Przesunięty przez: Cichy
2017-12-30, 09:55
Zegary Supervision.
Autor Wiadomość
 mala_su 
mala_su


Informacje
Wyposażenie: L AUTOMAT
Silnik: 1,4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 30000
Kolor: platinium graphite
Pakiety: navi,czujniki,kamerka
Tapicerka: black
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Fiat Seicento, Daewoo Matiz
Wiek: 33
Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 307
Skąd: Tarchomin
 #1  Wysłany: 2013-11-20, 21:08   Zegary Supervision.

Czy ktoś moze wymienial zegary na supervision. Jesli tak to proszę o opis jak to zrobić. Ja chyba sie zdecyduje jak znajdę do kupienia odpowiednie. Moze ktos ma do sprzedania? ;-) na allegro patrzylam jest jakas wersja uk albo diesel. To czyms się rozni od benzyny i wersji na europe?
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-12-30, 09:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #2  Wysłany: 2013-11-20, 21:22   

Tak, skalą obrotomierza.
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #3  Wysłany: 2013-11-20, 21:40   

No ja też chce do mojego sedanika wymienić na supervision i nie wiem czy będzie wszystko działało ;-( . Ciekawe czy będzie problem z kilometrami itd czy będzie po wymianie prawdziwy przebieg itd ??? ??? ???
--------------------

 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #4  Wysłany: 2013-11-20, 22:03   

Zegary zmieniałem u siebie - co do problemów to nie napotkałem żadnych - wystarczy zdemontować osłonę radia, potem osłonę licznika, demontujemy licznik, wkładamy nowy i teoretycznie tyle... pozostaje przepisane przebiegu. Jest natomiast problem z TPMS - ja go nie mam, pierwszy licznik jaki otrzymałem miał uszkodzony prędkościomierz (nie wskazywał ani nie liczył km) oraz ustawioną konfigurację z TPMS (której według serwisu nie da się zmienić, ale ja bym się sprzeczał - patrzyłem na różne katalogi z częściami do KIA i nie ma rozróżnienia na takie i takie zegary (TPMS, bez TPMS), zresztą - nie miałoby to sensu). Natomiast drugi licznik mam do dzisiaj - i cóż tutaj dużo mówić, chodzi :) - ten akurat nie miał wkodowanego TPMS, więc pozostała zabawa z przebiegiem i tyle. Efekt możecie zobaczyć w moim wątku, w subforum "moje Rio". Zresztą, ułatwie Wam :) http://kiario.com.pl/viewtopic.php?t=236 .

Co do samych zegarów to zdecydowałem się na zmianę tylko dlatego, że standardowe nie mają temperatury, a bez tego źle mi się jeździ - gdyby miały chociaż na tym małym LCDku odczyt temp silnika byłbym zadowolony (takie rozwiązanie ma Cee'd - na wyświetlaczu można sobie zobaczyć temp silnika - i jest to chyba optimum). Ogólnie dziwię się producentom, że takie rzeczy ukrywają, pomimo, że te informacje są w aucie - nie trzeba nic dokładać, zegary i tak są podłączone siecią multiplexową. Aha, supervision fajnie też wygląda, ogólnie jak znajdziecie taki to polecam - nie próbowałem co prawda od diesla, ale powinny pójść - to nie lata 90, że zegary diesel/benz różniły się konstrukcyjnie - jedyną zmianą może być kodowanie no i cyferblat. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem, dla bezproblemowego montażu szukaj licznika z wersji benzynowej, bez/z TPMS (w zależności od tego co posiadacie).

