Przesunięty przez: Cichy
2018-03-17, 09:41
Problem z osiągnięciem temperatury roboczej.
Autor Wiadomość
 Arkadiusz. 
atrek

Informacje
Silnik: 1.4
Przebieg: 205000
Kolor: bordo
Tapicerka: welur
Typ nadwozia: sedan
Generacja Rio: II (JB; 2005-2011)
Dołączył: 28 Lut 2018
Posty: 1
Skąd: Zielonka
 #1  Wysłany: 2018-02-28, 20:19   Problem z osiągnięciem temperatury roboczej.

Witam. Moje Rio po wymianie uszczelki pod głowicą i wszelakich płynów ma problem z dogrzaniem sie do temperatuy roboczej. Wiem z ena dworze temperatura oscyluje w granicy -12, ale nawet po zasłonięciu chłodnicy kartonem problem nadal jest nierozwiazany. Dodatkowo ogrzewanie w aucie tez kuleje. Na obiegu wewnetrznym jest bardzo przyzwoicie tak na zewnetrznym leci zimne a max chłodne powietrze
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-03-03, 08:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1041
Skąd: Katowice
 #2  Wysłany: 2018-02-28, 20:24   

Termostat?
 
 
     
 Churek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 220000
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1385
Skąd: Huta Partacka
 #3  Wysłany: 2018-02-28, 21:23   

Albo źle odpowietrzony układ po wymianie płynu po wymianie uszczelki.

Kiedyś w Sicento był oddzielny zaworek do odpowietrzenia nagrzewnicy.

Współczesne układy ciśnieniowe teoretycznie odpowietrzają się "samoczynnie"

Ja wymieniałem płyn w moim Kiju i wszystko działa normalnie.

Termostat - bardzo prawdopodobne.

Zasłanianie kartonem absolutnie nie jest konieczne, przy normalnie funkcjonującym układzie.
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Mr_Ozi 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4
Przebieg: 15000
Kolor: Platinium Graphite
Pakiety: STY+AEB+SMT
Typ nadwozia: 5 d.
Inne auto / jakie?: BMW 530i
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 72
Skąd: Żelazowa Wola
 #4  Wysłany: 2018-03-01, 08:33   

Też bym stawiał na zapowietrzony układ chłodniczy.

Dlatego najpierw sprawdziłbym ilość płynu w układzie - może go być za mało i przez to nie może się odpowietrzyć. I nie sugeruj się poziomem płynu w zbiorniczku - może być w porządku. Odpal silnik, poczekaj aż trochę się zagrzeje i pościskaj węże gumowe pomiędzy silnikiem a chłodnicą. Obserwuj zbiorniczek wyrównawczy - może bulgotać i płyn "zacznie znikać".

Acha - zakładam, że masz korek na chłodnicy - możesz go poluzować. To też może pomóc w odpowietrzeniu.

Miałem taką sytuację w BMW, gdy webasto zaczęło przepuszczać powietrze.
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1041
Skąd: Katowice
 #5  Wysłany: 2018-03-02, 09:54   

Nie wiem jak w .14 ale w 1.2 układ sam się odpowietrza
 
 
     
 Mr_Ozi 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4
Przebieg: 15000
Kolor: Platinium Graphite
Pakiety: STY+AEB+SMT
Typ nadwozia: 5 d.
Inne auto / jakie?: BMW 530i
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 72
Skąd: Żelazowa Wola
 #6  Wysłany: 2018-03-02, 09:59   

W teorii tak. W praktyce jest różnie i to może być ten przypadek.

Acha, no i sytem sam się nie odpowietrzy, jeśli nie otworzysz np. zaworu nagrzewnicy. Bez znaczenia - ręcznie czy elektronicznie.
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 140000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1041
Skąd: Katowice
 #7  Wysłany: 2018-03-02, 10:56   

Na nagrzewnicy jest nieszczelny plastik więc nie ma problemu.
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 55000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 43
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 406
Skąd: Kaszuby
 #8  Wysłany: 2018-03-02, 13:40   

czerwo napisał/a:
Nie wiem jak w .14 ale w 1.2 układ sam się odpowietrza

Wszystko fajnie tylko to jest inna generacja właściciela tematu
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 20