Przesunięty przez: Cichy
2014-03-04, 17:33
Złącze diagnostyczne.
Autor Wiadomość
 lukasz_rio 

Informacje
Wyposażenie: Wersja XL
Silnik: 1.2 DOHC 85 KM
Przebieg: 44000
Kolor: FBD - Electric Blue
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: WK - Czarna
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Inne auto / jakie?: Renault Clio 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 145
Skąd: powiat węgrowski
 #1  Wysłany: 2013-10-04, 13:16   Złącze diagnostyczne.

Potrzebuję pomocy w lokalizacji złącza diagnostycznego w naszych kijankach. Jestem w trakcie poszukiwania interfejsu który posłuży mi do mojego drugiego auta(Punto II fl)do połączenia z komputerem. Myśląc na przyszłość (miejmy nadzieje że jak najdłużej nie będzie mi potrzebne)chciałbym aby mogło również pasować do Rio więc chciałbym to gniazdo obejrzeć dokładnie i zakupić jakiś sprzęt. A może ktoś z Was posiada taki kabelek i może doradzić?
--------------------
lukasz_rio
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-01-01, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #2  Wysłany: 2013-10-04, 13:51   

Hm, co do gniazd diagnostycznych to w USA od 96 roku masz standard OBD2, w Europie chyba ok. 2000 roku to weszło, tak więc wszędzie masz taką samą wtyczkę. Co do lokalizacji to "rzuć się" na ziemię i zobaczysz nad nogami kierowcy, mniej więcej pośrodku. Jest to standardowe 16 pinowe gniazdo, takie samo jak w Punto koło BCM (skrzynki z bezpiecznikami za "schowkiem" na lewo od kierowcy).

Co do tych fejsików to odczytasz tylko te parametry które może odczytać diagnosta podczas przeglądu (mniej więcej po to zostało stworzone", więc podstawy jak praca sondy, temperatura itp drobnostki.

Zresztą, bodajże Churek testował tutaj najpopularniejszego chyba ELM327 i coś tam czytało ;].
Co do Fiata to polecam FiatEcuScan, w darmowej wersji też coś tam skrobniesz jeśli dobrze pamiętam.
 
 
     
 lukasz_rio 

Informacje
Wyposażenie: Wersja XL
Silnik: 1.2 DOHC 85 KM
Przebieg: 44000
Kolor: FBD - Electric Blue
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: WK - Czarna
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Inne auto / jakie?: Renault Clio 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 145
Skąd: powiat węgrowski
 #3  Wysłany: 2013-10-04, 14:13   

Ok, dzięki. Zaraz to sobie obejrzę. Czyli taki interfejs połączony z jakimś okrojonym programem nie da możliwości usunięcia żadnego błędu.
--------------------
lukasz_rio
 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #4  Wysłany: 2013-10-04, 14:31   

Błędy chyba usuniesz, ale jak mówię, nie napalałbym się na nic wielkeigo. Aha, odczyt błędów tylko P0xxx, błędów z puli producentów, że tak się wyrażę, nie poczytasz (ew. nie będzie opisu).

Poza tym liczenie, że skasowanie błędów coś rozwiąże... hm ;] bardzo optymistyczne.

Co do błędów, to w Getzie po 9 czy 10 latach jazdy nie było ani jednego, to nie są auta w rodzaju Peugeot/Citroen, że jednak lubią siać błędami ;].

Aha o diagnostyce poduszek czy innych elementów oczywiście zapomnij na takich fejsikach.
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #5  Wysłany: 2013-10-05, 22:13   

J23 napisał/a:
Zresztą, bodajże Churek testował tutaj najpopularniejszego chyba ELM327


Tak testowałem. Złącze znajduje się centralnie gdzieś na wysokości klumny kierownicy pod brzegiem plastiku.

Błędy skasujesz i a na pewno dowiesz się o co kaman żeby cię mechanik nie naciągał :)

Z tym że to gównie w dieslach (EGR) i jak się gaz założy.

