luzu zaworowego, to jest regulowany szklankami, nie płytkami, ale to i tak nie ma znaczenia, bo ani płytki, ani szklanki się nie "napinają", bo nie takie jest ich działanie.
To po prostu lity kawałek metalu, który ma określona grubość i w ten sposób reguluje luz zaworowy.
Pomyliłeś z hydraulicznymi regulatorami luzu, które się napełniają olejem i mogą stukać zanim to się stanie, ale i tak nie powoduje to zamulenia silnika.

Zamulenie nie jest normalne.
Może wynikać z ekologicznego sterowania wtryskiem nastawionym na szybkie rozgrzanie katalizatora. Leje wtedy dużo benzyny i pewnie stąd problemy w fazie rozgrzewania.
Podjedź do ASO, może to znany błąd i jest jakaś aktualizacja softu ECU na tą niedogodność.
 
 
     
 clarence2 

Informacje
Wyposażenie: Buisness Line
Silnik: 1,4
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Hatchback 5
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 137
Skąd: Stąd
 #9  Wysłany: 2017-05-13, 13:55   

Nie wiem o co chodzi z tym zamulaniem ale u mnie nic takiego nie występuje. Wręcz przeciwnie, auto zaraz po odpaleniu jest chyba na ssaniu bo przez chwile samo ciągnie bez gazu, a na dodanie gazu reaguje bardzo żywo :-D ..Rio wyprodukowane w listopadzie 2016 silnik 1.4
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #10  Wysłany: 2017-05-13, 23:01   

1.2 zachowuje się na zimnym tak, że jak gaz do podłogi to przez 3s zero reakcji a później skokowo zwiększa się moc. Wystarczy że silnik dostanie troszkę temperatury i wszystko wraca do normy. Brat ma Seata i mówi, że ma identyczny objaw.
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.25l
Kolor: Graphite Meralic - ABT
Pakiety: L+MET+DCM+BWS
Tapicerka: DCM
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Hyundai i10
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 516
Skąd: DW
 #11  Wysłany: 2017-05-14, 07:59   

czerwo napisał/a:
1.2 zachowuje się na zimnym tak, że jak gaz do podłogi to przez 3s zero reakcji a później skokowo zwiększa się moc. Wystarczy że silnik dostanie troszkę temperatury i wszystko wraca do normy. Brat ma Seata i mówi, że ma identyczny objaw.

Również mam 1.2 i na zimnym silniku nie widzę objawów zamulenia. Tak jak ktoś napisał w tym wątku na zimnym silnik dostaje "ssanie" i potrafię bez dodawania gazu z podjazdu wyjechać pod górkę (garaż podpiwniczony). Faktem jest, że nigdy zaraz po odpaleniu nie ruszam na zimnym (zapinam pasy itd.), staram się ruszać po ok. 15 sekundach, bo olej wtedy rozprowadzi się po silniku i zaworach. Również na zimnym nie wciskam gazu w podłogę i może dlatego nie zauważyłem mulenia.
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #12  Wysłany: 2017-05-14, 11:45   

Może zależy od daty produkcji danego egzemplarza, u mnie też jest objaw chwilowego zamulenia po dłuższym postoju, wciskam gaz i przez 2 sekundy jakby brakowało mu mocy. Mój jest z 2011r.
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #13  Wysłany: 2017-05-14, 21:25   

A ja to mam tylko jak na zewnątrz jest poniżej 10 stopni, jak jest więcej to nie ma problemu, ale dosłownie pierwsze 100 m potem efekt mija
--------------------

 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 339
Skąd: Starogard Gdański
 #14  Wysłany: 2017-05-14, 23:09   

W moim nie zauważyłem takiego objawu ale też na samym początku staram się w podłogę nie dusić choć zdarzały się wyjątki (jak to w mieście włączając się do ruchu... ;)) i problemu nigdy nie było nooo chyba że kontrola trakcji podczas takiej akcji postanowi odciąć gaz żeby złapać przyczepność i cały misterny plan żeby szybko się włączyć do ruchu nieco szlak trafia... ;p ale to też kwestia operowania sprzęgłem i w sumie nie pamiętam kiedy to mi się ostatnio stało :-D
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #15  Wysłany: 2017-05-15, 12:01   

Tedi_19 napisał/a:
A ja to mam tylko jak na zewnątrz jest poniżej 10 stopni, jak jest więcej to nie ma problemu, ale dosłownie pierwsze 100 m potem efekt mija

Przy dużych mrozach u mnie nawet 1km, muszę włączyć się na trasę i jest wesoło :) Ja do niego krzyczę jedź a on mnie ignoruje ;D a tak to około 400m jak jest chłodno.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 30