W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Moja Ryjówka

Nasze auta.
Awatar użytkownika
Stawe
Posty: 143
Rejestracja: 03 mar 2014, 12:39
Lokalizacja: Gdynia

Moja Ryjówka

Post autor: Stawe »

Odebrałem wczoraj samochód z dodatkowo zamontowaną klimatyzacją ręczną - w nowych M od teraz to standard. Zamówiłem środkowy podłokietnik i listwy drzwiowe. Z rozpędu dołożyli mi chlapacze i czujniki cofania, ale oczywiście nie żałuję. Zaskoczyły mnie drobiazgi o których nie wiedziałem a i w reklamach jakoś ich nie dostrzegłem - //po pierwsze czujnik automatycznego przełączania świateł dziennych na mijania,//* oświetlenie bagażnika (wbudowaną lampką) oraz podświetlenie stacyjki.

W porównaniu z Tico to trochę jakbym został nagle kierowcą autobusu, ale w zasadzie największy szok to hamulce. Czternaście lat hamowałem powoli zwiększając nacisk. Teraz wspomaganie jest tak silne, że wystarczy dotknąć hamulca żeby samochód stanął jak wryty. Wszystko dookoła - garaż, wyjazd, brama i uliczka stały się za ciasne. Pozostaje czekać aż się przyzwyczaję. Tym niemniej wyjazd będę musiał nieco złagodzić, bo przód samochodu zgarnia mi liście...

// // * to niestety nieprawda
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2014, 14:14 przez Stawe, łącznie zmieniany 3 razy.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Re: moja ryjówka

Post autor: czerwo »

Stawe pisze:po pierwsze czujnik automatycznego przełączania świateł dziennych na mijania
Czekaj czekaj :!: Masz wersje M i automatyczne światła dzienne ż? :!: ż? :!:
Zaraz im chyba do du.... nakopie

Awatar użytkownika
Stawe
Posty: 143
Rejestracja: 03 mar 2014, 12:39
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Stawe »

Oni chyba bez przerwy zmieniają wyposażenie. Od 15 marca dodano klasę wyposażenia S (najuboższą). Co było pomiędzy wyprzedażą rocznika 2013 a tym nowym podziałem wyposażenia to chyba nikt nie wie. Byłem zły, że się nie załapałem na klimę w cenie auta ale jak widać i tak na tym dobrze wyszedłem. Jak trochę ochłonę porobię więcej zdjęć - no i tego bąbelka na środku pod szybą :)

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Właśnie pooglądałem cennik i doszedłem do wniosku, że auta nie warto kupować bo ciągle się coś zmienia ;D a na dodatek moje się starzeje a inni maja nowe ;D

MarCo
Posty: 91
Rejestracja: 09 mar 2014, 20:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: MarCo »

czerwo pisze:Właśnie pooglądałem cennik i doszedłem do wniosku, że auta nie warto kupować bo ciągle się coś zmienia ;D a na dodatek moje się starzeje a inni maja nowe ;D
Taka sytuacja :devil2:

Awatar użytkownika
Stawe
Posty: 143
Rejestracja: 03 mar 2014, 12:39
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Stawe »

czerwo pisze:Właśnie pooglądałem cennik i doszedłem do wniosku, że auta nie warto kupować bo ciągle się coś zmienia ;D a na dodatek moje się starzeje a inni maja nowe ;D
Dokładnie to samo dotyczy aparatów fotograficznych, smartfonów i telewizorów.

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Re: moja ryjówka

Post autor: jachnyc »

czerwo pisze:
Stawe pisze:po pierwsze czujnik automatycznego przełączania świateł dziennych na mijania
No tak , my w XL nie mamy tego automatu do świateł :devil:
Jacek

Awatar użytkownika
Rossi
Posty: 73
Rejestracja: 08 lis 2013, 05:59
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: moja ryjówka

Post autor: Rossi »

jachnyc pisze:
czerwo pisze:
Stawe pisze:po pierwsze czujnik automatycznego przełączania świateł dziennych na mijania
No tak , my w XL nie mamy tego automatu do świateł :devil:
Bo My mamy sedana, a sedan to sedan:)

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

No potwierdzam że nie mamy ale w wakacje jak będę miał dużo czasu i ochoty to spróbuje jeszcze raz się za ten automat świateł zabrać. Już wiem jak podpiąć kable tylko jeszcze od przełącznika trzeba pociągnąć kabelek do sterownika :P. Będę w okolicach ASO to się zapytam czy da się to w ogóle ugryźć bezinwazyjnie :D

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Tedi_19 pisze:No potwierdzam że nie mamy ale w wakacje jak będę miał dużo czasu i ochoty to spróbuje jeszcze raz się za ten automat świateł zabrać. Już wiem jak podpiąć kable tylko jeszcze od przełącznika trzeba pociągnąć kabelek do sterownika :P. Będę w okolicach ASO to się zapytam czy da się to w ogóle ugryźć bezinwazyjnie :D
Spytaj się, czy mają piny do tych cholernych kostek bo ja wczoraj próbowałem coś dorzeźbić ale odpuściłem.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

No ja z tego samego powodu narazie dałem se spokój, ale jak będe koło ASO to tam wstąpie :P

Awatar użytkownika
Stawe
Posty: 143
Rejestracja: 03 mar 2014, 12:39
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Stawe »

No i wyszedłem na głupka bo NIE MAM czujnika zmiany świateł na dzienne. Po prostu z panem z salonu mówiliśmy innymi językami. On nazywał światła mijania światłami dziennymi i tak sobie gadaliśmy :(
Pokazany przeze mnie na zdjęciu bąbelek pod szybą to nie czujnik światła tylko element alarmu.
We wszystkich autach w salonie miga tam czerwona dioda a u mnie nie... I znowu problem i zagadka - ma migać czy nie? Odpowiedź będzie z samej Warszawy jutro...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2014, 17:30 przez Stawe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

Bąbelek pod szybą to nie alarm tylko czujnik światła i photo czujnik z klimy. Kompensuje tem w kabinie i nasłonecznienie do klimatyzacji. A co do alarmu to nic nigdzie nie świeci i nie mryga bo fabryczny alarm nie ma żadnej lampki

f0ku5
Administrator
Posty: 1423
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Stawe pisze:No i wyszedłem na głupka bo NIE MAM czujnika zmiany świateł na dzienne. Po prostu z panem z salonu mówiliśmy innymi językami. On nazywał światła mijania światłami dziennymi i tak sobie gadaliśmy :(
Pokazany przeze mnie na zdjęciu bąbelek pod szybą to nie czujnik światła tylko element alarmu.
We wszystkich autach w salonie miga tam czerwona dioda a u mnie nie... I znowu problem i zagadka - ma migać czy nie? Odpowiedź będzie z samej Warszawy jutro...
Wybacz, ale kupiles auto w salonie jakiegos idioty, ktore nie wie, co sprzedaje :P

Awatar użytkownika
Stawe
Posty: 143
Rejestracja: 03 mar 2014, 12:39
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Stawe »

No nie wiem... W salonie stoją różne Kie - akurat Rio nie i we wszystkich miga czerwona dioda w tym miejscu gdzie u mnie jest bąbelek (kółko). Co prawda w nich (picanto, ceed, venga, itp) nie jest to kółko ale coś bardziej kanciastego, tym niemniej jest to dokładnie w tym samym miejscu. Mam nalepkę "warning security system" czyli jakiś alarm jest - ale wielogodzinne kartkowanie instrukcji niczego nie wyjaśnia. Tym bardziej czym jest tajemniczy czujnik. Od tego jest forum:;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje Rio”