W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Domykanie szyb.

Kamil12
Posty: 102
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:36
Lokalizacja: małopolska

Domykanie szyb.

Post autor: Kamil12 »

Witam. Mam pytanie dotyczące zasady działania zamykania szyb, już wyjaśniam w czym problem. Chodzi mi o zamknięcie szyb nie w trakcie jazdy lub gdy zapłon jest włączony (bo wiadomo, że szyby się opuszczają i podnoszą) tylko wtedy kiedy gaszę silnik, klucz mam w stacyjce przekręcony raz do tyłu (aby zgasić auto) nie dwa razy (wtedy radio gaśnie i mogę klucz wyciągnąć) tylko pierwszy stopień stacyjki i zauważyłem, że raz mogę domknąć jeszcze przez chwilę szyby, a innym razem gaszę silnik i nie mogę muszę dopiero przekręcić zapłon w pozycji uruchomienia zegarów i kontrolek i wtedy mogę. Od czego to może zależeć? Dodam, że nie sprawdzałem jak klucz wyciągnę całkowicie to czy dam radę domknąć i jak przekręcam jak gaszę silnik i jeszcze cofnę kluczyk do tyłu dwa razy. Czy chodzi tu o jakiś czas działania czy inne rozwiązanie technologiczne. Wersja Rio to M. Doradźcie coś, jak jest u Was na przykład.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2018, 17:45 przez Kamil12, łącznie zmieniany 1 raz.

f0ku5
Administrator
Posty: 1423
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Po zgaszeniu silnika (kluczyk w pozycji "drugiej", wtedy kiedy działa radio) masz krótki, określony z góry czas na domknięcie szyb. Niestety nie pamiętam ile to konkretnie było, ale jakoś krótko ;)
Coś koło 10-15 sekund.

Kamil12
Posty: 102
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:36
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Kamil12 »

Ok a jak jest po następnym przekręceniu kluczyka (2 poziom od zgaszenia silnika) wtedy da się czy już nie, bo nie wiem czy u mnie coś jest nie tak czy tak ma być.

piotr900
Posty: 94
Rejestracja: 01 cze 2015, 16:24
Lokalizacja: Dzierżoniów

Post autor: piotr900 »

w instrukcji jest wszystko napisane rozdział 4, str. 26.
Eletr. szyby działają przez ok. 30 sekund od wyjecia kluczyka albo po obróceniu go do pozycji ACC lub LOCK oraz jeśli drzwi przednie pozostaja otwarte to nawet w ciągu tych 30 sekund to nie działa.

U mnie jest tak że wyciągam kluczyki ze stacyjki (nie otwierając drzwi oczywiście) mogę domknąć jeszcze szyby ale nie sprawdzałem przez ile sekund, gdy drzwi otworze domykanie nie działa.

Szkoda że nie ma automatycznego domykania okien podczas zamykania samochodu, kilka razy musiałem już wracać aby domknąć szyby :)

Kamil12
Posty: 102
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:36
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Kamil12 »

Fajnie to opisałeś. Muszę to zobaczyć u siebie w jakich okolicznościach działa, a w jakich nie, ale fajnie, że przedyskutowaliśmy temat. Może, ktoś jeszcze coś?

f0ku5
Administrator
Posty: 1423
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Ale o czym tu jeszcze dyskutować? ;)

Awatar użytkownika
mateusz
Posty: 340
Rejestracja: 14 lut 2017, 23:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mateusz »

Ja dziś u siebie sprawdzałem.

Jak wyjąłem klucz ale zacząłem się szybko bawić szybami, to działają dopóki nie przestanę i nie zrobię przerwy.. Jak zrobiłem dłuższą przerwę na otwartej szybie to już nie mogłem zamknąć.

Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.

Kamil12
Posty: 102
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:36
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Kamil12 »

No ok, temat zdaje się wyczerpany. Dzięki za dyskusję. Szerokości.

Gandalf wej
Posty: 476
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:25
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: Gandalf wej »

mateusz pisze:Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
Ale wysnułeś spostrzezenie

Awatar użytkownika
mateusz
Posty: 340
Rejestracja: 14 lut 2017, 23:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mateusz »

Gandalf wej pisze:
mateusz pisze:Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
Ale wysnułeś spostrzezenie
A Ty piszesz dla pisania? Byleby się czepnąć i nabić jednego posta więcej?
Bo nie wniosłeś nic do tematu, poza tym, że się przywaliłeś do tego co napisałem.

Awatar użytkownika
krzybiel
Posty: 340
Rejestracja: 03 cze 2016, 14:40
Lokalizacja: WLKP

Post autor: krzybiel »

Ta automatyka szyb, to w ogóle jest lipa :( W każdym innym aucie jakie miałem, po dłuższym postoju auta na nasłonecznionym parkingu, podchodząc do auta, mogłem z kluczyka otworzyć wszystkie szyby aby przewietrzyć auto. Dzięki temu nie wchodziło się do „piekarnika”. Tutaj totalna lipa, nie można domknąć szyb z kluczyka i nie można otworzyć szyb z kluczyka, wielka szkoda :(

Kamil12
Posty: 102
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:36
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Kamil12 »

To fakt z tym jest dosyć lipnie, ale każde auto ma + i -.

Gandalf wej
Posty: 476
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:25
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: Gandalf wej »

mateusz pisze:
Gandalf wej pisze:
mateusz pisze:Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
Ale wysnułeś spostrzezenie
A Ty piszesz dla pisania? Byleby się czepnąć i nabić jednego posta więcej?
Bo nie wniosłeś nic do tematu, poza tym, że się przywaliłeś do tego co napisałem.
Piszesz takie głupoty ,że trzeba coś głupiego ci odpisać .
Logiczne chyba jest ,i to wszyscy wiedzą na całym świecie że jak przekręcisz kluczyk na zapalenie kontrolek to będą działać wszystkie rzeczy czy to opuszczanie szyb ,czy radio,albo światła ,albo światła przeciw mgielne ,albo np.spryskiwacz .Poduszki się uzbroją albo ABS .I się nie spinaj

Kamil12
Posty: 102
Rejestracja: 15 mar 2016, 17:36
Lokalizacja: małopolska

Post autor: Kamil12 »

Panowie dajcie na wstrzymanie. Po co to przekomarzanie się. Każdy się wypowiedział jak chciał, każdy wie o co chodzi, przynajmniej mam nadzieję, że wie.

Rafi
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2014, 16:46
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: Rafi »

Witam,
Panowie czy ktoś z Was montował moduł domykania i otwierania szyb.
(może jest tak jak z tempomatem, że wystarczy zmienić przyciski czy może trzeba załączyć funkcję w ustawieniach :-) )
Rafi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie i elektryka”