Tedi_19 przebieg będziesz miał taki jaki miał licznik dawcy, korektę możesz zrobić w ASO, ale tylko w przód czyli np. masz nowy licznik z 300km, jedziesz do ASO i zmieniają Ci na 15K, w drugą stronę nie mogą. Można też to zrobić u róznych elektroników, korekciarzy itd.
Ostatnio zmieniony przez J23 2013-11-20, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #5  Wysłany: 2013-11-20, 22:20   

A co to jest TPMS??
--------------------

 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #6  Wysłany: 2013-11-20, 22:27   

Tire pressure monitoring system - system monitorujący ciśnienie w oponach.
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #7  Wysłany: 2013-11-20, 22:54   

A ja nie mam tego. A da się coś takiego zamontować?? czy nie da rady?
--------------------

 
 
     
 J23 


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 MT
Kolor: Biały
Pakiety: AC
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: HB 3
Inne auto / jakie?: Kia Optima JF 2.0 CVVL/Getz 1.3
Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 161
Skąd: Kielce
 #8  Wysłany: 2013-11-20, 23:07   

Hm, nie wiem jak z montażem tego :) - musiałbym zobaczyć jak to wygląda na Kiatechinfo, ale moim zdaniem nie warto - więcej z tym problemów, trzeba przypisywać opony itp - ale jakbyś chciał, to pewnie się da - daj mi trochę czasu, jak będę miał chwilkę to poszukam.
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #9  Wysłany: 2013-11-20, 23:09   

OK
--------------------

 
 
     
 Lukas85 


Informacje
Wyposażenie: Super Pack
Silnik: 1.2
Przebieg: 51500
Kolor: Brazowy
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Inne auto / jakie?: Mini Cooper 3d 2012r
Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 9
Skąd: Holandia
 #10  Wysłany: 2014-05-29, 21:40   

To z tym mierzeniem cisnienia powietrza w oponach to fajna zabawka do poki nie zacznie sie cos dziac. Mialem to w Megane II, w sumie fajnie tylko smiesznie to wyglada jak ci nagle kolo zniknie o-o
I nie wiesz czy ci kolo odpadlo czy tylko czujnik padl :D
Problem byl jak chcesz zmienic na zimowe razem ze zwyklymi felgami. U mnie co najmniej wariowal ze kol nie ma. No ale tutaj to moze inna historia jest.
--------------------
Zanim cos napiszesz poszukaj w Google
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #11  Wysłany: 2014-05-30, 22:32   

Lukas85 napisał/a:
To z tym mierzeniem cisnienia powietrza w oponach to fajna zabawka do poki nie zacznie sie cos dziac. Mialem to w Megane II, w sumie fajnie tylko smiesznie to wyglada jak ci nagle kolo zniknie o-o
I nie wiesz czy ci kolo odpadlo czy tylko czujnik padl :D
Problem byl jak chcesz zmienic na zimowe razem ze zwyklymi felgami. U mnie co najmniej wariowal ze kol nie ma. No ale tutaj to moze inna historia jest.


Łukaszu, sory że nie w temacie, później usunę ten post. Czy mógłbyś dodać fotki swojego auta? Czy Ty masz jakieś chromowane wstawki na zderzaku z przodu? ???
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #12  Wysłany: 2015-06-08, 22:15   

Odgrzewam temat :D Jak się wam podoba moja nowa zmiana ??? ??? ??? . Zegary to model z TMPS ale bez problemu podczas pierwszego uruchomienia da się tą opcję na stałe wyłączyć :P
--------------------

 
 
     
 czerwo 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 180000
Kolor: czerwony
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 20 Cze 2013
Posty: 1047
Skąd: Katowice
 #13  Wysłany: 2015-06-08, 22:23   

Ty lepiej powiedz skąd je masz!! Poluje dłuższy czas :devil:
 
 
     
 shibby86 
Shibby


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 76000
Kolor: black
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 33
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 183
Skąd: Bedzin
 #14  Wysłany: 2015-06-09, 06:31   

niezle :) podaj wiecej szczegolow z jakiego modelu, za ile, i ile bylo pracy :)
 
 
     
 Churek 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4, 109KM
Przebieg: 252600
Kolor: biały
Pakiety: STY i ATE
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: 3D
Inne auto / jakie?: Kia Picanto (2017)
Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1499
Skąd: Huta Partacka
 #15  Wysłany: 2015-06-09, 08:28   

No !!! Wreszcie będzie widać kontrolkę ogranicznika prędkości ;-) :-)

Super !!! (vision)
--------------------
Pozdrawiam
Churek
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 5 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 29