W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Klimatyzacja automatyczna.

Awatar użytkownika
danyB
Posty: 31
Rejestracja: 23 kwie 2013, 19:30
Lokalizacja: Poznań

Klimatyzacja automatyczna.

Post autor: danyB »

Taka ciekawostka,
Ostatnio zdarzyło mi się wyjechać dwa razy do poznania. Ponieważ trochę już jest chłodno oczywiście ustawiłem wyższą tem. żeby się przyjemnie jechało. Ponieważ automat mi nie pasuje przełączyłem sobie nawiew na manual i chciałem puścić na "nogi" (z fizyki wiadomo że ciepłe powietrze unosi się do góry). Okazało się że w aucie zimno jak cholera, schylam się i badam sprawę organoleptycznie a tu nic. Temperatura 27 stopni nawiew na full a na dole nawet lekkiego powiewu. Przełączyłem w inny tryb i jakoś dało radę ale po nogach troszkę ciągnęło zimno. Dwa dni później pojechałem na I przegląd i wspomniałem panu o moich spostrzeżeniach. Okazało się że istotnie jest jakiś problem z mieszalnikiem (nie wiem czy to fachowa nazwa tak mi podali w serwisie), już go zamówili i jak tylko przybędzie to mi wymienia. Ot cała historia, napiszę jak się zakończy co z tego wyszło. Podczas wymiany tego elementu mają mi jeszcze poprawić skrzypiącą deskę rozdzielczą.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 16:55 przez danyB, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
J23
Posty: 161
Rejestracja: 22 maja 2013, 21:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: J23 »

Nie widzę nic ciekawego :) - albo faktycznie silniczek (nastawnik) szwankuje albo należy przeprowadzić adaptację klap przy użyciu diagnoskopu.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Niektóre modele tak miały zerwana linka i się klapki nie przłączały na nogi. U mnie był to robione i wszystko teraz działa jak należy. Dokładnie wyszło wtedy jak jechałem z nart i se chciałem nogi ogrzać :P . Dojechałem z Wisły do Katowic i dalej miałem nogi jak lodki :P. Problem w ASO bez problemu do zrobienia i wszystko działa jak należy :-)

Awatar użytkownika
shibby86
Posty: 183
Rejestracja: 18 mar 2013, 08:13
Lokalizacja: Bedzin

Post autor: shibby86 »

Tedi_19 pisze:Niektóre modele tak miały zerwana linka i się klapki nie przłączały na nogi. U mnie był to robione i wszystko teraz działa jak należy. Dokładnie wyszło wtedy jak jechałem z nart i se chciałem nogi ogrzać :P . Dojechałem z Wisły do Katowic i dalej miałem nogi jak lodki :P. Problem w ASO bez problemu do zrobienia i wszystko działa jak należy :-)
ehh wlasnie sprawdzilem i chyba mam ten sam problem... Niby cos tam dmucha ale bardzo slabo. Tobie teraz wieje bardzo jak dasz na maxa na nogi?

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

Sprawdze jak to wygląda u mnie .
Jacek

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

shibby86 pisze:
Tedi_19 pisze:Niektóre modele tak miały zerwana linka i się klapki nie przłączały na nogi. U mnie był to robione i wszystko teraz działa jak należy. Dokładnie wyszło wtedy jak jechałem z nart i se chciałem nogi ogrzać :P . Dojechałem z Wisły do Katowic i dalej miałem nogi jak lodki :P. Problem w ASO bez problemu do zrobienia i wszystko działa jak należy :-)
ehh wlasnie sprawdzilem i chyba mam ten sam problem... Niby cos tam dmucha ale bardzo slabo. Tobie teraz wieje bardzo jak dasz na maxa na nogi?
Tak wszystko teraz jest ok. Jeszcze se sprawdź wszystkie tryby na nogi i nawiewy na środek i szybę tez do końca nie chodziły. Jedz do Euro-Kas nie ma żadnego problemu, tylko auto cały dzień stoi bo trochę roboty tam jest

Awatar użytkownika
shibby86
Posty: 183
Rejestracja: 18 mar 2013, 08:13
Lokalizacja: Bedzin

Post autor: shibby86 »

jak wlozylem reke to jednak wieje tam po srodku bardziej tak glebiej wiec chyba jest ok ale sprawdze to na spokojnie z wszystkimi trybami.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

shibby86 pisze:jak wlozylem reke to jednak wieje tam po srodku bardziej tak glebiej wiec chyba jest ok ale sprawdze to na spokojnie z wszystkimi trybami.
Puść sobie nawiewy na maxa i posprawdzaj wszystkie tryby słychać i czuć czy się zmienia położenie nawiewów. Euro Kas to robi bez problemów bo już kilka autek było u nich z takim problemem (w tym moje :P) , nawet jest to na tym servisie kia tech napisane że coś takiego może być. Żaden problem z naprawą a poprawa komfortu duża i wtedy klima działa jak powinna. Normalnie jak się już auto nagrzeje do daje na podłogę a jak Ci to nie działa no to wtedy lipa nie będzie się dobrze autko nagrzewać

Awatar użytkownika
J23
Posty: 161
Rejestracja: 22 maja 2013, 21:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: J23 »

Tedi_19 gdzie to jest na Kiatechinfo? w TSB? szukałem, ale nie znalazłem - jakbyś był miły to druknij do PDF'u i udostępnij albo podaj gdzie.

Tak dla uściślenia - wszyscy posiadacie automatyczne klimatyzacje (climatronic czy jak tam to zwą ;) ) i ogólnie problem występuje tylko z automatem, tak?.

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

Sprawdziłem u mnie , tryb na twarz na szybę działa . Ale na podłogę jakoś słabo przy wiatraku na maxa . Moze dlatego że jest włączony automat do odparowania przedniej szyby i większość powietrza tam jest skierowana .
Jacek

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

J23 pisze:Tedi_19 gdzie to jest na Kiatechinfo? w TSB? szukałem, ale nie znalazłem - jakbyś był miły to druknij do PDF'u i udostępnij albo podaj gdzie.

Tak dla uściślenia - wszyscy posiadacie automatyczne klimatyzacje (climatronic czy jak tam to zwą ;) ) i ogólnie problem występuje tylko z automatem, tak?.
eeeee a tego nie wiem :P

Awatar użytkownika
Rossi
Posty: 73
Rejestracja: 08 lis 2013, 05:59
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: Rossi »

A ja z innej beczki. Czy ktoś może wie czy jest jakaś inna instrukcja automatycznej klimatyzacji, niż ta co w książce tzn bardziej rozbudowana?

Awatar użytkownika
J23
Posty: 161
Rejestracja: 22 maja 2013, 21:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: J23 »

Kiatechinfo, ale tam masz informacje serwisowe, natomiast co do użytkowania to nie wiem, co więcej chciałbyś wiedzieć :) ustawiasz np. 20*C i tyle Ci utrzymuje we wnętrzu auta, cała filozofia "automatycznej" klimatyzacji.

Awatar użytkownika
kas602
Posty: 236
Rejestracja: 06 lip 2013, 16:02
Lokalizacja: Warmia

Post autor: kas602 »

Kronikarsko:

Problem dopadł i mnie... Przy okazji mrozów wyszło, że faktycznie nawiew ustawiony na nogi nie działa. Kolejna pozycja do naprawy przy okazji zbliżającego się przeglądu.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Jedz do aso zrobią Ci to w 2 dni

Zablokowany

Wróć do „Usterki”