W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Jaki olej i co ile?

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Jaki olej i co ile?

Post autor: jachnyc »

Wnioski do których wspólnie doszliśmy:

Dla silnika 1.4 według instrukcji powinien być zalany olej 5W-40 lub 5W-30 , ACEA A5 , 3,5 l. , wymiana po 30 tyś. km , lub po roku.

Natomiast ASO zalewa 5W-40 ACEA A3 i zaleca wymianę po 15 tyś. km lub po roku.

ASO zalewa olej gorszej klasy (nie wiadomo czy wszystkie), ale za to skraca przebieg do wymiany o połowę (taki wniosek wysnuł jachnyc).

Poniżej dyskusja na ten temat.




jachnyc: Jaki olej zalali Ci na przeglądzie ?
Ostatnio zmieniony 19 mar 2013, 20:11 przez jachnyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Castrol Magnatec 5W-40 . Nie pamiętam jaki olej podaje instrukcja, wychodzi że chyba zalali 3,40 litra, zapewne zgodnie z instrukcją, ale moim zdaniem to za dużo. Za każdym razem jak sprawdzam mam na bagnecie na Max, albo nawet lekko powyżej. To samo było po pierwszej wymianie (po 1000 km, tzw. przegląd zerowy po dotarciu), też miałem wrażenie że jest za dużo. Teraz zastanawiam się czy nie podjechać do nich żeby trochę spuścili. Jak myślisz?

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

No za dużo oleju też nie dobrze , ale jak na bagnecie pokazuje MAX to aż tak strasznie nie jest :). Ja po 1000 km nie wymieniałem , jak pytałem w serwisie to mi powiedzieli że jak chce to moge wymienić ale nie koniecznie :) Pytam o olej bo do silnika 1,4 zalecana jest klasa ACEA A5 lub wyższa . W srewisach nie wiem czy mają taki olej . Może jestem przewrazliwiony na tym punkcie , ale jak pisze że taki ma być to taki mają mi zalać .
Jacek

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

My mieliśmy przegląd pod koniec lutego przy przebiegu 12 000km i zapłaciliśmy podobna cenę. Także wymiana oleju, wszystkich filtrów, klima odgrzybienie i nabicie i jeszcze jakieś tam... Olej zalali lotos 5W40

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

API SN/CF
ACEA A3/B3, A3/B4, C3
MB Approval 229.31
VW 502 00/505 00
BMW Longlife-04
Spełnia FIAT 9.5535-S2
Spełnia wymagania GM dexos2
Renault RN 0700/ RN 07


Takie ma ten zalany u mnie chyba, czyli ACEA jest A3. Nie znam się za bardzo na olejach. Na stronie Castrola znalazłem że ten olej nadaje się do naszego silnika i spełnia wymagania Kia. Co ciekawe, pisze że powinno być zalane 3.3 litra, czyli 100 ml, mniej niż mi zalali. Dlatego pewnie na bagnecie jest ciut za dużo.

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

greey pisze:My mieliśmy przegląd pod koniec lutego przy przebiegu 12 000km i zapłaciliśmy podobna cenę. Także wymiana oleju, wszystkich filtrów, klima odgrzybienie i nabicie i jeszcze jakieś tam... Olej zalali lotos 5W40
5W40, czyli taki sam jak u mnie, więc wszystko ok. A już mnie jachnyc straszy jakimiś normami :mrgreen:

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

CicheStudio pisze:
greey pisze:My mieliśmy przegląd pod koniec lutego przy przebiegu 12 000km i zapłaciliśmy podobna cenę. Także wymiana oleju, wszystkich filtrów, klima odgrzybienie i nabicie i jeszcze jakieś tam... Olej zalali lotos 5W40
5W40, czyli taki sam jak u mnie, więc wszystko ok. A już mnie jachnyc straszy jakimiś normami :mrgreen:
Oj tam oj tam nie strasze :) pytałem co tam leją w tych serwisach , mamy taki sam silnik .
Jacek

