W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Skrzypiące sprzęgło.

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Skrzypiące sprzęgło.

Post autor: greey »

Coś się dziwnego dzieje z moim sprzęgłem jak wciskam je na wyłączonym silniku to dziwnie skrzypi tak jakby suche było czy coś.. i podczas jazdy nasłuchiwałam przy otwartym oknie to przy zmianie biegu też słychać.. Wie ktoś może co to może być?

Mam nagranie ale chyba nie można tu dodać..

Nie wiem gdzie dodać ten temat to admini przenieście jak możecie :P
Ostatnio zmieniony 17 gru 2017, 10:56 przez greey, łącznie zmieniany 1 raz.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

U mnie się też czasem pojawia szczególnie po parunastu godzinach ciągłej jazdy.
U mnie wygląda to na problem przy samym pedale jakby gdzieś na mocowaniu.
Namierz gdzie Ci piszczy, w RIO do sprzęgła nie ma linki tylko jest hydraulika więc albo z jednej albo z drugiej strony musi piszczeć.

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

No właśnie u mnie to skrzypi gdzieś pod maską stamtąd to słychać.. :/

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Wysprzęglik, sprzęgło?... Marsz do serwisu

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

na to jest jeszcze jakas gwarancja? 40 000km mi stuknelo w tym tygodniu..

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

greey pisze:na to jest jeszcze jakas gwarancja? 40 000km mi stuknelo w tym tygodniu..
Hmmm, pytanie co to jest? Ja na twoim miejscu pojechałbym do serwisu powiedział co się dzieje.
Sprzęgło nie jest na gwarancji ale inne elementy są. Niech popatrzą bez twojej zgody nie mogą naprawić nic za co będziesz musiała zapłacić.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 19:00 przez czerwo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
greey
Posty: 365
Rejestracja: 17 mar 2013, 20:17
Lokalizacja: NDM

Post autor: greey »

ok dzięki. jak znajdę czas to pojadę..

Awatar użytkownika
JustynA
VIP
Posty: 339
Rejestracja: 19 mar 2013, 21:09
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: JustynA »

widzisz , ja też coś zauważyłam. ale bardziej hmmm... wrzuciłam 2 i był huk ;p taki że myślałam że inny bieg wrzuciłam . 2 razy na trasie i w miecie.
Muszę do serwis jutro podjechać, bo jeszcze parę rzeczy muszę podkręcić. niech popatrzą ... :)

Awatar użytkownika
lukaszzd
Posty: 113
Rejestracja: 23 kwie 2015, 17:02
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: lukaszzd »

Nie znalazłęm odpowiedzi nigdzie tak więc podłącze się. Od pewnego czasu zauważyłem że po wrzuceniu 1 na biegu jałowym czuć dziwne szarpnięcie i niezawsze występuje np. 2-krotnie wcisnę sprzęgło i brakuje tego efektu i nieważne czy ciepły czy zimny silnik. Mam ktoś tak w swojej rianie?

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

Może brak smaru lub za mało smaru na walku na którym pracuje łożysko, miałem tak samo, skrzypialo przy wyciskaniu sprzęgła. Serwis zrzucenie skrzyni, nałożenie smaru i cisza.

Awatar użytkownika
lukaszzd
Posty: 113
Rejestracja: 23 kwie 2015, 17:02
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: lukaszzd »

Tylko tutaj nic nie skrzypi tylko szarpie.

Awatar użytkownika
krzysztofek
Posty: 195
Rejestracja: 24 lut 2014, 01:34
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Post autor: krzysztofek »

lukaszzd pisze:Nie znalazłęm odpowiedzi nigdzie tak więc podłącze się. Od pewnego czasu zauważyłem że po wrzuceniu 1 na biegu jałowym czuć dziwne szarpnięcie i niezawsze występuje np. 2-krotnie wcisnę sprzęgło i brakuje tego efektu i nieważne czy ciepły czy zimny silnik. Mam ktoś tak w swojej rianie?
jeśli podwójne wciśnięcie sprzęgła eliminuje szarpnięcie to może oznaczać że masz nie odpowietrzony wysprzęglik lub pompę sprzęgła śmigaj do ASO pokaż co i jak i niech odpowietrzą. Na innych biegach też szarpie? jak biegi zmieniasz idzie lekko czy siłowo? zobacz podczas jazdy jak zmienia się biegi z pojedynczym wciśnięciem sprzęgła i podwójnym.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Taaa a czasem trzeba przesprzęglić żeby weszła 1 nie mówię już o wstecznym :devil:
Czy czasem nie dzieje Ci się to tylko na zimnym silniku?

Awatar użytkownika
krzysztofek
Posty: 195
Rejestracja: 24 lut 2014, 01:34
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Post autor: krzysztofek »

czerwo pisze:Taaa a czasem trzeba przesprzęglić żeby weszła 1 nie mówię już o wstecznym :devil:
Czy czasem nie dzieje Ci się to tylko na zimnym silniku?
Jeśli o wsteczny chodzi to jest to zjawisko całkowicie normalne bo jako jedyny bieg, wsteczny nie ma synchronizatora więc nie ma się co denerwować. Co do jedynki to nie powinno mieć miejsca choć czasem się zdarza zwłaszcza jeśli olej w skrzyni jest zimny :)

Awatar użytkownika
zalmen3
VIP
Posty: 380
Rejestracja: 11 mar 2015, 10:07
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1,25
Przebieg: 99999
Kolor: wendy brown
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: hatchback
Inne auto / jakie?: Citigo

Post autor: zalmen3 »

A ja mam odwrotnie - ciężko jedynkę wyłączyć podczas zmiany na 2. Zgłaszałem to już i niby coś regulowali, ale nic nie pomogło - za parę tygodni mam przegląd na 30 tys, to zgłoszę znów i obaczymy co zrobią.

Zablokowany

Wróć do „Usterki”