Domykanie szyb.
Autor Wiadomość
 Kamil12 

Informacje
Wyposażenie: wersja M
Silnik: 1.2 benzyna
Przebieg: 32000
Kolor: Biały UB
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 98
Skąd: małopolska
 #1  Wysłany: 2017-08-24, 08:39   Domykanie szyb.

Witam. Mam pytanie dotyczące zasady działania zamykania szyb, już wyjaśniam w czym problem. Chodzi mi o zamknięcie szyb nie w trakcie jazdy lub gdy zapłon jest włączony (bo wiadomo, że szyby się opuszczają i podnoszą) tylko wtedy kiedy gaszę silnik, klucz mam w stacyjce przekręcony raz do tyłu (aby zgasić auto) nie dwa razy (wtedy radio gaśnie i mogę klucz wyciągnąć) tylko pierwszy stopień stacyjki i zauważyłem, że raz mogę domknąć jeszcze przez chwilę szyby, a innym razem gaszę silnik i nie mogę muszę dopiero przekręcić zapłon w pozycji uruchomienia zegarów i kontrolek i wtedy mogę. Od czego to może zależeć? Dodam, że nie sprawdzałem jak klucz wyciągnę całkowicie to czy dam radę domknąć i jak przekręcam jak gaszę silnik i jeszcze cofnę kluczyk do tyłu dwa razy. Czy chodzi tu o jakiś czas działania czy inne rozwiązanie technologiczne. Wersja Rio to M. Doradźcie coś, jak jest u Was na przykład.
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-01-19, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 f0ku5 
Administrator

Informacje
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2019 HB 1.4 T-GDI
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1388
Skąd: Warszawa
 #2  Wysłany: 2017-08-24, 09:11   

Po zgaszeniu silnika (kluczyk w pozycji "drugiej", wtedy kiedy działa radio) masz krótki, określony z góry czas na domknięcie szyb. Niestety nie pamiętam ile to konkretnie było, ale jakoś krótko ;)
Coś koło 10-15 sekund.
 
 
     
 Kamil12 

Informacje
Wyposażenie: wersja M
Silnik: 1.2 benzyna
Przebieg: 32000
Kolor: Biały UB
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 98
Skąd: małopolska
 #3  Wysłany: 2017-08-24, 09:14   

Ok a jak jest po następnym przekręceniu kluczyka (2 poziom od zgaszenia silnika) wtedy da się czy już nie, bo nie wiem czy u mnie coś jest nie tak czy tak ma być.
 
 
     
 piotr900 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4 CVVT
Przebieg: 15200
Kolor: brązowy
Typ nadwozia: hatchback
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 94
Skąd: Dzierżoniów
 #4  Wysłany: 2017-08-24, 15:17   

w instrukcji jest wszystko napisane rozdział 4, str. 26.
Eletr. szyby działają przez ok. 30 sekund od wyjecia kluczyka albo po obróceniu go do pozycji ACC lub LOCK oraz jeśli drzwi przednie pozostaja otwarte to nawet w ciągu tych 30 sekund to nie działa.

U mnie jest tak że wyciągam kluczyki ze stacyjki (nie otwierając drzwi oczywiście) mogę domknąć jeszcze szyby ale nie sprawdzałem przez ile sekund, gdy drzwi otworze domykanie nie działa.

Szkoda że nie ma automatycznego domykania okien podczas zamykania samochodu, kilka razy musiałem już wracać aby domknąć szyby :)
 
 
     
 Kamil12 

Informacje
Wyposażenie: wersja M
Silnik: 1.2 benzyna
Przebieg: 32000
Kolor: Biały UB
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 98
Skąd: małopolska
 #5  Wysłany: 2017-08-24, 17:36   

Fajnie to opisałeś. Muszę to zobaczyć u siebie w jakich okolicznościach działa, a w jakich nie, ale fajnie, że przedyskutowaliśmy temat. Może, ktoś jeszcze coś?
 
 
     
 f0ku5 
Administrator

Informacje
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2019 HB 1.4 T-GDI
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1388
Skąd: Warszawa
 #6  Wysłany: 2017-08-24, 20:55   

Ale o czym tu jeszcze dyskutować? ;)
 
 
     
 mateusz 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 CRDi
Przebieg: 104350
Kolor: Clear White
Tapicerka: Czarna
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 14 Lut 2017
Posty: 335
Skąd: Warszawa
 #7  Wysłany: 2017-08-24, 23:44   

Ja dziś u siebie sprawdzałem.

