Filtr paliwa Silnik 1.2
Autor Wiadomość
 PrzemoEL 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Niebieski
Tapicerka: Beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 33
Dołączył: 07 Maj 2018
Posty: 2
Skąd: Łódź
 #1  Wysłany: 2018-05-07, 20:23   Filtr paliwa Silnik 1.2

Cześć.
Mam taką zagadkę. Zbliża mi się przeglą gwarancyjny (2 przy 30k km), w związku z tym że nie chce przepłacać za części zamówiłem już większość potrzebnych rzeczy (filtr oleju, powietrza, kabinowy).
Czy serwis wymienia też filtr paliwa? Dziś w serwisie uzyskałem informację iż koszt takowego to 287 zł (z robocizną). I tu pytanie:
1) czy ten filt jest wymieniany przy przeglądzie
2) czy to jest to co w linku poniżej:
https://motoneo.pl/czesci-kia/kia-rio-iii_sedan_ub-37161/Filtr/Filtr_paliwa/#tow
Sprawdzałem listę części do RIO w jednymz wątków tutaj, jednak nie został ujęty filtr paliwa ani dla silnika 1.2 ani dla 1.4? Czy to jest filtr montowany przy baku, czy gdzieś go tak skutecznie ukryli przy silniku ( ja go nie mogę znaleźć)

PS. czy u was w autak tarcze fabryczne też były takie słabe? Przód wytrzymał mi 23k km, tył się właśnie kończy (27k km) a klocki w obu przypadkach jeszcze były, jak na moje oko spokojnie na kolejnych kilka k. km.?
 
 
     
 Gandalf wej 
GREGOR

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,4 CRDI
Przebieg: 67000
Kolor: Bright Silver Metallic
Pakiety: klima manual
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Mitsubishi Carisma1,9 Dacia Duster1.5
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 44
Dołączył: 18 Paź 2014
Posty: 474
Skąd: Kaszuby
 #2  Wysłany: 2018-05-07, 20:45   

Tarcze z plasteliny to fakt- wszyscy wymieniają .
Co do filtra to chyba źle patrzysz .
Poczekajmy jak wypowie się kto już to widział i czół :lol: :lol: :lol:
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #3  Wysłany: 2018-05-08, 14:17   

Filtr paliwa występuje jako "niewymienny" - jest zamontowany w zbiorniku przy pompie.

Tu jest link do katalogu MANN FILTER:

https://catalog.mann-filter.com/EU/pol/vehicle/MANN-FILTER%20Katalog%20Europa/Pojazdy/Samochody%20osobowe%20%2B%20dostawcze/KIA%20MOTORS/Rio%20III%20(UB)/1.25%20(%20(UB))%20G4LA%20(T201595)

W karcie przeglądów jest tylko ew. inspekcja filtra paliwa (nie bardzo wiem jak), dopiero po 60kkm i nie ma pozycji wymiany.

To już trochę nie te czasy, że się w maluchu zakładało filtr paliwa przed gaźnikiem .... :cool: :D albo i przed pompą :D

Potencjalnie można się tym zainteresować po 200 000 km a nie po 30 000 ...
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 pavulon 
Moderator

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.2 LPG
Przebieg: 105000
Typ nadwozia: Sedan
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2016
Posty: 156
Skąd: PZ
 #4  Wysłany: 2018-05-08, 18:59   

Churek napisał/a:
W karcie przeglądów jest tylko ew. inspekcja filtra paliwa (nie bardzo wiem jak), dopiero po 60kkm i nie ma pozycji wymiany.


Jest pozycja wymiany w razie potrzeby :-) . Biorąc pod uwagę jakość naszego paliwa nie ryzykowałbym wymiany filtra dopiero po 200 tyś.
 
 
     
 PrzemoEL 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Niebieski
Tapicerka: Beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 33
Dołączył: 07 Maj 2018
Posty: 2
Skąd: Łódź
 #5  Wysłany: 2018-05-08, 19:40   

Fajnie dzięki za wskazówkę. Pytanie zatem czy ktoś wie co to za filtr pokazany na stronie którą pokazałem?
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #6  Wysłany: 2018-05-08, 20:27   

Wg mnie filtr paliwa (ten na pompie) wygląda tak:

https://www.iparts.pl/cze...2d1-517837.html

A to z Twojego linka to filtr odpowietrznika zbiornika paliwa.

