Przesunięty przez: Cichy
2018-01-01, 12:46
System HAC.
Autor Wiadomość
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #1  Wysłany: 2013-10-18, 22:38   System HAC.

Czy u Was też musi być też spory % nachylenia, żeby system HAC zadziałał?
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2018-01-01, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #2  Wysłany: 2013-10-18, 22:44   

rio_pn napisał/a:
Czy u Was też musi być też spory % nachylenia, żeby system HAC zadziałał?


Tak - na byle górce nie działa. Ja testowałem ostatnio na wyjeździe z podziemnego garażu u kolegi - super sprawa a z automatem to już w ogóle.
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #3  Wysłany: 2013-10-18, 22:47   

w takim razie muszę kupić podziemny garaż:D
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #4  Wysłany: 2013-10-18, 23:30   

Musi być odpowiednie nachylenie i odpowiednia siła nacisku na pedale hamulca wtedy wszystko działa jak należy. Super sprawa :-)
--------------------

 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #5  Wysłany: 2013-10-19, 00:10   

Ja wiem, czy taka super ? niestety, nasze autka mają przekaźniki na PCB (wlutowane - tak samo jak Picanto, co ciekawe amerykański Accent, brat Rio ma już normalną skrzynkę - widocznie testują na nas różne rozwiązania, np. nowe Santa Fe nie ma już switchy do drzwi w słupkach, ale mam nadzieję, że to tylko chwilowe, bądź tylko dla bogatszych aut), jakby miały normalne wyjąłbym przekaźnik od tego. Panowie z serwisu mówią, że nie da się tego wyłączyć, nie chciałem się sprzeczać, ale uważam, że jednak się da, a oni po prostu jeszcze nie opanowali sprzętu ;].
Problemem tego systemu jest to, że jak dla mnie, działa losowo. Sam pomysł nie jest zły, ale wykonanie, moim zdaniem, pozostawia trochę do życzenia - naprawdę, byłoby to fajniejsze gdyby dało się aktywować przyciskiem tak jak chociażby hamulec ręczny w Sceniku. Całe szczęście, że nawet jak już system zadziała to nie przeszkadza ani nie denerwuje.

Tedi, twierdzisz, że jak mocniej wduszę hamulec to będzie działać kiedy chcę? moduł ABS faktycznie mierzy ciśnienie w układzie, więc jak najbardziej możliwe -muszę się pobawić na jakiejś górce. :D .

Trzeba będzie chyba zakupić Gscana i odciąć się od panów z ASO raz na zawsze.
 
 
     
 f0ku5 
Administrator

Informacje
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2019 HB 1.4 T-GDI
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1388
Skąd: Warszawa
 #6  Wysłany: 2013-10-19, 17:22   

U mnie to zadzialalo moze ze dwa razy podczas jazdy autem. Generalnie nie dziala tam, gdzie bym tego potrzebowal, a sila nacisku na hamulec niestety nie ma nic do tego :(
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #7  Wysłany: 2013-10-19, 17:40   

bo górka górce nie równa. Najlepiej kiedyś pojechać sobie na górkę i popróbować. Ja mogę z czystym sercem powiedzieć że u mnie działa ten system idealnie :D
--------------------

 
 
     
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #8  Wysłany: 2013-10-19, 19:24   

mi działa tylko na sporym pochyleniu typu parking wielopoziomowy/garaż podziemny :idea: mogłoby też działać na mniejszym. to co u każdego by działało pod różnym procentem nachylenia ???
być może ten system dostosowuje się do umiejętności ruszania pod górkę kierowcy :D
 
 
     
 mala_su 
mala_su


Informacje
Wyposażenie: L AUTOMAT
Silnik: 1,4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 30000
Kolor: platinium graphite
Pakiety: navi,czujniki,kamerka
Tapicerka: black
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Fiat Seicento, Daewoo Matiz
Wiek: 32
Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 307
Skąd: Tarchomin
 #9  Wysłany: 2013-10-19, 19:39   

Ze tak spytam jako ze jestem blondynka co to jest?
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #10  Wysłany: 2013-10-19, 19:47   

System przytrzymujący jeszcze chwilkę hamulec na wzniesieniu, co by łatwiej nóżkami operować :>
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 f0ku5 
Administrator

Informacje
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2019 HB 1.4 T-GDI
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1388
Skąd: Warszawa
 #11  Wysłany: 2013-10-20, 00:17   

Tedi_19 napisał/a:
bo górka górce nie równa. Najlepiej kiedyś pojechać sobie na górkę i popróbować. Ja mogę z czystym sercem powiedzieć że u mnie działa ten system idealnie :D
Ja robilem testy juz nie raz, nawet bylem w ASO zeby mi sprawdzili, czy to przypadkiem u mnie nie dziala :P
Generalnie u mnie to jest tak, ze jak testuje na gorce (kiedy mi to niepotrzebne) to dziala, a w normalnej jezdzie juz nie ;)
 
 
     
 Adi 

Informacje
Wyposażenie: wersja L
Silnik: 1.4
Przebieg: 66000
Kolor: biały
Tapicerka: ciemna
Typ nadwozia: sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 317
Skąd: Warszawa
 #12  Wysłany: 2013-10-20, 12:54   

f0ku5 napisał/a:

Generalnie u mnie to jest tak, ze jak testuje na gorce (kiedy mi to niepotrzebne) to dziala, a w normalnej jezdzie juz nie ;)


No u mnie jest tak samo. Moze bede musial wybrac sie na jakas wieksza gorke i tam pare razy ruszyc i moze wtedy to zaskoczy - no nie wiem.
 
 
     
 f0ku5 
Administrator

Informacje
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2019 HB 1.4 T-GDI
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1388
Skąd: Warszawa
 #13  Wysłany: 2013-10-20, 15:49   

Nie zaskoczy, ten typ tak ma :P
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 250900
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1495
Skąd: Huta Partacka
 #14  Wysłany: 2013-10-20, 17:54   

mala_su napisał/a:
Ze tak spytam jako ze jestem blondynka co to jest?


Magda - przetestuj wyjeżdżając z garażu :)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
 mala_su 
mala_su


Informacje
Wyposażenie: L AUTOMAT
Silnik: 1,4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 30000
Kolor: platinium graphite
Pakiety: navi,czujniki,kamerka
Tapicerka: black
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Fiat Seicento, Daewoo Matiz
Wiek: 32
Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 307
Skąd: Tarchomin
 #15  Wysłany: 2013-10-20, 19:21   

Churek napisał/a:
mala_su napisał/a:
Ze tak spytam jako ze jestem blondynka co to jest?


Magda - przetestuj wyjeżdżając z garażu :)


no nie cofa sie, generalnie fenomenalny jest ten samochod, jak daje D to sam jedzie do przodu a jak R to sam do tylu bez naciskania pedalow zadnych :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Strona 1 z 3 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 29