W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Radio Bluetooth.

Zrób to sam!
benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Radio Bluetooth.

Post autor: benowski »

Witam,
czy wymiana standardowego radia na wersję radia z bluetooth, wystarczy, aby mieć wszystkie funkcje multimedialne?

Ad.1 Czy jest potrzebny montaż mikrofonu?
Ad.2 Czy można odtwarzać muzykę z telefonu?
Ad.3 Czy jest możliwe odbieranie telefonu za pomocą przycisków z kierownicy ?( zainstalowany tempomat ;) )
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 17:37 przez benowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafael
Posty: 520
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Cześć,

Mam fabryczne radio z BT i aby mieć wszystkie funkcje multimedialne, to kierownica musi posiadać z lewej strony przyciski od telefonu, oraz po prawej "buźkę"do obsługi głosowej.

Ad.1. Nad fotelem kierowcy jest mikrofon w podsufitce, więc jego montaż jest potrzebny.
Ad.2. Można odtwarzać wszystko (muzyka YouTube itp.), ponieważ telefon widzi radio podobnie jak głośniki lub słuchawki BT.
Ad.3. Tak jak wyżej napisałem fabrycznie zainstalowane radio z BT ma również fabrycznie montowaną kierownicę z obsługą głosową radia (oczywiście w języku polskim) oraz przyciskami do odbierania i odrzucania (rozłączania) połączeń.

Pozdrawiam. ;-)

benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Post autor: benowski »

Mikrofon sobie dodam sam, kupię i pociągnę gdzieś pod licznikiem.

A ja mam kierownicę z tempomatem i ogranicznikiem prędkości . Nie mam tam przycisku buźki(funkcji głosowych).
Za to mam słuchawkę czerwoną i zieloną. Powinno działać odbieranie i zakańczanie połączenia?

dzięki za odpowiedź.
Radio już zamówione :D

Rafael
Posty: 520
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Myślę, że powinno działać. Jak zamówiłeś oryginalne fabryczne radio to na 100% powinno. :-D

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 394
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

A skąd zamówiłeś i za ile?

benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Post autor: benowski »

Na polskim allegro. Cena 200zł ;)

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Nie każde radio z BT ma obsługę głosową, wszystko zależy od tego, jaki model został zakupiony. Osobiście kupowałem przyciski do obsługi tempomatu, lecz zamiast ogranicznika prędkości mam wymienianą wyżej "buźkę". Po wciśnięciu tego guzika kompletnie nic się nie dzieje, właśnie z powodu braku tej funkcji w moim radiu.

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 394
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Faktycznie, te radia stosunkowo taniutkie są... :D czyli chyba wiem jaki następny zakup będzie...
Daj znać co z mikrofonem, jak wejście na mikrofon wygląda w samym radiu? Jest zwykły jack (w co wątpię) czy trzeba będzie ciąć i kombinować z kabelkami? Jeśli ciąć to czy każdy mikrofon się nada?

benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Post autor: benowski »

w złączu jest wejście dla przewodów + i - mikrofonu. Jak będę montował to poinformuję o wynikach ;)

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 394
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Ok ;-) Przekopałem trochę neta i jeśli chodzi o radio bez BT to jest PART NO: 961701W700CA, wersja z BT to 961701W750CA. Szukając po numerkach jest również 760CA; obstawiam że to wersja z obsługą głosową a 770CA i 780CA to już chyba modele z nowej Rio IV. Na allegro są same 750CA z tego co widziałem... ktoś kto ma tą obsługę głosową najlepiej jak by wyciągnął radio i strzelił fotkę dla porównania :P

benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Post autor: benowski »

Także przetestowane radio. Działa :D Ja mam wersję 961701W770CA
W samochodzie wszystko działa oprócz tego, że narazie nie słychać kierowcy (brak mikrofonu). Wybieranie z kierownicy też współgra ;)
Na biurku podłączone do zasilacza, sprawdzone z mikrofonem i wszystko działa.


Jest jedno pytanie zasadnicze :D
W kostce B pod pinem B10 i B22 są przewody. A więc wskazuje na to, że gdzieś przewody z mikrofonem się ciągną. Pytanie gdzie?
Czy w podstawowej wersji RIO, przewody w podsufitce są pociągnięte i brakuje tylko mikrofonu ?
Czy ktoś się orientuje ?

benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Post autor: benowski »

Dzisiaj podłączyłem jeszcze raz na biurku moje nowe radio. I zauważyłem, że biurkowy mikrofon, bardzo słabo słychać w telefonie. Czy ktoś zamierza też zakupić takie radio i sprawdzić jak u siebie działa?
Może ktoś z fabrycznym mikrofonem dałby jakieś wskazówki? Jakieś zdjęcia, jak wygląda oryginalny mikrofon itp

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 394
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

W sensie jak zadzwonisz do "radia" to przez ten biurkowy mikrofon słabo słychać? Ja jak już to myślałem żeby zamontować jakiś kierunkowy mikrofon, na dookólny w samochodzie jednak chyba zbyt dużo niepożądanych dźwięków jest chyba że radio ma w sobie jakieś filtry które wytłumiają nieco tło.

benowski
Posty: 17
Rejestracja: 18 paź 2015, 08:03
Lokalizacja: Bytom

Post autor: benowski »

Myślę, że albo zamontuję jeszcze przedwzmacniacz mikrofonowy, albo zamówię z poniższego linka mikrofon.
Może mieć inną charakterystykę i być może ten będzie odpowiedni.
http://allegro.pl/mikrofon-do-radia-bla ... 38461.html

Bo co mnie zastanawia, to to, że w oryginalnym mikrofonie jest wtyczka na 4 piny. Czyżby był tam dodatkowy przedwzmacniacz zasilany z napięcia stałego ?

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Brat się męczył w seacie z mikrofonem, zamówił z aliexpress mikrofon do vw i działał bez problemy na 5 innych które były w domu nie działało.
Chyba coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/OEM-Blue ... 7bbf808a87
Załączniki
2017-06-12 08_23_08-RIO_2012.pdf (ZABEZPIECZONE) - Adobe Reader.png
2017-06-12 08_17_54-RIO_2012.pdf (ZABEZPIECZONE) - Adobe Reader.png

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”