W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

System multimedialny.

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

System multimedialny.

Post autor: Rejmi »

coraz bardziej zaczynam rozważać wymianę fabrycznego radia na system kombajn oparty na androidzie

przeglądając rozwiązania wpadłem na takie oto rozwiązanie czyli coś co daje pełną funkcjonalność jak i wygodę i dowolność co do np preferowanych programów nawigacyjnych

spotkaliście się może z opiniami na temat takich rozwiązań? może ktoś ma w swojej kijance takie rozwiązanie... albo może w innym samochodzie?

tak tak wiem że chińszczyzna ale... z drugiej strony to ostatnio coraz częściej bywa plusem
Ostatnio zmieniony 11 paź 2017, 16:28 przez Rejmi, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafael
Posty: 520
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Nie znam się na nawigacjach samochodowych i nie wiem jakie parametry ma fabryczna nawigacja, ale trochę się znam na Androidach, więc powiem co sądzę o tym.

Procesor: 8 rdzeni 1,5GHz - myślę, że jest to odpowiedni sprzęt do multimediów (nie chodzi mi o gry).
RAM: 2GB - podobnie jak wyżej. Ciekawe ile zajmie sam system po uruchomieniu radia.
Pamięć wewnętrzna: 16GB - powiem, że nawet dosyć spora pamięć + slot na karty pamięci. Ważne, że wbudowana jest aż tak pojemna, bo w Androidzie nie wszystko może iść na zewnętrzną kartę.
Ekran - 1024x600 - jeśli porównać to do tabletu z Androidem, to mamy do czynienia z budżetowym tabletem, bo to nawet niepełne HD Ready. W nawigacji nie powinno mieć to większego znaczenia, chyba, że ekran sam w sobie będzie tragiczny (mam na myśli kolory i kąty widzenia).

Ciekawią mnie funkcje sterowania z kierownicy, bo podejrzewam, że nie wszystko będzie działać, no i wielką niewiadomą jest same działanie tego systemu. Mam na myśli obsługę i szybkość samego urządzenia. Podłączenie jest na kostkę ISO i może być tak, że po wyjęciu kluczyka będzie gubić ustawienia. Nie pamiętam już dokładnie, ale w Skodzie musiałem zamienić 2 piny miejscami, aby radio nie gubiło ustawień. Nie wiadomo jak z podłączeniem fabrycznego mikrofonu w podsufitce i sterowania kierownicy.

Czy warto kupić? Według mnie to ciężka decyzja, bo to ponad 1600zł w przeliczeniu na PLN. Może warto oglądnąć filmiki i podpatrzeć na innych forach jak to działa w innych autach (specyfikacje sprzętowe raczej są te same). Piszę tak, ponieważ wiem jak tragiczny potrafi być źle skompilowany Android na nieodpowiednim sprzęcie. Zanim bym to kupił, to poszukałbym czegoś na naszym rynku. Kolejną przeszkodą może być odprawa celna, bo to ma wartość powyżej 100 Euro, a szkoda aby paczuszka została zatrzymana, ale w tym przypadku lepiej, aby wypowiedzieli się Ci, którzy już coś droższego zamawiali. ;-)

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

podstawa sprzętowa i tego typu sprawy sa dla mnie szalenie jasne i o to co do wydajności do takich zastosowań w tej konfiguracji nie ma obaw i na tej konfiguracji pójdzie wszystko co będzie potencjalne użytkowane w samochodzie czyli navi, diagnostyka, telefon, radio multimedia (muzyka) czy nawet film.

ISO i podłączenie to banalna sprawa bo co najwyżej trzeba zmostkować stały plus i nic więcej.

bardziej chodzi mi o opinie użytkowników - często bywa tak, że ktoś ze znajomych ma i o takie info chodzi - a czy to będzie samochód taki czy inny - to jest nieistotne z banalnej przyczyny - tylko maskownice inne :)

Swego czasu chciałem zaadaptować zwykły 7" tablet jako zamiennik do całych zegarów jednak nie do końca wiedziałem jak poradzić sobie z rzeczą banalną czyli jak rozegrać sprzętowo lub programowo sprawę zasilania a dokładnie by - w momencie włączenia zapłony tablet podświetlił ekran a po wyłączeniu zapłonu wygasił ekran ale nie wyłączał tabletu. Ale to inna bajka - było minęło

Attache
Posty: 136
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Mam a Ali podobny chiński zespół multimedialny z procesorem Samsung SP5V210 1 GHz w moim RIO od kilku lat. Działa pod Windows CE. Odczucia mieszane, np. ekran nawigacji (Automapa) jest praktycznie nieczytelny w słoneczny dzień. Właściwie nie korzystam z niego, wolę Garmina z CNE na przedniej szybie. Podpiąłem pod multimedia kamerę cofania - też z Ali (nieźle działa). W porównaniu z fabrycznym radiem jednak warto.
Pozdrawiam

Tadeusz

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 394
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Co do rozdzielczość to szału nie ma ale generalnie siedzi się dosyć nie mały kawałek od tego ekranu i rozdzielczość powinna być wystarczająca. Zwykłe nawigacje często przecież mają zaledwie 480 x 272 i jakoś ludzie nie narzekają... :P
Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z internetem, rzekomo SIM wspira to ciekawe jak z zasięgiem chyba że obsługuje tylko modemy po usb...