Jak wyjąłem klucz ale zacząłem się szybko bawić szybami, to działają dopóki nie przestanę i nie zrobię przerwy.. Jak zrobiłem dłuższą przerwę na otwartej szybie to już nie mogłem zamknąć.

Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
 
 
     
 Kamil12 

Informacje
Wyposażenie: wersja M
Silnik: 1.2 benzyna
Przebieg: 32000
Kolor: Biały UB
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 98
Skąd: małopolska
 #8  Wysłany: 2017-08-25, 06:22   

No ok, temat zdaje się wyczerpany. Dzięki za dyskusję. Szerokości.
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 67000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 44
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 474
Skąd: Kaszuby
 #9  Wysłany: 2017-08-25, 06:29   

mateusz napisał/a:
Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
Ale wysnułeś spostrzezenie
 
 
     
 mateusz 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 CRDi
Przebieg: 104350
Kolor: Clear White
Tapicerka: Czarna
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 14 Lut 2017
Posty: 335
Skąd: Warszawa
 #10  Wysłany: 2017-08-25, 11:06   

Gandalf wej napisał/a:
mateusz napisał/a:
Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
Ale wysnułeś spostrzezenie


A Ty piszesz dla pisania? Byleby się czepnąć i nabić jednego posta więcej?
Bo nie wniosłeś nic do tematu, poza tym, że się przywaliłeś do tego co napisałem.
 
 
     
 krzybiel 


Informacje
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 340
Skąd: WLKP
 #11  Wysłany: 2017-08-25, 13:27   

Ta automatyka szyb, to w ogóle jest lipa :( W każdym innym aucie jakie miałem, po dłuższym postoju auta na nasłonecznionym parkingu, podchodząc do auta, mogłem z kluczyka otworzyć wszystkie szyby aby przewietrzyć auto. Dzięki temu nie wchodziło się do „piekarnika”. Tutaj totalna lipa, nie można domknąć szyb z kluczyka i nie można otworzyć szyb z kluczyka, wielka szkoda :(
 
 
     
 Kamil12 

Informacje
Wyposażenie: wersja M
Silnik: 1.2 benzyna
Przebieg: 32000
Kolor: Biały UB
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 98
Skąd: małopolska
 #12  Wysłany: 2017-08-26, 09:45   

To fakt z tym jest dosyć lipnie, ale każde auto ma + i -.
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 67000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 44
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 474
Skąd: Kaszuby
 #13  Wysłany: 2017-08-27, 14:49   

mateusz napisał/a:
Gandalf wej napisał/a:
mateusz napisał/a:
Bez ograniczeń działają jak jest kluczyk w pozycji 2, gdzie świecą się wszystkie kontrolki.
Ale wysnułeś spostrzezenie


A Ty piszesz dla pisania? Byleby się czepnąć i nabić jednego posta więcej?
Bo nie wniosłeś nic do tematu, poza tym, że się przywaliłeś do tego co napisałem.
Piszesz takie głupoty ,że trzeba coś głupiego ci odpisać .
Logiczne chyba jest ,i to wszyscy wiedzą na całym świecie że jak przekręcisz kluczyk na zapalenie kontrolek to będą działać wszystkie rzeczy czy to opuszczanie szyb ,czy radio,albo światła ,albo światła przeciw mgielne ,albo np.spryskiwacz .Poduszki się uzbroją albo ABS .I się nie spinaj
 
 
     
 Kamil12 

Informacje
Wyposażenie: wersja M
Silnik: 1.2 benzyna
Przebieg: 32000
Kolor: Biały UB
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 15 Mar 2016
Posty: 98
Skąd: małopolska
 #14  Wysłany: 2017-08-27, 16:06   

Panowie dajcie na wstrzymanie. Po co to przekomarzanie się. Każdy się wypowiedział jak chciał, każdy wie o co chodzi, przynajmniej mam nadzieję, że wie.
 
 
     
 Rafi 
Rafi

Informacje
Wyposażenie: XL + czujniki
Silnik: 1.2
Przebieg: 27000
Kolor: Brązowy
Tapicerka: Beżowa
Typ nadwozia: 5 d
Inne auto / jakie?: Opel Corsa
Wiek: 43
Dołączył: 23 Lis 2014
Posty: 18
Skąd: Tarnowskie Góry
 #15  Wysłany: 2017-08-29, 14:42   

Witam,
Panowie czy ktoś z Was montował moduł domykania i otwierania szyb.
(może jest tak jak z tempomatem, że wystarczy zmienić przyciski czy może trzeba załączyć funkcję w ustawieniach :-) )
--------------------
Rafi
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 28