Radio Bluetooth.
Autor Wiadomość
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #1  Wysłany: 2017-06-05, 19:10   Radio Bluetooth.

Witam,
czy wymiana standardowego radia na wersję radia z bluetooth, wystarczy, aby mieć wszystkie funkcje multimedialne?

Ad.1 Czy jest potrzebny montaż mikrofonu?
Ad.2 Czy można odtwarzać muzykę z telefonu?
Ad.3 Czy jest możliwe odbieranie telefonu za pomocą przycisków z kierownicy ?( zainstalowany tempomat ;) )
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-11-13, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.25l
Kolor: Graphite Meralic - ABT
Pakiety: L+MET+DCM+BWS
Tapicerka: DCM
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Hyundai i10
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 515
Skąd: DW
 #2  Wysłany: 2017-06-05, 22:56   

Cześć,

Mam fabryczne radio z BT i aby mieć wszystkie funkcje multimedialne, to kierownica musi posiadać z lewej strony przyciski od telefonu, oraz po prawej "buźkę"do obsługi głosowej.

Ad.1. Nad fotelem kierowcy jest mikrofon w podsufitce, więc jego montaż jest potrzebny.
Ad.2. Można odtwarzać wszystko (muzyka YouTube itp.), ponieważ telefon widzi radio podobnie jak głośniki lub słuchawki BT.
Ad.3. Tak jak wyżej napisałem fabrycznie zainstalowane radio z BT ma również fabrycznie montowaną kierownicę z obsługą głosową radia (oczywiście w języku polskim) oraz przyciskami do odbierania i odrzucania (rozłączania) połączeń.

Pozdrawiam. ;-)
 
 
     
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #3  Wysłany: 2017-06-05, 23:00   

Mikrofon sobie dodam sam, kupię i pociągnę gdzieś pod licznikiem.

A ja mam kierownicę z tempomatem i ogranicznikiem prędkości . Nie mam tam przycisku buźki(funkcji głosowych).
Za to mam słuchawkę czerwoną i zieloną. Powinno działać odbieranie i zakańczanie połączenia?

dzięki za odpowiedź.
Radio już zamówione :D
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.25l
Kolor: Graphite Meralic - ABT
Pakiety: L+MET+DCM+BWS
Tapicerka: DCM
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Hyundai i10
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 515
Skąd: DW
 #4  Wysłany: 2017-06-05, 23:20   

Myślę, że powinno działać. Jak zamówiłeś oryginalne fabryczne radio to na 100% powinno. :-D
 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 339
Skąd: Starogard Gdański
 #5  Wysłany: 2017-06-06, 01:05   

A skąd zamówiłeś i za ile?
 
 
     
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #6  Wysłany: 2017-06-06, 19:17   

Na polskim allegro. Cena 200zł ;)
 
 
     
 ziko1983 

Informacje
Wyposażenie: l
Silnik: 1,25
Przebieg: 105000
Kolor: czerwony
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: sedan
Inne auto / jakie?: Suzuki Celerio
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Dołączył: 31 Gru 2013
Posty: 365
Skąd: Rokitnica
 #7  Wysłany: 2017-06-06, 21:27   

Nie każde radio z BT ma obsługę głosową, wszystko zależy od tego, jaki model został zakupiony. Osobiście kupowałem przyciski do obsługi tempomatu, lecz zamiast ogranicznika prędkości mam wymienianą wyżej "buźkę". Po wciśnięciu tego guzika kompletnie nic się nie dzieje, właśnie z powodu braku tej funkcji w moim radiu.
--------------------
 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 339
Skąd: Starogard Gdański
 #8  Wysłany: 2017-06-06, 21:33   

Faktycznie, te radia stosunkowo taniutkie są... :D czyli chyba wiem jaki następny zakup będzie...
Daj znać co z mikrofonem, jak wejście na mikrofon wygląda w samym radiu? Jest zwykły jack (w co wątpię) czy trzeba będzie ciąć i kombinować z kabelkami? Jeśli ciąć to czy każdy mikrofon się nada?
 
