W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Klawisze audio na kierownicy i obsługa telefonu

slikers78wk
Posty: 10
Rejestracja: 03 wrz 2018, 09:42
Lokalizacja: Oława

Klawisze audio na kierownicy i obsługa telefonu

Post autor: slikers78wk »

Witam,
mam taki problem. Mianowicie klawisze dotyczące audio na kierownicy mi nie działają. Czyli cała sekcja po lewej stronie kierownicy. Również klawisze do obsługi telefonu nie reagują ( zielona i czerwona słuchawka).
Po stronie prawej wszystko działa.Proszę o pomoc jak zrobić aby to działało. pozdrawiam.W załączniku zdjęcie co nie działa.
Załączniki
IMG_0389_1.jpg

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 378
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

To są przecież dwie wtyczki i przewód... byś musiał rozebrać kierownicę i zobaczyć czy jakimś cudem się nie rozłączyło oraz wykręcić radio i zobaczyć czy wszystkie przewody się trzymają radia. Radio reaguje na zmianę jasności podświetlenia razem z resztą deski rozdzielczej? Jeśli tak (sygnał wchodzi bodajże tą samą wiązką co właśnie sterowanie kierownicy) to raczej coś z samą kierownicą albo wtyczce przy niej. Rozumiem że wcześniej wszystkie przyciski działały? Może coś by dało zrestartowanie radia czyli na chwilę odłączenie akumulatora chociaż wątpię...

slikers78wk
Posty: 10
Rejestracja: 03 wrz 2018, 09:42
Lokalizacja: Oława

Post autor: slikers78wk »

Auto kupiłem 2 dni temu, nie znam jeszcze jej dobrze:). Poprzedni właściciel mówił że to działało. Na razie nie chce nic demontować.A jak radio zrestartować? Nie widzę żadnej"dziurki" do resetu jak to na youtubie robią pod klawiszem vol.czy jest jakiś sposób na reset radia i czy potem nie będzie trzeba mieć jakiegoś kodu do radia aby je aktywować?

Rafael
Posty: 518
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

slikers78wk pisze:czy potem nie będzie trzeba mieć jakiegoś kodu do radia aby je aktywować?
To już nie te czasy. Kodu do radia nie ma jak w autach sprzed 10 lat. ;-)

slikers78wk
Posty: 10
Rejestracja: 03 wrz 2018, 09:42
Lokalizacja: Oława

Post autor: slikers78wk »

czy ktoś wie jak radio zresetować?

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 378
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

No przecież napisałem "czyli na chwilę odłączenie akumulatora". Innego sposobu raczej nie ma, przy okazji stracisz wszystkie dane z komputera pokładowego (oczywiście oprócz stanu licznika ;) ) oraz wszystkie ustawienia radia oprócz częstotliwości zapisanych stacji radiowych.
Ale skoro wcześniej rzekomo działało a teraz nie... na moje właściciel poprzedni coś kręci.

slikers78wk
Posty: 10
Rejestracja: 03 wrz 2018, 09:42
Lokalizacja: Oława

Post autor: slikers78wk »

witam,
Odłączyłem akumulator i nic nie pomogło. Dziwne ze nawet po ponownym podłączeniu aku radio pamiętało stacje radiowe oraz mój telefon.A zrobiłem to poprzez odłączenie tylko minusa.
może ja źle top robię. ma ktoś pomysł jak się zabrać za to aby te klawisze funkcyjne działały?

Rafael
Posty: 518
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Wg. mnie reset radia nic nie da. Ewidentnie coś jest nie tak na łączeniu przycisków z radiem. Możliwe, że kostka od radia lub przycisków się wypięła. Bez rozebrania demontażu kierownicy czy radia się nie obejdzie. Niestety nie pomogę jak się za to zabrać, a uszkodzić coś nie jest trudno.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Albo coś siadło w przyciskach, albo szlag trafił wiązkę.

A podświetlenie przycisków działa ? Bo tam są 4 przewody - 2 od sterowania + 2 od oświetlenia.

O tyle dziwna sprawa, że w sumie to jest całe 6 przewodów w wiązce - 2 sterują audio (lewa strona kierownicy) 2 sterują komputerem (prawa strona kierownicy) 2 to podświetlenie (na obydwie strony).

Masz ogrzewanie kierownicy ? Bo może ktoś wymieniał kierę albo przyciski i zrobił to ..... słabo .....

W razie czego na e-bay można kupić zestaw przycisków razem z wiązką na ew. wymianę.

Demontaż kierownicy jest bardzo łatwy - jest opisany w moim starym wątku o montażu tempomatu.
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Ari93
Moderator
Posty: 378
Rejestracja: 27 lip 2014, 02:32
Lokalizacja: Starogard Gdański
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M + Tempomat
Silnik: 1.4 DOHC LPG
Przebieg: 109000
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Ari93 »

slikers78wk pisze:Dziwne ze nawet po ponownym podłączeniu aku radio pamiętało stacje radiowe
Też mnie to kiedyś zaskoczyło bo radio zapomina wszystko oprócz samych częstotliwości no i jeszcze w którym miejscu skończyło się poprzednie odtwarzanie z USB ;p

Rafael
Posty: 518
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Podejrzewam, że zapamięta jeszcze skopiowane utwory MP3 do pamięci. :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wewnętrzne”