W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

PILNE - poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów.

Awatar użytkownika
Ryjek
Posty: 192
Rejestracja: 06 kwie 2013, 19:41
Lokalizacja: PL

PILNE - poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów.

Post autor: Ryjek »

Sprawdzałem ostatnio poziom oleju w automatycznej skrzyni biegów i okazało się, że jest ok. 1cm poniżej minimum...
Kontroli dokonałem zgodnie z instrukcją, czyli na super rozgrzanym silniku i z lewarkiem zmiany biegów w pozycji N.

Zwracam się do Was - posiadaczy Ryjówek w wersji 1.4 AT - o sprawdzenie poziomu oleju w swoich skrzyniach i w miarę możliwości odpisanie na forum jakie wyszły Wam wyniki.

Chyba muszę pędzić do serwisu :(
Ostatnio zmieniony 01 sty 2018, 12:40 przez Ryjek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Wiesz co - zachowaj spokój. Czy na pewno stałeś samochodem dokładnie poziomo ? Poziom oleju można sprawdzać na N i na P. Ja też miałem taką sytuację kiedyś i już szukałem oleju na dolewkę, ale po kolejnym sprawdzeniu wyszło że ok.
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Ryjek
Posty: 192
Rejestracja: 06 kwie 2013, 19:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Ryjek »

Churek, tak stałem poziomo. Masz rację, sprawdzę jeszcze raz, ale jestem zaniepokojony.

Awatar użytkownika
Ryjek
Posty: 192
Rejestracja: 06 kwie 2013, 19:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Ryjek »

Powracam do tematu :(
Ponowne sprawdzenie stanu poziomu oleju w automatycznej skrzyni biegów potwierdziło obawy. Oleju jest zdecydowanie za mało - poziom zaznaczyłem czerwoną linią.

Do serwisu zamierzam się w związku z tym udać, ale zastanawia mnie, dlaczego aż tyle oleju brakuje? Widzę 2 możliwości:
a) przy produkcji nie nalali odpowiedniej ilości oleju,
b) wyciek.

Jakbym miał wyciek, to powinno być mokro pod autem, a tak nie jest, więc chyba opcja a.

Czy możecie sprawdzić u siebie jak to jest z tymi poziomami, bo może również u Was jest za mało, ale o tym nie wiecie :)
Będę wdzięczny za info od Was tu na forum, gdy już to sprawdzicie :)
Załączniki
poziom oleju.jpg

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

U mnie po wymianie jest raczej trochę za dużo, ale i tak muszę spuścić i nalać jeszcze raz więc nie ma problemu.
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
J23
Posty: 161
Rejestracja: 22 maja 2013, 21:11
Lokalizacja: Kielce

Post autor: J23 »

Obstawiam, że po prostu tyle nalali, produkcja aut jeszcze nigdy nie była bardziej zmechanizowana, ale jednak czynnik ludzki gdzieś tam jest - i pewnie tutaj jest tak samo - "zerówkę" przeszedł, bo poziom jest w normie, ale dolać pewnie nie zaszkodzi :).

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Na dolewkę może być Mobil ATF 320 Dexron III - tego co jest wpisane w instrukcji nie da się kupić :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Ryjek
Posty: 192
Rejestracja: 06 kwie 2013, 19:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Ryjek »

Byłem dzisiaj w serwisie. Sprawdzili i przyznali rację, że brakuje oleju.
Ładnie uzupełnili i teraz mam 2mm ponad maksimum, więc jest dobrze.
Ryjówka może więc spokojnie śmigać dalej :-)

Awatar użytkownika
Tomash
VIP
Posty: 998
Rejestracja: 17 mar 2013, 09:54
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: Tomash »

Ryjek pisze:2mm ponad maksimum
Wiesz, po coś jest tam napis max, ale skoro ma Cię to uspokoić... :>
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

No uspokoiło go to, bo ma 2 mm nad a nie pół metra pod :D
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Ryjek
Posty: 192
Rejestracja: 06 kwie 2013, 19:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Ryjek »

Dokładnie! W pełni się uspokoiłem :-)

Zablokowany

Wróć do „Problemy i pytania”