 
     
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #9  Wysłany: 2017-06-06, 22:14   

w złączu jest wejście dla przewodów + i - mikrofonu. Jak będę montował to poinformuję o wynikach ;)
 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 339
Skąd: Starogard Gdański
 #10  Wysłany: 2017-06-07, 00:00   

Ok ;-) Przekopałem trochę neta i jeśli chodzi o radio bez BT to jest PART NO: 961701W700CA, wersja z BT to 961701W750CA. Szukając po numerkach jest również 760CA; obstawiam że to wersja z obsługą głosową a 770CA i 780CA to już chyba modele z nowej Rio IV. Na allegro są same 750CA z tego co widziałem... ktoś kto ma tą obsługę głosową najlepiej jak by wyciągnął radio i strzelił fotkę dla porównania :P
 
 
     
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #11  Wysłany: 2017-06-07, 20:49   

Także przetestowane radio. Działa :D Ja mam wersję 961701W770CA
W samochodzie wszystko działa oprócz tego, że narazie nie słychać kierowcy (brak mikrofonu). Wybieranie z kierownicy też współgra ;)
Na biurku podłączone do zasilacza, sprawdzone z mikrofonem i wszystko działa.


Jest jedno pytanie zasadnicze :D
W kostce B pod pinem B10 i B22 są przewody. A więc wskazuje na to, że gdzieś przewody z mikrofonem się ciągną. Pytanie gdzie?
Czy w podstawowej wersji RIO, przewody w podsufitce są pociągnięte i brakuje tylko mikrofonu ?
Czy ktoś się orientuje ?
 
 
     
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #12  Wysłany: 2017-06-10, 15:35   

Dzisiaj podłączyłem jeszcze raz na biurku moje nowe radio. I zauważyłem, że biurkowy mikrofon, bardzo słabo słychać w telefonie. Czy ktoś zamierza też zakupić takie radio i sprawdzić jak u siebie działa?
Może ktoś z fabrycznym mikrofonem dałby jakieś wskazówki? Jakieś zdjęcia, jak wygląda oryginalny mikrofon itp
 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 339
Skąd: Starogard Gdański
 #13  Wysłany: 2017-06-11, 14:06   

W sensie jak zadzwonisz do "radia" to przez ten biurkowy mikrofon słabo słychać? Ja jak już to myślałem żeby zamontować jakiś kierunkowy mikrofon, na dookólny w samochodzie jednak chyba zbyt dużo niepożądanych dźwięków jest chyba że radio ma w sobie jakieś filtry które wytłumiają nieco tło.
 
 
     
 benowski 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2
Przebieg: 14000
Kolor: Yellow
Typ nadwozia: 5d
Wiek: 33
Dołączył: 18 Paź 2015
Posty: 17
Skąd: Bytom
 #14  Wysłany: 2017-06-11, 18:37   

Myślę, że albo zamontuję jeszcze przedwzmacniacz mikrofonowy, albo zamówię z poniższego linka mikrofon.
Może mieć inną charakterystykę i być może ten będzie odpowiedni.
http://allegro.pl/mikrofo...6847738461.html

Bo co mnie zastanawia, to to, że w oryginalnym mikrofonie jest wtyczka na 4 piny. Czyżby był tam dodatkowy przedwzmacniacz zasilany z napięcia stałego ?
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #15  Wysłany: 2017-06-12, 08:24   

Brat się męczył w seacie z mikrofonem, zamówił z aliexpress mikrofon do vw i działał bez problemy na 5 innych które były w domu nie działało.
Chyba coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/OEM-Bluetooth-Micro-Phone-Microphone-Wire-Cable-For-Volkswagen-VW-RCD510-RNS315-RNS510-Audi-BMW-Peugeot/32775515890.html?ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10152_10065_10151_10068_5030018_10171_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10136_10137_519_10111_10060_10112_10113_10155_10062_10114_437_10154_10056_10055_10054_10182_10059_303_100031_10099_10078_10079_10103_10073_10102_10096_10123_10189_10052_10053_10142_10107_142_10050_10051,searchweb201603_2,ppcSwitch_2&btsid=2a3f2cdb-a95a-46f0-b483-6ee641f15d51&algo_expid=69cf8669-1aca-43aa-8622-087bbf808a87-3&algo_pvid=69cf8669-1aca-43aa-8622-087bbf808a87
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 3 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 27