W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Czujniki ciśnienia w oponach.

sadam
Posty: 31
Rejestracja: 19 mar 2014, 09:37
Lokalizacja: Sulejówek

Czujniki ciśnienia w oponach.

Post autor: sadam »

Czy ma ktoś już autko z tym wynalazkiem?
Ile takie cudo kosztuje? Da się kupić poza ASO?
Jak jest z jeżdżeniem na felgach bez tego cuda? Tylko świeci się jakaś kontrolka czy nie daj boże coś wyje i piszczy?
Jakaś specjalna uwaga do wulkanizatora przy zmianie/zakładaniu opon?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2017, 09:33 przez sadam, łącznie zmieniany 1 raz.

marder
Posty: 305
Rejestracja: 23 mar 2014, 15:58
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: marder »

Czujnik ciśnienia w oponach to zbędny gadżet w normalnych oponach, jak złapiesz gumę to poczujesz na pewno. Chyba, że zamierzasz zakładać opony Run Flat, wtedy może się przydać.

sadam
Posty: 31
Rejestracja: 19 mar 2014, 09:37
Lokalizacja: Sulejówek

Post autor: sadam »

Wiem o tym, problem polega na tym, że wszystkie nowe ryjki są w te czujniki wyposażone standardowo :devil:

Sokar11
Posty: 56
Rejestracja: 23 paź 2014, 16:30
Lokalizacja: Ostrowiec
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.25
Typ nadwozia: Sedan

Post autor: Sokar11 »

Witam
Właśnie czekam na moją Ryjówke aż przypłynie i zastanawiam sie właśnie jak to jest z tymi czujnikami? Teraz od razu mają mi wrzucić na fele opony zimowe ale już mnie martwi sezon letni. Czy można jeździć bez tych czujników i tylko bedzie pokazywało sie na desce że coś jest ie tak czy może samochód bez czujników nie pojedzie?

Jaghoose
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2014, 06:44
Lokalizacja: Czestochowa

Post autor: Jaghoose »

Witajcie, ja odebrałem moje Rio trzy dni temu i zakupiłem w ASO komplet zimowek. Oferowano mi do niego zestaw czujników za bagatela 700 zł. Postanowiłem zrezygnować z tej opcji :-) Podobno ma się tylko swiecic kontrolka. Dodatkowym utrudnieniem dwóch kompletów czujników jest konieczność kazdorazowego programowania komputera pod konkretny zestaw przy zmianie kół (ASO 100 PLN). Koła będę zmieniał na dniach więc dam znać jak bardzo uciążliwy jest brak czujników.

sadam
Posty: 31
Rejestracja: 19 mar 2014, 09:37
Lokalizacja: Sulejówek

Post autor: sadam »

Te 700zł to całkiem niezła cena - Ojcu zaproponowali 250zł sztuka!!! I nie wspominali o konieczności kalibracji.

marder
Posty: 305
Rejestracja: 23 mar 2014, 15:58
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: marder »

Wciskają gówno na siłę niestety. Takie czasy. W tej wersji poliftowej dają system start/stop i nie wiadomo czy będzie się go dało na stałe wyłączyć. W wielu modelach się nie da.
LIFE IS TOO SHORT TO BE SLOW

Awatar użytkownika
kas602
Posty: 236
Rejestracja: 06 lip 2013, 16:02
Lokalizacja: Warmia

Post autor: kas602 »

START/STOP przed liftem był dostępny tylko z trociniakiem i miał wyłącznik.

Nie wiem jak w rio, ale w cytrynie c4 da się te czujniki ciśnienia wyłączyć z kompa serwisowego. Podejrzewam, że w rio też jakoś się da, jak kogoś to zacznie wkurzać.

Jaghoose
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2014, 06:44
Lokalizacja: Czestochowa

Post autor: Jaghoose »

Dziwna rzecz, dziś założyłem zimowki i żadnej reakcji że strony auta. Brak alertu, brak zapalonej ikonki na zegarach. Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Serwis twierdził że będzie się świeciła lampka...

sadam
Posty: 31
Rejestracja: 19 mar 2014, 09:37
Lokalizacja: Sulejówek

Post autor: sadam »

Pod pojęciem "zimówki" masz na myśli opony i drugi komplet felg?
Ojciec zdjął opony letnie i założył na fabryczne felgi opony zimowe - przy demontażu okazało się, że auto nie ma czujników wbudowanych w wentyle - tak twierdził serwis/sprzedawca. Być może auto pobiera info o ciśnieniu (a właściwie różnicy ciśnień) z czujników ABSu, tak jest w fordach, albo wcale nie posiada tego gadżetu:). Jak mi się nawinie ojciec z autem to spuszczę w jednym kole celowo powietrze i przejadę się kawałek. Jak zadziała to sygnał z czujników ABSu, jak nie zadziała to po raz kolejny wyjdzie wiedza i kompetencja sprzedawców.

toyaris
Posty: 64
Rejestracja: 24 sie 2014, 16:17
Lokalizacja: ETM

Post autor: toyaris »

sadam pisze:Wiem o tym, problem polega na tym, że wszystkie nowe ryjki są w te czujniki wyposażone standardowo :devil:
Nie wszystkie. Odebrałem auto pod koniec sierpnia. W specyfikacji pisało, że są czujniki. Przy wymianie opon na zimówki okazało się, że są normalne wentyle! Czujników NIET!!!
10 mniej - zwolnij!

sadam
Posty: 31
Rejestracja: 19 mar 2014, 09:37
Lokalizacja: Sulejówek

Post autor: sadam »

Mój tekst o tym, że wszystkie nowe ryjki mają te czujniki opierał się właśnie na dostępnej specyfikacji (cenniku) potwierdzonym przez sprzedawcę. Jak zwykle wyszła kompetencja a raczej jej brak. Dla pocieszenie to podobnym poziomem wiedzy charakteryzuję się też sprzedawcy w innych salonach. Oczywiście zdarzają się wyjątki, bardzo rzadko.
Ojciec z powodu braku tych czujników płakać nie będzie:)

Artur1980
Posty: 20
Rejestracja: 01 sie 2014, 11:16
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Artur1980 »

Potwierdzam , sedan zakupiony we wrześniu, rownież bez czujników ciśnienia , pomimo tego iż były na liście wyposażenia. Byc moze faktycznie zczytuje z ABS-u. Dla użytkowników chyba lepiej.

Jaghoose
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2014, 06:44
Lokalizacja: Czestochowa

Post autor: Jaghoose »

Wymieniłem komplet, opony z felgami. Komputer zajarzył po całym dniu jeżdżenia że nie dostaje sygnału z czujników :) U mnie są wkręcone w wentyle na letnich kołach. Swoją drogą zastanawiam się jak bardzo precyzyjny jest to system skoro potrzebował tylu godzin żeby załapać że ciśnienia brak.. i to w czterech kołach :D

Awatar użytkownika
shibby86
Posty: 183
Rejestracja: 18 mar 2013, 08:13
Lokalizacja: Bedzin

Post autor: shibby86 »

a nie resetuje sie tego jakos? :) To teraz przez cala zime bedziesz mial kontrolke wlaczona? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zewnętrzne”