W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Olej do skrzyni biegów.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Olej do skrzyni biegów.

Post autor: czerwo »

Czy ktoś już może wymieniał olej w skrzyni begów?
Według instrukcji przeglądowej z ASO (jest gdzieś na forum) to wymiana na 60tys km.
Problem jest tylko na co? W instrukcji mamy 75W85.
Jest tutela, castroll, czy może lać elfa 75W80? Wczystko GL-4 lub nawet GL-4+.
Liczyłbym, że Churek coś podpowie ale on ma jakąś dziwną skrzynie :devil2:
Ostatnio zmieniony 17 sty 2018, 17:45 przez czerwo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

U mnie w instrukcji strona 8/6 pisze : API Service GL-4 SAE 75W-85 A dalej "NAPEŁNIONA NA CAŁY OKRES ŻYWOTNOŚCI " czyli się tylko sprawdza , a pierwsze sprawdzenie po 60 000 km . Jest odnośnik : Olej w przekładni mechanicznej powinno sie wymieniać zawsze , kiedy przekładnia zostanie zanurzona w wodzie . Czyli co nie wymienia się , czy się wymienia ? Za tydzień mam 2 przegląd to zapytam się fachowców z serwisu :-)
Jacek

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

A faktycznie jest tylko inspekcja źle spojrzałem. To chyba nie warto wymieniać.

f0ku5
Administrator
Posty: 1415
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

W manualach sie nie wymienia :)

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

f0ku5 pisze:W manualach sie nie wymienia :)
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/wymian ... egow/jvde6
w Pandzie wymieniałem z bardzo pozytywnym skutkiem

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Można ale nie trzeba - zależy od przebiegów.
Pozdrawiam
Churek

Zablokowany

Wróć do „Problemy i pytania”