Szczerze ? Daj sobie z tym spokój - lej dobrą wachę i ciesz się jazdą :)

Już ten temat kiedyś drążyliśmy z kolegą czerwo ....
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #7  Wysłany: 2018-05-08, 22:13   

PrzemoEL napisał/a:
Czy serwis wymienia też filtr paliwa?


element w zbiorniku - przyjmij że niewymienny i zapomnij o temacie - póki piachu nie nasypiesz nic się z nim nie będzie działo
 
 
     
 krzybiel 


Informacje
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 340
Skąd: WLKP
 #8  Wysłany: 2018-05-09, 12:12   

pavulon napisał/a:
Biorąc pod uwagę jakość naszego paliwa nie ryzykowałbym wymiany filtra dopiero po 200 tyś.

Jakiś czas temu czytałem na rosyjskim forum, że tam właściciele rio mają przejechane bez wymiany filtra paliwa ponad 300 tys km i nie ma żadnego problemu, a paliwo jest u nich o niebo gorsze od naszego ;) Tak więc spokojnie panowie, skoro na ruskim „syfie” daje radę, to i polskie paliwo zniesie :)
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #9  Wysłany: 2018-05-09, 15:28   

Też już gdzieś na forum było, ale zawsze warto powtórzyć:

Tankować PB95 (na 98 i inne szkoda kasy i sensu), na stacjach na których jest duży ruch i zawsze lać do pełna, szczególnie zimą - nie ma tematu.

Ja w mojej byłej Pandzie 1.3 JTD (dieslu :) ) wymieniałem pompę paliwa w zbiorniku przy 293 000 km i mogę pokazać oryginalną (okazała się dobra, ale drugi raz mi się nie chciało przekładać) - czysta jak łza :)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #10  Wysłany: 2018-05-12, 23:15   

Churek napisał/a:
1.3 JTD (dieslu :) ) wymieniałem pompę paliwa w zbiorniku przy 293 000 km


bo w pandach pompy siadały tylko w benzynie z LPG

a swoją drogą to zaczynam się rozglądać za panda II... jak się zdecyduję to będzie to moja trzecia panda II hahahah
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #11  Wysłany: 2018-05-13, 12:06   

Rejmi napisał/a:
jak się zdecyduję to będzie to moja trzecia panda II hahahah


Było mówić wcześniej :cool: własnie sprzedałem moją :D :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 287
Skąd: Lublin
 #12  Wysłany: 2018-05-13, 21:12   

Churek napisał/a:
Rejmi napisał/a:
jak się zdecyduję to będzie to moja trzecia panda II hahahah


Było mówić wcześniej :cool: własnie sprzedałem moją :D :D


nie taki silnik :)
tylko i wyłącznie benzyna :)
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #13  Wysłany: 2018-05-14, 20:02   

Ja wymieniałem pompę w Vendze bo teściu jeździł na oparach i ją zatarł.
Wymieniłem sam wkład pompy a sitka (filtr) został oryginał i czyściutki. Przebieg też był mały ~60tys km.
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #14  Wysłany: 2018-05-14, 20:53   

czerwo napisał/a:
Ja wymieniałem pompę w Vendze bo teściu jeździł na oparach i ją zatarł.


No tak się kończy "dziadowanie" :cool: przy całym szacunku dla teścia :D
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #15  Wysłany: 2018-05-15, 09:08   

Churek napisał/a:
czerwo napisał/a:
Ja wymieniałem pompę w Vendze bo teściu jeździł na oparach i ją zatarł.


No tak się kończy "dziadowanie" :cool: przy całym szacunku dla teścia :D


To samo mu powiedziałem :) Co nie zmienia faktu, że aby dostać się do pompy w RIO to trzeba ściągnąć kanapę, otworzyć właz, wykręcić pompę, nakapać benzyną po aucie...
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 28