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Zaglądałem na AWC do dyskusji o Rio, ktoś tam poruszył temat wymiany oleju, Ty też tam pisałeś. Ktoś tam napisał że powinna być ta ACEA5, i że znalazł taki olej. Jutro posiedzę w internecie i poszukam jakie są różnice w tych klasach. Najwyższa pora też na przewertowanie instrukcji. Tam w dyskusji na AWC zaprosiłem wszystkich aby zajrzeli tutaj do nas na forum. Może ktoś się skusi :-)

Adi
Posty: 317
Rejestracja: 19 mar 2013, 10:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adi »

CicheStudio pisze:Tam w dyskusji na AWC zaprosiłem wszystkich aby zajrzeli tutaj do nas na forum. Może ktoś się skusi :-)
No ja sie skusilem ;)
Co do oleju to pisal ktos w dyskusji na autocentrum.pl o ACEA A5 i ma racje. U mnie w ksiazce tez jest tak napisane jesli chodzi o silnik 1.4.
Po dotarciu wymienialem olej i znalazlem tylko jeden, ktory spelnia ta norme. Olej Elf Evolution - tu link
Kupowalem na szybko na miescie. Teraz jak bede mial przeglad to postaram sie w necie cos znalezc innego.

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

W instrukcji napewno jest dla silnika 1,4 ACEA A5 i taki olej mamy lać np . tego Elfa co kolega napisał . A że w serwisach takiego nie mają to inna sprawa .
Jacek

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

To bardzo ciekawe. Czyli oni sami w Kia nie stosują się do instrukcji. Nieźle. Tylko skoro takich olejów praktycznie nie ma? To jak? Muszę poczytać czym się różnią te normy. W instrukcji pisze że olej i filtr oleju wymieniamy co 15 tyś. km, lub rok. Znalazłem, ACEA A5 lub wyższa, objętość 3,5 l dla silnika 1.4 . Zalecają Shell Helix 5W 40 , tylko że jak znalazłem ten olej w internecie to on ma ACEA A3. Teraz tylko znaleźć co oznacza ta ACEA.

Adi
Posty: 317
Rejestracja: 19 mar 2013, 10:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adi »

Im wyzsza tym lepsza jakosc oleju ;) tu wszystko o ACEA

W ASO wiedza o tym ACEA A5, ale maja jakis kontrakt z Lotosem i wychodzi na to, ze kontrakt jest wazniejszy. Ja wole miec swoj olej z ta klasa A5 niz jakis badziewny Lotos. Lotos, Orlen - nie polecam tego, naprawde.

Jak to jest z tym pierwszym przegladem? U mnie w ksiazce jest napisane, ze po roku lub po 30 000km. Tu piszecie, ze po 20 000km?! Gdzies jeszcze ktos pisal, ze po 15 000km.
Silnik 1,2 - 15 000km
Silnik 1,4 - 30 000km
Tak mam napisane w instrukcji.

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

A u mnie zalali Castrola. Więc trzeba będzie pomyśleć w przyszłości o własnym oleju. Raczej po 15 tyś. , jak nie jesteś pewien to zadzwoń do ASO. Jeszcze sprawdzę co mi w książce gwarancyjnej nabazgrali, bo tam jest chyba termin.

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

No własnie , w ksiązce pisze dla silnika 1,4 wymiana oleju co 30 000 km lub co roku . ACEA A5 według stron w necie "Oleje silnikowe dające możliwość redukcji konsumpcji paliwa oraz umożliwiające wydłużenie rekomendowanych przez producentów przebiegów między obsługowych." Więc jak zaleją jakiegoś Lotosa to masz następną wymiane po 15 000 km . Takie jest moje zdanie .
Jacek

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Sprawdziłem. W książce mi napisali że po 15 tyś. lub po roku. Twój tok myślenia może być dobry, ale z drugiej strony 30 tysięcy to nie przesada?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Użytkowanie, przeglądy, ASO”