W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Tempomat - montaż.

Zrób to sam!
Awatar użytkownika
zbychu1986
Posty: 19
Rejestracja: 24 kwie 2013, 23:07
Lokalizacja: Radom

Tempomat - montaż.

Post autor: zbychu1986 »

Witam. Jakiś czas temu przeglądając różne fora natknąłem się na post odnośnie montażu tempomatu w naszych kijankach. Opisywali tam możliwość wymiany jedynie przycisków z opcją tempomatu na kierownicy.
Kia-forum
Mowa tam była o automatycznej skrzyni biegów. Ja niestety mam manualną i nie byłem za bardzo pewien czy zmiana przycisków coś da.
Przeglądając nasze kochane allegro znalazłem aukcje, na której do kupienia była kierownica skórzana z przyciskami tempomatu koszt 450 zł (trochę drogo) na jednym ze zdjęć zauważyłem sam moduł przycisków. Zadzwoniłem zapytałem o koszt (tanie nie były :P ). Dzisiaj odebrałem paczkę i od razu po pracy zabrałem się za sprawdzenie czy faktycznie sama wymiana przycisków spowoduje to, że będę miał tempomat.

Krok po kroku:
1. Na początku trzeba wypiąć klemę minusową
2. zdemontować poduszkę powietrzną - 2 śruby na torx'a bodajże T30
3. Po wykręceniu poduszki trzeba odpiąć kabelek od niej - ostrożnie podważyć pomarańczowy zatrzask i wyciągnąć - odłożyć ją na bok przez jakiś czas nie będzie potrzebna
4. Demontaż kierownicy
centralnie na środku mamy śrubę - odkręcać kluczem 22. Najlepiej zaznaczyć markerem prostą kreskę żeby poźniej ją zamontowac w to samo miejsce i kierownica żeby była na wprost
5. po wykręceniu śruby trzeba odłączyć białą wtyczkę od starych przycisków i zdjąć kabelek od klaksonu
6. Teraz najgorsze - nie wiem za którym razem mi się udało zdjąć kierownice ale długo się z tym męczyłem. ciągnąć do siebie obracając ją we wszystkie strony - dużo cierpliwości trzeba przy tym mieć. Może jest prostszy sposób na zdjęcie jej ale ja go nie znam
7. jak juz zdejmiemy kierownicę musimy odkręcić wszystkie śruby jakie znajdują się z tyłu. Po ich odkręceniu wyciągamy stare przyciski i wkładamy nowe.
8. Podłączamy biała wtyczkę w swoje miejsce i wszystko skręcamy do kupy.
Tak wszystko powinno ładnie wyglądać, otóż u mnie nie wyglądało to tak ładnie.
Nowe przyciski miały inną wtyczkę, były one wymontowane z podgrzewanej kierownicy i tu wtyczka była trochę inna (szersza od wejścia w taśmie-zwijaku) musiałem ją troszkę zmodyfikować, czyli przeciąć na pół. zostawić tyle pinów ile było w starej wtyczce. Połowa kłopotów za mną. Oprócz innego kształtu okazało się że różni się też układem kabelków. Musiałem pozamieniać 4 z 7. Odciąłem, przylutowałem je ze sobą w takim samym układzie jak były w starej wtyczce i podłączyłem. (zdjęcie - ostatni post z linku powyżej)

w taki właśnie sposób zamontowałem TEMPOMAT. może komuś się przyda ten opis może nie.
Załączniki
Dioda informująca o włączonym tempomacie. Podczas jazdy z jej prawej strony pojawia się napis SET jeśli ustawimy tempomat
Dioda informująca o włączonym tempomacie. Podczas jazdy z jej prawej strony pojawia się napis SET jeśli ustawimy tempomat
kontrola czy wszystko działa przed   końcowym montażem
kontrola czy wszystko działa przed końcowym montażem
kontrola czy wszystko działa przed   końcowym montażem
kontrola czy wszystko działa przed końcowym montażem
stara wtyczka z pokazanymi kolorami kabelków dokładny ich opis w linku do forum
stara wtyczka z pokazanymi kolorami kabelków dokładny ich opis w linku do forum
nowa wtyczka przecięta na pół, mniejsza jej część to sterowanie podgrzewaną kierownicą
nowa wtyczka przecięta na pół, mniejsza jej część to sterowanie podgrzewaną kierownicą
nowa wtyczka i kolory kabelków, które i tak musiałem pozamieniać
nowa wtyczka i kolory kabelków, które i tak musiałem pozamieniać
telefon
telefon
audio
audio
tempomat
tempomat
zespół nowych przycisków
zespół nowych przycisków
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 17:26 przez zbychu1986, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