Przy 1.2 benzynie - nie przyda Ci się chyba (daj boże) :)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 lukasz_rio 

Informacje
Wyposażenie: Wersja XL
Silnik: 1.2 DOHC 85 KM
Przebieg: 44000
Kolor: FBD - Electric Blue
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: WK - Czarna
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Inne auto / jakie?: Renault Clio 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 145
Skąd: powiat węgrowski
 #6  Wysłany: 2013-10-06, 19:40   

No i o to mi chodziło. Zakupię więc ten ELM327 i narazie do Punto posłuży (chyba auto bardziej usterkowe elektrycznie). Odnośnie mechaników to z nimi też różnie bywa i tylko czekają aby kogoś naciągnąć na mniejsze lub większe koszty. Dzięki temu, samemu będzie można niektóre proste rzeczy sprawdzić :-)
--------------------
lukasz_rio
 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #7  Wysłany: 2013-10-06, 20:09   

[quote="Churek"]
J23 napisał/a:


Z tym że to gównie w dieslach (EGR) i jak się gaz założy.

Przy 1.2 benzynie - nie przyda Ci się chyba (daj boże) :)

Odpukać na razie przy gazie brak błędów a na stacji znacznie przyjemniej :)
 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #8  Wysłany: 2013-10-06, 22:05   

lukasz_rio napisał/a:
No i o to mi chodziło. Zakupię więc ten ELM327 i narazie do Punto posłuży (chyba auto bardziej usterkowe elektrycznie). Odnośnie mechaników to z nimi też różnie bywa i tylko czekają aby kogoś naciągnąć na mniejsze lub większe koszty. Dzięki temu, samemu będzie można niektóre proste rzeczy sprawdzić :-)


Nie będę bronił swoich kolegów, ale nie ma chyba nic bardziej wkurzającego niż klient który już wie co jest grane :D (a naprawdę częściej tylko mu się zdaje, że wie). Co do cen - za sam lokal musimy płacić 2600 podatku na rok, pomimo, że wybudowany jest na naszym terenie, no ale państwo chce tylko naszego dobra, prawda ? Dlatego Ci co prowadzą działalność płacą więcej za lokal niż za domek - make sense. Nie wspomnę o ZUSach i innych, dodatkowo trzeba ciąglę się dozbrajać w wiedzę i sprzęt - co też kosztuje, a nie każdy jedzie na chińskich klonach. Więc zanim powiecie, że ktoś Was "goli" spróbujcie na to spojrzeć z drugiej strony. A jak Wam drogo - są miejsca z podnośnikami które można wynająć na godziny. Nie wspomnę już o tym, że diagnostyka diagnostyce nierówna, stąd też i różna cena - rózny sprzęt, umiejętności itd. No ale każdy sam sobie wybiera drogę kariery więc nie będę tutaj płakał, bo koniec końców nie ma tragedii. Co do usterkowości aut koreańskich wypowiadałem się wiele razy, imo gadżet całkowicie zbyteczny (ELM) w przypadku posiadania takiego auta :-) .
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #9  Wysłany: 2013-10-07, 05:55   

J23 napisał/a:
Więc zanim powiecie, że ktoś Was "goli"


Nikt nie napisał "wszyscy" mechanicy. Sam znam dwóch porządnych co robią jak trzeba w rozsądnych cenach.

Ale takie jedne orły mojej siostrze wymienili dobre tarcze na nowe bo hamulce popiskiwały, a przecież głupia blondynka się nie zna... No mnie mało szlag nie trafił.
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #10  Wysłany: 2013-10-07, 10:17   

Znam przypadki, kiedy jakiś magik wymienił klientowi czujnik którego w aucie nie ma :D . Klient dość pospiesznie oddalił się w kierunku tego warsztatu. Tak więc zgodzę się, to zwykłe oszustwo - no ale wszędzie są czarne owce.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 23