Rafael
Posty: 520
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Ari93 pisze:Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z internetem, rzekomo SIM wspira to ciekawe jak z zasięgiem chyba że obsługuje tylko modemy po usb...
Zagłębiłem się w opis i nie ma modemu, Internet tylko po Wi-Fi, lub jeśli jest OTG, to modem na USB będzie działał.

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

Ari93 pisze:Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z internetem, rzekomo SIM wspira to ciekawe jak z zasięgiem chyba że obsługuje tylko modemy po usb...
z tym nie problem - wystarczy że ma fifirifi i z telefonu access pointa robię i nie ma sprawy

co do rozdzielczości - też uważam, że taka będzie w zupełności wystarczająca - zdjęć na tym nie będę obrabiał

nic to zastanawiam się bardzo nad takim rozwiązaniem - może zanim się zdecyduję pojawią się z maskownicą pełną a nie z zaślepką na ten dziwny kwadratowy (p)otworek :)

gemini75
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2016, 10:53
Lokalizacja: Jarocin

Post autor: gemini75 »

Witam. Ja bym miał pytanie do kolegi Attache. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia: http://allegro.pl/radio-stacja-multimed ... 52607.html. Podzespoły ma raczej dość słabe, raczej jak zwykła nawigacja. Ale dla mnie najważniejsza jest poprawnie działająca nawigacja, radio i słuchanie mp3. Więc urządzenie bardzo podobne do tego co ma kolega Attache. Moje pytania:
1. Jak jest z szybkością działania urządzenia?
2. Czy można jednocześnie słuchać radia, czy mp3 i mieć działającą nawigację?
3. Czy mp3 o bitrate 320 nie "zabijają" sprzętu?
4. Jak działa obsługa oryginalnego wejścia USB i przycisków na kierownicy?
Dla mnie plusem tego urządzenia jest na pewno cena oraz przejrzystość menu i działanie nawigacji na WindowsCE..

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 394
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

Jak już zamiast fifirifi mam nadzieje że takie radio będzie potrafiło "ciągnąć" internet po BT a wifi... to w sumie nie wiem, ewentualnie do łączenia z modemami wifi jak ktoś wozi w aucie osobną kartę z modemem do neta.

Co do powyższego; mp3 320kb/s to przecież standard to samo radio/mp3 + nawi, raczej nie ma opcji żeby ktoś to zrobił bez tak podstawowej funkcji.

Attache
Posty: 136
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Odpowiem krótko:
1. Urządzenie działa normalnie (szybkość to pojęcie względne).
2. Tak
3. Nie zabijają
4. Przyciski na kierownicy działają
Dla mnie największą wadą jest to, że to, obraz na ekranie jest słabo widoczny przy operującym słońcu, ale tak musi być, jeśli nie ma kilkustopniowego odchylenia w kierunku kierowcy. Trzeba się odchylać w prawo, aby widzieć dobrze, to co jest na ekranie. W pochmurny dzień i oczywiście w nocy jest OK.
Pozdrawiam

Tadeusz

Attache
Posty: 136
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Wejścia USB też działają.
Pozdrawiam

Tadeusz

gemini75
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2016, 10:53
Lokalizacja: Jarocin

Post autor: gemini75 »

Dzięki bardzo za informacje. Pozdrawiam. ;-)

ricki
Posty: 17
Rejestracja: 13 lut 2016, 09:51
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: ricki »

Witam serdecznie
Mógłby ktoś podać jakiegoś linka na Aliexpress do dobrego i przetestowanego radia na androidzie? Bo szukam i wszystkie co znalazłem są do rio k2

Awatar użytkownika
Tadeusz14
Posty: 14
Rejestracja: 18 lip 2016, 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Tadeusz14 »

Witam, można kupić na allegro - http://allegro.pl/kia-rio-2015-radio-na ... _c=Product. Mam u siebie zainstalowana od roku i nie ma problemow.

ricki
Posty: 17
Rejestracja: 13 lut 2016, 09:51
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: ricki »

Myślę nad czymś takim:
https://www.aliexpress.com/item/2-Din-8 ... 34847.html
tyle że konwersuję z Chińczykiem czy to do Kia Rio K3 pasuje bo opis jest do K2, parametry lepsze a cena dość niska patrząc na kurs dolara, ma ktoś coś podobnego w aucie?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wewnętrzne”