W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Gniazdo na podszybiu w Kia Rio Business Line

Foorio
Posty: 12
Rejestracja: 28 lut 2019, 22:14
Lokalizacja: Deggenhausertal

Gniazdo na podszybiu w Kia Rio Business Line

Post autor: Foorio »

Czesc,
Mam Kia Rio UB Business Line z 2012r. Na srodku podszybia jest zlacze do nawigacji TomTom, przynajmniej tak wyczytalem w instrukcji. Niestety nie moge sie skontaktowac z oddzialem TomTom Polska w sprawie zakupu odpowiedniego kabla. Nie mam Nawigacji TomTom, ale urzadzalby mnie kabel z pasujaca wtyczka do tego gniazda na zdjeciu zakonczony z drugiej strony wtyczka Micro USB. Nie moge takiego jednak nigdzie znalezc. Ktos wie gdzie szukac?
Załączniki
Gniazdo na podszybiu
Gniazdo na podszybiu

Rafael
Posty: 518
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

Cześć, na forum był już gdzieś temat odnośnie tego kabelka i z tego co pamiętam nigdzie go nie ma i nikt bez przeróbek nie wykorzystał tego gniazda. :-(

P.S. O ile dobrze kojarzę, to wyposażenie Business Line było dopiero od 2015 roku, ale mogę się mylić. ;-)

Foorio
Posty: 12
Rejestracja: 28 lut 2019, 22:14
Lokalizacja: Deggenhausertal

Post autor: Foorio »

Trochę mnie to dziwi, że gniazdo jest a kabelka nie ma:( To by było optymalne rozwiązanie pociągnąc sobie zasilanie z tego gniazda a używam nawigacji w telefonie. Pozostaje chyba serwis Kia... Tak, moja Kia jest z 2011, modelowo 2012 i ma to gniazdo. Na rynek niemiecki widać były takie wersje.

Attache
Posty: 132
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Kabelka nie ma i nie będzie. Temat już był na forum "wałkowany" i opisany. Jest jedno wyjście: usunąć gniazdo z pinami, poszerzyć (wyciąć) dno i tam wykonać połączenie przetwornicy zakupionej na przykład na AliExpressie ( ja tak zrobiłem), umieścić ją pod deską (zmieści się) i wyprowadzić wtyczkę mini lub micro (obie wersje są dostępne), np.

https://www.aliexpress.com/item/Car-Cha ... 59977e29d2

To u mnie działa od dawna.
Pozdrawiam

Tadeusz

Attache
Posty: 132
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Pozdrawiam

Tadeusz

Foorio
Posty: 12
Rejestracja: 28 lut 2019, 22:14
Lokalizacja: Deggenhausertal

Post autor: Foorio »

Dobry pomysł z tą przetwornica. Zgłosze się do serwisu Kia w tygodniu tylko z ciekawości wybadać sprawę tego kabelka. Jak nic nie wskuram to pozostaje opcja która proponujesz.

Foorio
Posty: 12
Rejestracja: 28 lut 2019, 22:14
Lokalizacja: Deggenhausertal

Post autor: Foorio »

Ta przetwornica wygląda jak pod gniazdo zapalniczki. Myślałem że w tym gniazdku na podszybiu jest już mniejsze napięcie...

Attache
Posty: 132
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Na pinach tego gniazda jest 12 V DC (taki koreański wymysł), stąd konieczne jest przetworzenia na 5V. Nie ma innej możliwości uzyskania zasilania dla nawigacji jak chałupnicza metoda. Jest opisana tutaj:

https://kiario.com.pl/viewtopic.php?t=110

Ja nie zaryzykowałem z modyfikacją przejściówki USB z zapalniczki, wolałem kupić przetwornicę o której pisałem wyżej. Działa 5 lat bez problemu. Po 2 latach nie jeździłem już na przeglądy, więc gwarancja mnie nie dotyczyła;-). Zresztą można schować końcówkę micro pod klapkę. Tam chyba nie zaglądają. Zresztą, co tam może się stać złego? Nic.
Pozdrawiam

Tadeusz

Attache
Posty: 132
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

Post autor: Attache »

Stary wyjadacz i ekspert (w dobrym tego słowa znaczeniu), Churek :-) zapewne poprze mnie - matuzalema - na tym forum. Nie przyznam się ile mam lat :-), do stu jeszcze potrafię liczyć.
Pozdrawiam

Tadeusz

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Attache pisze:Stary wyjadacz i ekspert (w dobrym tego słowa znaczeniu), Churek zapewne poprze mnie - matuzalema
Oczywiście, że popieram. Ja po zrezygnowaniu z nawigacji NavRoad'a i zamontowaniu uchwytu do telefonu na desce - nie korzystam już z tego cuda pod klapką. Ale zawsze mam rezerwę :)
Pozdrawiam
Churek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wewnętrzne”