W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

ORLEN vs CASTROL

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

ORLEN vs CASTROL

Post autor: Adrian2007211 »

Witajcie,
Jak pewnie dobrze wam wiadomo KIA zakończyła współprace z LOTOS ( BŁĄD W TYTULE) ,a obecnie partnerem został ORLEN , który bedzie zastępowal produkty QUAZARA na rzecz Orlen Platinum z serii PRO.
Miał juz ktoś możliwość wymiany w ASO ? Są jakies różnice?
Parametrami na pewno lepsze właściwości zachowuje podczas mrozów względem oferowanego LOTOSA. :cool:

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Skąd taka pewność co do parametrów zimą? Olej z jaką specyfikacją będzie lany z gamy Orlenu?

gregoreu
VIP
Posty: 70
Rejestracja: 08 sie 2016, 09:27
Lokalizacja: zamosc

Post autor: gregoreu »

Jestem przekonany,ze to tylko zmiana opakowania.Oleje nie tylko silnikowe sa nalewane ze zbiornikow do beczek lub innych opakowan z konkretnym logo, tak dzieje sie w rafineriach, istotne sa jedynie parametry,ktore posiada dany olej w zbiorniku rafinerii
gregor

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

Post autor: Adrian2007211 »

ziko1983 pisze:Skąd taka pewność co do parametrów zimą? Olej z jaką specyfikacją będzie lany z gamy Orlenu?
przykład:

lepkość strukturalna CSS w -30 C (ORLEN SERIA PRO F 5w30) mPa*s 4070


lepkość strukturalna CSS w -30 C (LOTOS QUAZAR K/FE 5w30) mPa*s 4500

wskaźnik lepkości ORLEN : 164
wskaźnik lepkości LOTOS : 162

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

Post autor: Adrian2007211 »

gregoreu pisze:Jestem przekonany,ze to tylko zmiana opakowania.Oleje nie tylko silnikowe sa nalewane ze zbiornikow do beczek lub innych opakowan z konkretnym logo, tak dzieje sie w rafineriach, istotne sa jedynie parametry,ktore posiada dany olej w zbiorniku rafinerii
Wydaje mi się , że jeżeli naprawde by tak było jak sie powszechnie uważa to dużo silników ( nie tylko samochodowych ,ale również mówie o przemyśle) psuło by się tym bardziej jeżeli mowa od jednostkach " wrażliwych "

Awatar użytkownika
mateusz
Posty: 338
Rejestracja: 14 lut 2017, 23:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mateusz »

A na pewno zmienili już ? Tydzień temu byłem w cardroom, wszyscy pracownicy popylali w koszulkach LOTOS.


ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Adrian, olej, który podałeś z gamy Orlenu, spełnia normę ACEA A1/B1 i jest przeznaczony do silników Forda, stąd inne parametry niż Lotos z ACEA A5/B5. Czy do Kii na pewno ten olej będzie lany? Osobiście do swojego kappa 1.25 leje właśnie ACEA A1/B1, ale w serwisie 3 razy się mnie pytali, bo nie spełnia on normy dla mojego silnika (w instrukcji ACEA A5/B5).

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

Post autor: Adrian2007211 »

ziko1983 pisze:Adrian, olej, który podałeś z gamy Orlenu, spełnia normę ACEA A1/B1 i jest przeznaczony do silników Forda, stąd inne parametry niż Lotos z ACEA A5/B5. Czy do Kii na pewno ten olej będzie lany? Osobiście do swojego kappa 1.25 leje właśnie ACEA A1/B1, ale w serwisie 3 razy się mnie pytali, bo nie spełnia on normy dla mojego silnika (w instrukcji ACEA A5/B5).
Olej orlenu również spełnia specyfikacje A5/B5

Odsyłam do strony http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/P ... 5W-30.aspx

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Olej, który spełnia A1/B1, spełnia też A5/B5, natomiast w drugą stronę to nie działa. Reasumując, A1/B1 jest rzadszy/bardziej lekkobieżny niż A5/B5.

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

Post autor: Adrian2007211 »

ziko1983 pisze:Olej, który spełnia A1/B1, spełnia też A5/B5, natomiast w drugą stronę to nie działa. Reasumując, A1/B1 jest rzadszy/bardziej lekkobieżny niż A5/B5.
Ale do czego teraz zmierzasz ? :-) Przecież ten olej spełnia tą A1/B1 i A5/B5 specyfikacje , na stronie jest to napisane co odesłałem :D

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Zmierzam do tego, że oleje specyfikacji A1/B1 były kwestionowane przez ASO, do którego jeżdżę, z racji zbyt niskiej lepkości, wiec orlenowski PRO F 5W30 też miałby z tym problem, więc nie porównywałbym go z Quazarem stosowanym przez Kię do tej pory :) osobiście mam gdzieś zalecenia ASO (auto zagazowane, nie ma gwarancji, jeżdzi na oleju 0W20), ale wątpię, że PRO F będzie oficjalnie zalecany do naszych Kii, a do Twojej tym bardziej, bo masz silnik starszej rodziny Gamma. Poza tym zarówno w ASO, jak i poza nim, Orlen i Lotos każą sobie płacić stanowczo za drogo za tzw. oleje premium, więc niestety kupuję u zachodniej konkurencji, tym bardziej, że w mniejszych pieniądzach można zdobyć olej wyprodukowany metodą syntezy z gazu ziemnego, dzięki czemu jakościowo jest lepszy niż ten z ropy naftowej.

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

Post autor: Adrian2007211 »

19.09 umówiony jestem na wymiane oleju to się dopytam Marvel o szczegóły :D

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

W takim razie czekam na info :cool:

Awatar użytkownika
Adrian2007211
Posty: 170
Rejestracja: 18 mar 2015, 20:14
Lokalizacja: Ozorków/Łódź

Post autor: Adrian2007211 »

Jestem świeżo po wymianie oleju ( filtr oleju , korek , uszczelka) - cena 296zł , tak przy okazji :D

Jeżeli chodzi o olej to TAK KIA podjęła współpracę z ORLENEM , ale jezeli chodzi o wymiane oleju to sa dopiero na etapie "zmian " ,a więc leją jeszcze oleje Lotosa . W niedługim czasie ma juz byc podmianka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie, przeglądy, ASO”