W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Filtr paliwa Silnik 1.2

PrzemoEL
Posty: 2
Rejestracja: 07 maja 2018, 19:13
Lokalizacja: Łódź

Filtr paliwa Silnik 1.2

Post autor: PrzemoEL »

Cześć.
Mam taką zagadkę. Zbliża mi się przeglą gwarancyjny (2 przy 30k km), w związku z tym że nie chce przepłacać za części zamówiłem już większość potrzebnych rzeczy (filtr oleju, powietrza, kabinowy).
Czy serwis wymienia też filtr paliwa? Dziś w serwisie uzyskałem informację iż koszt takowego to 287 zł (z robocizną). I tu pytanie:
1) czy ten filt jest wymieniany przy przeglądzie
2) czy to jest to co w linku poniżej:
https://motoneo.pl/czesci-kia/kia-rio-i ... aliwa/#tow
Sprawdzałem listę części do RIO w jednymz wątków tutaj, jednak nie został ujęty filtr paliwa ani dla silnika 1.2 ani dla 1.4? Czy to jest filtr montowany przy baku, czy gdzieś go tak skutecznie ukryli przy silniku ( ja go nie mogę znaleźć)

PS. czy u was w autak tarcze fabryczne też były takie słabe? Przód wytrzymał mi 23k km, tył się właśnie kończy (27k km) a klocki w obu przypadkach jeszcze były, jak na moje oko spokojnie na kolejnych kilka k. km.?

Gandalf wej
Posty: 476
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:25
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: Gandalf wej »

Tarcze z plasteliny to fakt- wszyscy wymieniają .
Co do filtra to chyba źle patrzysz .
Poczekajmy jak wypowie się kto już to widział i czół :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Filtr paliwa występuje jako "niewymienny" - jest zamontowany w zbiorniku przy pompie.

Tu jest link do katalogu MANN FILTER:

https://catalog.mann-filter.com/EU/pol/ ... B)/1.25%20(%20(UB))%20G4LA%20(T201595)

W karcie przeglądów jest tylko ew. inspekcja filtra paliwa (nie bardzo wiem jak), dopiero po 60kkm i nie ma pozycji wymiany.

To już trochę nie te czasy, że się w maluchu zakładało filtr paliwa przed gaźnikiem .... :cool: :D albo i przed pompą :D

Potencjalnie można się tym zainteresować po 200 000 km a nie po 30 000 ...
Pozdrawiam
Churek

pavulon
Moderator
Posty: 175
Rejestracja: 20 lut 2016, 00:13
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)

Post autor: pavulon »

Churek pisze:W karcie przeglądów jest tylko ew. inspekcja filtra paliwa (nie bardzo wiem jak), dopiero po 60kkm i nie ma pozycji wymiany.


Jest pozycja wymiany w razie potrzeby :-) . Biorąc pod uwagę jakość naszego paliwa nie ryzykowałbym wymiany filtra dopiero po 200 tyś.

PrzemoEL
Posty: 2
Rejestracja: 07 maja 2018, 19:13
Lokalizacja: Łódź

Post autor: PrzemoEL »

Fajnie dzięki za wskazówkę. Pytanie zatem czy ktoś wie co to za filtr pokazany na stronie którą pokazałem?

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Wg mnie filtr paliwa (ten na pompie) wygląda tak:

https://www.iparts.pl/czesc/filtr-paliw ... 17837.html

A to z Twojego linka to filtr odpowietrznika zbiornika paliwa.

Szczerze ? Daj sobie z tym spokój - lej dobrą wachę i ciesz się jazdą :)

Już ten temat kiedyś drążyliśmy z kolegą czerwo ....
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

PrzemoEL pisze:Czy serwis wymienia też filtr paliwa?
element w zbiorniku - przyjmij że niewymienny i zapomnij o temacie - póki piachu nie nasypiesz nic się z nim nie będzie działo

Awatar użytkownika
krzybiel
Posty: 340
Rejestracja: 03 cze 2016, 14:40
Lokalizacja: WLKP

Post autor: krzybiel »

pavulon pisze: Biorąc pod uwagę jakość naszego paliwa nie ryzykowałbym wymiany filtra dopiero po 200 tyś.
Jakiś czas temu czytałem na rosyjskim forum, że tam właściciele rio mają przejechane bez wymiany filtra paliwa ponad 300 tys km i nie ma żadnego problemu, a paliwo jest u nich o niebo gorsze od naszego ;) Tak więc spokojnie panowie, skoro na ruskim „syfie” daje radę, to i polskie paliwo zniesie :)

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Też już gdzieś na forum było, ale zawsze warto powtórzyć:

Tankować PB95 (na 98 i inne szkoda kasy i sensu), na stacjach na których jest duży ruch i zawsze lać do pełna, szczególnie zimą - nie ma tematu.

Ja w mojej byłej Pandzie 1.3 JTD (dieslu :) ) wymieniałem pompę paliwa w zbiorniku przy 293 000 km i mogę pokazać oryginalną (okazała się dobra, ale drugi raz mi się nie chciało przekładać) - czysta jak łza :)
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

Churek pisze:1.3 JTD (dieslu :) ) wymieniałem pompę paliwa w zbiorniku przy 293 000 km
bo w pandach pompy siadały tylko w benzynie z LPG

a swoją drogą to zaczynam się rozglądać za panda II... jak się zdecyduję to będzie to moja trzecia panda II hahahah

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Rejmi pisze: jak się zdecyduję to będzie to moja trzecia panda II hahahah
Było mówić wcześniej :cool: własnie sprzedałem moją :D :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Rejmi
Posty: 287
Rejestracja: 17 cze 2016, 07:41
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Rejmi »

Churek pisze:
Rejmi pisze: jak się zdecyduję to będzie to moja trzecia panda II hahahah
Było mówić wcześniej :cool: własnie sprzedałem moją :D :D
nie taki silnik :)
tylko i wyłącznie benzyna :)

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Ja wymieniałem pompę w Vendze bo teściu jeździł na oparach i ją zatarł.
Wymieniłem sam wkład pompy a sitka (filtr) został oryginał i czyściutki. Przebieg też był mały ~60tys km.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

czerwo pisze:Ja wymieniałem pompę w Vendze bo teściu jeździł na oparach i ją zatarł.
No tak się kończy "dziadowanie" :cool: przy całym szacunku dla teścia :D
Pozdrawiam
Churek

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Churek pisze:
czerwo pisze:Ja wymieniałem pompę w Vendze bo teściu jeździł na oparach i ją zatarł.
No tak się kończy "dziadowanie" :cool: przy całym szacunku dla teścia :D
To samo mu powiedziałem :) Co nie zmienia faktu, że aby dostać się do pompy w RIO to trzeba ściągnąć kanapę, otworzyć właz, wykręcić pompę, nakapać benzyną po aucie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie, przeglądy, ASO”