W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Bieg wsteczny.

+ i -
wp78
Posty: 6
Rejestracja: 03 maja 2013, 18:02
Lokalizacja: Breslau

Bieg wsteczny.

Post autor: wp78 »

Czytając forum natknąłem się na problem który i mnie frapuje : problem z wstecznym biegiem. Czy jest to problem nagminny, że wsteczny nie chce za każdym razem wchodzić bez problemu ?

Na zimno - jako tako wchodzi.Nie wchodzi, jak parkuję między samochodami i często muszę wachlować 1-R aby się zmieścić. Sporadyczne wrzucenie wstecznego zazwyczaj odbywa się dobrze, jednakże czasem wchodzi do połowy i trzeba sprzęgłem go "przekręcić" aby wyskoczył i od nowa (aż do skutku na zmianę z innymi biegami).
Nadmieniam, że samochód stoi w miejscu, a nie się toczy.

A jak to jest w Waszych ryjówkach ?

Pozdr.
Wojtek
Ostatnio zmieniony 30 gru 2017, 10:21 przez wp78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sunset
Posty: 509
Rejestracja: 20 mar 2013, 11:04
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: sunset »

W moim nie stwierdziłem tego objawu.

Pozdrowionka
RIO 1.25 CVVT Kappa 85KM @ 121Nm

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

U mnie czasem się zdarzy że wsteczny nie chce wejść wtedy wysprzęglam i wskakuje ... i jedynka czasem też.. ale nie zdarza się to tak często żeby narzekać...

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

U mnie też wsteczny jest ok

Martin
Posty: 98
Rejestracja: 25 kwie 2013, 13:20
Lokalizacja: Płock

Post autor: Martin »

U siebie zauważam również ten problem, ale podobnie jak Greey, ratuję się szybkim wysprzęgleniem i już. Nie zdarza się to na szczęście często, ale niestety na ogół wówczas, kiedy muszę szybko i sprawnie cofnąć :~ . Wiadomo - złośliwość przedmiotów martwych :D.
Z innymi biegami, mam nadzieję, że nie "puki co" ;), problemów nie zaobserwowano.

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

wp78 pisze: jak to jest w Waszych ryjówkach ?
Widzę że masz nie duży przebieg, możliwe że się z czasem "rozchodzi". U mnie na początku były z kolei problemy z 1, ale teraz zdarza się to niezwykle rzadko, i co ciekawe zazwyczaj wtedy jak zaparkuję, i chcę zostawić auto na biegu! :D Na początku zazwyczaj jedynka nie chciała wskakiwać po tym jak wycofywałem i auto ustawiało się pod górkę. Ze wstecznym problemów nie zaobserwowałem.

Awatar użytkownika
wnuczak
Posty: 306
Rejestracja: 04 kwie 2013, 13:17
Lokalizacja: DJE

Post autor: wnuczak »

u mnie tez to sie zdarza...

Adi
Posty: 317
Rejestracja: 19 mar 2013, 10:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adi »

U mnie sporadycznie. Czesciej to jedynka nie chce wejsc niz wsteczny. Albo z dwojki ruszam jak nie chce wejsc badz wysprzeglam.
Nie jest to jakas powazna wada. A moze to sie rozchodzi z czasem jak napisal Cichy.

dan
Posty: 6
Rejestracja: 29 mar 2013, 12:55
Lokalizacja: ck

Post autor: dan »

Tez mam problem z biegiem wstecznym, nie za każdym razem ale dość często, zaczyna to być irytujący problem. Przebieg około 19tys, raczej to się już nie 'rozejdzie' jak ktoś wczesniej pisal. Pozostale biegi wchodzą w miare dobrze.

Awatar użytkownika
JustynA
VIP
Posty: 339
Rejestracja: 19 mar 2013, 21:09
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: JustynA »

Nie mogę znaleźć czyli to pewnie tu. Ja o 1.
Był dzień, że ani razu nie weszła jak należy. Stałam na skrzyżowaniu i wajchowałam drążkiem na lewo i prawo. Raz nawet wszystkie biegi po kolei wrzuciłam, na luz i dalej nic. Jakby się blokowała, jakbym w ogóle sprzęgła nie wciskała - kamień na amen.
Nie wiem jak teraz, wczoraj jeździłam było ok.
Strasznie frustrująca sprawa...

Awatar użytkownika
mala_su
Posty: 307
Rejestracja: 19 mar 2013, 14:52
Lokalizacja: Tarchomin

Post autor: mala_su »

Uff jak dobrze ze mam automat;-)

yeti69
Posty: 139
Rejestracja: 08 maja 2013, 00:27
Lokalizacja: Brzeg

Post autor: yeti69 »

dan pisze:Tez mam problem z biegiem wstecznym, nie za każdym razem ale dość często, zaczyna to być irytujący problem. Przebieg około 19tys, raczej to się już nie 'rozejdzie' jak ktoś wczesniej pisal. Pozostale biegi wchodzą w miare dobrze.
Dołączam się. Ten sam silnik, ta sama skrzynia i przebieg podobny

f0ku5
Administrator
Posty: 1416
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Co do wstecznego biegu to nawet w instrukcji jest o tym napisane - ten typ tak ma ;)

Awatar użytkownika
GTA
Posty: 65
Rejestracja: 25 lip 2013, 21:46
Lokalizacja: Silesia

Post autor: GTA »

A próbował ktoś wcisnąć sprzęgło i odczekać kilka sekund zanim wrzuci wsteczny ? Czasami potrzeba trochę czasu żeby wsteczny się zsynchronizował. To nie jest żadna awaria po prostu ten typ tak ma (1.4 CVVT) i nie tylko on. Np w Alfie 147 ma to samo, mało tego w instrukcji jest wyraźnie zaznaczone żeby odczekać co najmniej 4-5s zanim wrzuci się wsteczny.
Jest bardzo długa lista aut w której ten nazwijmy to problem występuje, ale czy komuś to przeszkadza ż?

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Różnych rzeczy próbowałem, najprościej przesprzęglić. Przeszkadza w mieście jak parkujesz równolegle, widzisz miejsce, szybko stop, wsteczny i ... jeszcze raz wsteczny a z tyłu kolejka :devil:

Zablokowany

Wróć do „Zalety i wady”