Otwarty przez: Cichy
2018-08-04, 09:24
Problem z akumulatorem czy nie?
Autor Wiadomość
 kermit 

Informacje
Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 9
Skąd: Jelenia Góra
 #1  Wysłany: 2018-08-01, 18:06   Problem z akumulatorem czy nie?

Witam,
Przy wyłączonym silniku, a włączonym radioodbiorniku pojawia się komunikat jak na załączonym zdjęciu.
Czy to problem z akumulatorem, czy też standardowe ostrzeżenie by słuchać radia tylko przy włączonym silniku? Jak to wygląda w Waszych RIO? Nie znajduję w instrukcji nic o takim komunikacie wyświetlanym na ekranie LCD.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-08-04, 09:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 mateusz 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 CRDi
Przebieg: 104350
Kolor: Clear White
Tapicerka: Czarna
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 14 Lut 2017
Posty: 335
Skąd: Warszawa
 #2  Wysłany: 2018-08-01, 22:51   

Mam nowy akumulator Warty, komunikat się pojawia, więc to raczej ostrzeżenie systemu, żeby nie rozładować akumulatora.
 
 
     
 RoadDriver 

Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 AT
Pakiety: AEB, SMK
Generacja Rio: IV (YB; 2017+)
Dołączył: 25 Lis 2017
Posty: 29
Skąd: Podkarpacie
 #3  Wysłany: 2018-08-02, 04:59   

Tak, ostrzeżenie systemu. Zresztą po jakimś czasie następuje odcięcie prądu i nie włączysz radia, lampki na suficie itp.
W innym aucie innej marki też podobny komunikat jest wyświetlany.
 
 
     
 Ari93 
Moderator


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg: 96000
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 338
Skąd: Starogard Gdański
 #4  Wysłany: 2018-08-02, 07:26   

Radio (przynajmniej u mnie) wyłącza się z informacją że za niskie napięcie przy ok 11,6V na aku także myślę że w Twoim przypadku radio zareaguje podobnie w razie takiej "krytycznej" sytuacji. Akurat wzmacniacz ustawiałem w bagażniku i trochę się strachu najadłem bo myślałem że jakieś zwarcie spaliło mi radio na amen :P
 
 
     
 kermit 

Informacje
Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 9
Skąd: Jelenia Góra
 #5  Wysłany: 2018-08-02, 09:32   

Dziękuję za wyjaśnienia.
Miałem trochę wątpliwości gdyż kupiłem tydzień temu to auto (demo) prod. 2017 z 20 km przebiegu i przeleciała mi przez myśl wątpliwość, że upływ czasu jaki minął od jego wyprodukowania źle wpłynął na stan akumulatora.

Pozdrawiam,
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.25l
Kolor: Graphite Meralic - ABT
Pakiety: L+MET+DCM+BWS
Tapicerka: DCM
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Hyundai i10
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 516
Skąd: DW
 #6  Wysłany: 2018-08-02, 21:10   

Potwierdzam powyższe informacje kolegów. W Cee'd jest identyczny komunikat.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 19