Gratulacje!! Super to sobie wymysliles.. też bym chciała mieć tempomat..

f0ku5
Administrator
Posty: 1413
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Ten samochod nie przestaje mnie zadziwiac... :)
A raczej pomyslowosc wlascicieli.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Wystarczy jechać do servisu i za 500 zł założą tempomat. Ja w zeszłym tyg z servisem się umówiłem na założenie tempomatu i czekam właśnie na części z Korei. A moje pytanie działa Ci tempomat i ogranicznik czy tylko tempomatż?. Mnie servis powiedział że może działać tylko opcja tempomatu a ogranicznika prędkości nie :-|

[ Dodano: 2013-05-28, 09:46 ]
A jest jeszcze opcja dołożenia podgrzewanych foteli ale to już koszt 1700 zł razem z robocizną ;-(

Awatar użytkownika
shibby86
Posty: 183
Rejestracja: 18 mar 2013, 08:13
Lokalizacja: Bedzin

Post autor: shibby86 »

Tedi_19 pisze:Wystarczy jechać do servisu i za 500 zł założą tempomat. Ja w zeszłym tyg z servisem się umówiłem na założenie tempomatu i czekam właśnie na części z Korei. A moje pytanie działa Ci tempomat i ogranicznik czy tylko tempomatż?. Mnie servis powiedział że może działać tylko opcja tempomatu a ogranicznika prędkości nie :-|

[ Dodano: 2013-05-28, 09:46 ]
A jest jeszcze opcja dołożenia podgrzewanych foteli ale to już koszt 1700 zł razem z robocizną ;-(
A czesci jaki koszt do tempomatu?

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

Tedi_19 pisze:Wystarczy jechać do servisu i za 500 zł założą tempomat. Ja w zeszłym tyg z servisem się umówiłem na założenie tempomatu i czekam właśnie na części z Korei. A moje pytanie działa Ci tempomat i ogranicznik czy tylko tempomatż?. Mnie servis powiedział że może działać tylko opcja tempomatu a ogranicznika prędkości nie :-|

[ Dodano: 2013-05-28, 09:46 ]
A jest jeszcze opcja dołożenia podgrzewanych foteli ale to już koszt 1700 zł razem z robocizną ;-(
Dlatego moim zdaniem warto było wziąć ten pakiet stylistyczny za 2500zł bo ma się podgrzewane fotele i kierownice, kierownicę i drążek zmiany biegów obszyte skóra, zegary supervision i felgi 16" na zimę jak znalazł:) a teraz jak ktoś chce sobie te wszystkie bajery dokładać pojedynczo to niezłą sumka się uzbiera...

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

części 400 zł a robocizna 100 zł albo 130 zł nie pamiętam dokładnie. Na Ebauy widziałem takie części za 140$ więc się nie opłaca, mamy zrobione fabrycznie przez servis i gitara

[ Dodano: 2013-05-28, 10:37 ]
Tak tylko nie wszyscy mają ten pakiet a potem tego już nie można domontować. Ja wziąłem kijankę taką jaka stała w salonie a ona nie miała tego pakietu

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

Aa no chyba ze tak..

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

W sumie 500 pln za tempomat i to zakładany w salonie to nie dużo moim zdaniem ;D W czerwcu mam przegląd to sie zapytam .
Jacek

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

No dokładnie cena jest w miarę przystępna a na wyjazd na wakacje tampomacik się przyda :D. Po za tym nie tracimy gwarancji itd, jak się coś będzie działo to zawsze można walić na servis

Awatar użytkownika
JustynA
VIP
Posty: 339
Rejestracja: 19 mar 2013, 21:09
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: JustynA »

Ja nawet jadąc do rodziców jakieś 70 km żałuję że nie mam tempomatu, przydałby się oj przydał.
Może namówię Męża na tempomat zamiast wymarzonych felg :D :lol:

Awatar użytkownika
shibby86
Posty: 183
Rejestracja: 18 mar 2013, 08:13
Lokalizacja: Bedzin

Post autor: shibby86 »

Tedi_19 pisze:części 400 zł a robocizna 100 zł albo 130 zł nie pamiętam dokładnie. Na Ebauy widziałem takie części za 140$ więc się nie opłaca, mamy zrobione fabrycznie przez servis i gitara

[ Dodano: 2013-05-28, 10:37 ]
Tak tylko nie wszyscy mają ten pakiet a potem tego już nie można domontować. Ja wziąłem kijankę taką jaka stała w salonie a ona nie miała tego pakietu
To czekam na info od Ciebie jak juz Ci zamontuja i zrobisz foty i relacje zdasz :) Bo koszt to malutki :)

