W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Pierwsza usterka

Awatar użytkownika
socisz
Posty: 42
Rejestracja: 11 kwie 2018, 12:44
Lokalizacja: Wrocław/Emiraty

Pierwsza usterka

Post autor: socisz »

Czołem!
Po miesiącu w Polsce, wróciłem do Kii i powitała mnie komunikatem o niskim ciśnieniu w oponach. Nic strasznego, pomyślałem, auto stało miesiąc, miało prawo trochę stracić.

Niestety, po uzupełnieniu ciśnienia (brakowało bardzo niewiele), komunikat nie gaśnie. Jutro rano mam umówioną wizytę w serwisie, zobaczymy, co powiedzą hinduscy geniusze :)

Trochę szybko, jak na pierwszą usterkę - auto ma 4 miesiące i przebieg 4500km...

Mieliście problemy z tymi czujnikami?

pavulon
Moderator
Posty: 174
Rejestracja: 20 lut 2016, 00:13
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)

Post autor: pavulon »

socisz pisze:Mieliście problemy z tymi czujnikami?
Witam. Gdzie sprawdzałeś ciśnienie?

Awatar użytkownika
Sławek549
Posty: 68
Rejestracja: 07 paź 2017, 16:24
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Sławek549 »

Samo nie zgaśnie, trzeba resetować.

RoadDriver
Posty: 29
Rejestracja: 25 lis 2017, 21:55
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: RoadDriver »

Po napompowaniu trzeba przytrzymać przycisk ciśnienia opon na kilka sekund by zresetować do stanu zerowego. Chodzi o to że nie są to zwykłe czujniki umieszczone w wentylu, a odczyt różnicy obrotu kół.

Jeżeli od stanu startowego (resetu przyciskiem) odczyty mocno się zmienią tzn. że któreś koło zmieniło swoje rozmiary czyli guma straciła powietrze.

Awatar użytkownika
socisz
Posty: 42
Rejestracja: 11 kwie 2018, 12:44
Lokalizacja: Wrocław/Emiraty

Post autor: socisz »

Okazało się, że to ja jestem głupi, a nie czujnik.

Tutaj mierzą ciśnienie w funtach na cal kwadratowy (PSI) i byłem przyzwyczajony do normy 33 PSI, tak miałem w poprzednim Volvo.

Umówiłem serwis, zajeżdżam, siema siema, pan poczeka.

No, to czekam.

Półtorej godziny później pan pyta, jakie robiłem ciśnienie, bo komputer jest ustawiony na 35 PSI.

Zatem... LOL :D

Dzięki za sugestie!

A którym przyciskiem się to resetuje?

SirMicho
Posty: 44
Rejestracja: 20 lis 2017, 20:48
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: SirMicho »

socisz pisze:A którym przyciskiem się to resetuje?
Po lewej stronie (ale nie na kierownicy) masz guzik z takim symbolem:
Obrazek Trzeba go prztrzymać chwilę.

Awatar użytkownika
Sławek549
Posty: 68
Rejestracja: 07 paź 2017, 16:24
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Sławek549 »

Na wysokości lewego kolana jest panel z włącznikami i tam jest przycisk z przekrojem opony (TCMP).

Ten system nie jest ustawiony na konkretne ciśnienie tylko reaguje na różnice ciśnień w pojedyńczych kołach, odczyt idzie z ABS.

Awatar użytkownika
socisz
Posty: 42
Rejestracja: 11 kwie 2018, 12:44
Lokalizacja: Wrocław/Emiraty

Post autor: socisz »

Dzieki chlopaki!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki”