Przesunięty przez: Cichy
2018-02-18, 10:57
Brak możliwości wciśnięcia sprzęgła.
Autor Wiadomość
 KsmVip 

Informacje
Wyposażenie: L+czujniki parkowania-TYŁ
Silnik: 1.2 85KM
Przebieg: 30000
Kolor: Grafit
Typ nadwozia: 5 d.
Dołączył: 05 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Warszawa
 #1  Wysłany: 2018-02-16, 13:32   Brak możliwości wciśnięcia sprzęgła.

Witam Wszystkich!
Proszę o pomoc we wstępnej diagnozie problemu z tematu. Wsiadam do auta, naciskam na sprzęgło a tu niemile zaskoczenie. Sprzęgło twarde, ani drgnie. Auto na "jedynce".Hamulec ręczny nie zaciągnięty, silnik jeszcze nie uruchomiony. Przekręcam kluczyk i problem minął. Dodam, że pierwszy raz mi się to zdarzyło. Wcześniej nic takiego się nie działo. Czy kiedykolwiek spotkaliście się z czymś takim? Od czego zacząć sprawdzanie? A może to norma?
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 67000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 44
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 474
Skąd: Kaszuby
 #2  Wysłany: 2018-02-16, 15:14   

Ten model silnika ma problemy ze sprzęgłem .Na forum jest dużo tematu .Awaria nie długo będzie mocniejsza .Zaciera się łożysko ,brak przesuwu na wałku ....
Trza się bać . :-( :-( :-( :-( :-(
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #3  Wysłany: 2018-02-19, 07:54   

Może nieszczelność w układzie albo wypompowane hamulce? Sprzęgło jest na hydraulice razem z hamulcami (dlatego przy wymianie płynu hamulcowego najlepiej od razu wymienić odcinek do sprzęgła) dlatego po zapaleniu silnika wszystko wróciło do normy. Nie "wypompowałeś" hamulców przed wyjściem z auta?
 
 
     
 KsmVip 

Informacje
Wyposażenie: L+czujniki parkowania-TYŁ
Silnik: 1.2 85KM
Przebieg: 30000
Kolor: Grafit
Typ nadwozia: 5 d.
Dołączył: 05 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Warszawa
 #4  Wysłany: 2018-02-22, 06:25   

czerwo napisał/a:
Może nieszczelność w układzie albo wypompowane hamulce? Sprzęgło jest na hydraulice razem z hamulcami (dlatego przy wymianie płynu hamulcowego najlepiej od razu wymienić odcinek do sprzęgła) dlatego po zapaleniu silnika wszystko wróciło do normy. Nie "wypompowałeś" hamulców przed wyjściem z auta?

A skąd, nie mam nawyku "wypompowania" hamulców.
 
 
     
 KsmVip 

Informacje
Wyposażenie: L+czujniki parkowania-TYŁ
Silnik: 1.2 85KM
Przebieg: 30000
Kolor: Grafit
Typ nadwozia: 5 d.
Dołączył: 05 Sie 2014
Posty: 29
Skąd: Warszawa
 #5  Wysłany: 2018-03-22, 07:25   

Czy mógłby mi ktoś z Was pomóc zlokalizować problem?
Otóż, wsiadam do auta(auto pozostawione na pierwszym biegu), wciskam sprzęgło a tu niespodzianka, nie moge wrzucić luzu. Wciskam znowu sprzęgło dalej ten sam problem, wciskam 3,4 raz dalej nic. Za 5-tym razem problem ZNIKA! Macie więc jakieś pomysły? A może taka uroda naszych rio?
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #6  Wysłany: 2018-03-22, 12:08   

zapowietrzony układ wysprzęglania
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 19