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Oki doki na początku czerwca powinienem mieć to zrobione bo montaż ma trwać ok godzinki, tak że zrobią na miejscu a tylko muszę czekać na te części co z Korei idą (około 2 tyg) więc zobaczymy :-)

[ Dodano: 2013-05-28, 14:03 ]
zbychu1986 pisze:Witam. Jakiś czas temu przeglądając różne fora natknąłem się na post odnośnie montażu tempomatu w naszych kijankach. Opisywali tam możliwość wymiany jedynie przycisków z opcją tempomatu na kierownicy.
Kia-forum
Mowa tam była o automatycznej skrzyni biegów. Ja niestety mam manualną i nie byłem za bardzo pewien czy zmiana przycisków coś da.
Przeglądając nasze kochane allegro znalazłem aukcje, na której do kupienia była kierownica skórzana z przyciskami tempomatu koszt 450 zł (trochę drogo) na jednym ze zdjęć zauważyłem sam moduł przycisków. Zadzwoniłem zapytałem o koszt (tanie nie były :P ). Dzisiaj odebrałem paczkę i od razu po pracy zabrałem się za sprawdzenie czy faktycznie sama wymiana przycisków spowoduje to, że będę miał tempomat.

Krok po kroku:
1. Na początku trzeba wypiąć klemę minusową
2. zdemontować poduszkę powietrzną - 2 śruby na torx'a bodajże T30
3. Po wykręceniu poduszki trzeba odpiąć kabelek od niej - ostrożnie podważyć pomarańczowy zatrzask i wyciągnąć - odłożyć ją na bok przez jakiś czas nie będzie potrzebna
4. Demontaż kierownicy
centralnie na środku mamy śrubę - odkręcać kluczem 22. Najlepiej zaznaczyć markerem prostą kreskę żeby poźniej ją zamontowac w to samo miejsce i kierownica żeby była na wprost
5. po wykręceniu śruby trzeba odłączyć białą wtyczkę od starych przycisków i zdjąć kabelek od klaksonu
6. Teraz najgorsze - nie wiem za którym razem mi się udało zdjąć kierownice ale długo się z tym męczyłem. ciągnąć do siebie obracając ją we wszystkie strony - dużo cierpliwości trzeba przy tym mieć. Może jest prostszy sposób na zdjęcie jej ale ja go nie znam
7. jak juz zdejmiemy kierownicę musimy odkręcić wszystkie śruby jakie znajdują się z tyłu. Po ich odkręceniu wyciągamy stare przyciski i wkładamy nowe.
8. Podłączamy biała wtyczkę w swoje miejsce i wszystko skręcamy do kupy.
Tak wszystko powinno ładnie wyglądać, otóż u mnie nie wyglądało to tak ładnie.
Nowe przyciski miały inną wtyczkę, były one wymontowane z podgrzewanej kierownicy i tu wtyczka była trochę inna (szersza od wejścia w taśmie-zwijaku) musiałem ją troszkę zmodyfikować, czyli przeciąć na pół. zostawić tyle pinów ile było w starej wtyczce. Połowa kłopotów za mną. Oprócz innego kształtu okazało się że różni się też układem kabelków. Musiałem pozamieniać 4 z 7. Odciąłem, przylutowałem je ze sobą w takim samym układzie jak były w starej wtyczce i podłączyłem. (zdjęcie - ostatni post z linku powyżej)

w taki właśnie sposób zamontowałem TEMPOMAT. może komuś się przyda ten opis może nie.

A działa Ci tempomat i ogranicznik prędkości czy sam tempomatż

Awatar użytkownika
zbychu1986
Posty: 19
Rejestracja: 24 kwie 2013, 23:07
Lokalizacja: Radom

Post autor: zbychu1986 »

Tempomat działa. Ogranicznika prędkości nie mam. Koszt 500zł w serwisie to trochę dużo i wolałbym jednak kupić oryginalną skórzaną kierownice z tempomatem na allegro niż montować tempomat na nie skórzanej kierownicy za taką kasę. Gwarancji nie tracę bo żadnej ingerencji w układ elektryczny samochodu nie ma wszystko mam podłączone na oryginalnych podzespołach a w razie "W" mogę zamienić na stare przyciski.

lukasz_rio
Posty: 147
Rejestracja: 19 mar 2013, 16:00
Lokalizacja: powiat węgrowski

Post autor: lukasz_rio »

Tempomat przydatna rzecz. Też chyba w serwisie na przeglądzie zapytam. Jeżeli będzie niedrogo to zakładam. Bo to chyba nie ważne jaki silnik 1.2 czy 1.4?
lukasz_rio

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”