Czujniki ciśnienia w oponach.
Autor Wiadomość
 clarence2 

Informacje
Wyposażenie: Buisness Line
Silnik: 1,4
Kolor: Biały
Typ nadwozia: Hatchback 5
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 96
Skąd: Stąd
 #91  Wysłany: 2017-04-01, 17:45   

patryczek1979, mi zapaliła się po 3 dniach hahaha ...jak tak samo reaguje na zmiane ciśnienia w oponie to :D :D
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 282
Skąd: Lublin
 #92  Wysłany: 2017-04-01, 17:56   

piotr900 napisał/a:
Tak kontrolka powinna sie zapalić, z tym że zapala się ona po "ogarnieciu" przez komputer braku czujników i trwa to różnie, mnie zapaliła sie po przejechaniu 30 km. Ciekawe jest to że gdy założy sie koła z czujnikami to widzi je od razu.


akurat dzisiaj zmieniłem koła i po przejechaniu ok 8 km kontrolka ożyła i pięknie świeci. Swoją drogą czy obwód czujników ciśnienia jest na oddzielnym bezpieczniku?
 
 
     
 krzychu001 

Informacje
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 17
Skąd: Warszawa
 #93  Wysłany: 2017-04-01, 20:01   

Hey ja miałem wczoraj wymieniane opony z zimowych na letnie i wszystko było ok nic się nie świeciło pojechałem do domu i tak auto zostało na noc na parkingu. Rano odpaliłem samochód i świeciła się kontrolka ciśnienia. Pomyślałem że ciśnienie trochę ucieka to dopompowałem i nic to nie dało. Ciśnienie 2.2 na cztery koła dałem. To była trzecia wymiana a na poprzednich było dobrze. Koła nie były zamienione bo mają oznaczenia przy pierwszej zmianie i sam osobiście je widziałem. Teraz mam dylemat czy oby nie uszkodzili mi czujnika a jak to się stało to po jakim czasie komputer wywala kontrolkę. Zadzwonię w poniedziałek do ASO i zapytam jaki jest czas zapalenia się kontrolki przy uszkodzonym czujniku a jak dostanę odpowiedz że nie od razu to jadę do tego wulkanizatora i niech zrzucają opony i sam zobaczę czy czujnik jest cały
 
 
     
 patryczek1979 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4
Przebieg: 9000
Kolor: wendy brown
Tapicerka: jasna
Typ nadwozia: hatchback 5d
Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 14
Skąd: olsztyn
 #94  Wysłany: 2017-04-04, 10:57   

i przejechane kolejne 200km i kontrolka się nie zapala,zadzwoniłem do serwisu a pan powiedział że kontrolka może się zapalić ale nie musi, dziś zmienie felgi na stalowe z czujnikami i spuszczę trochę powietrza i zobaczę czy się zapali kontrolka
 
 
     
 krzybiel 


Informacje
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 318
Skąd: WLKP
 #95  Wysłany: 2017-04-04, 13:21   

patryczek1979 napisał/a:
zadzwoniłem do serwisu a pan powiedział że kontrolka może się zapalić ale nie musi

Zadzwoń do niego jeszcze raz i zapytaj czy absy, airbagi, napinacze itp muszą działać czy też nie muszą ;)
Czy Ty kolego zwariowałeś ;) będziesz zmieniał koła żeby sprawdzić czy czujnik działa!? Jeżeli twoje auto jest na gwarancji, to jedź i niech sprawdzają, to ich obowiązek, a nie przysługa. No chyba, że zrezygnowałeś z gwarancji, to cofam co napisałem.
 
 
     
 piotr900 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4 CVVT
Przebieg: 15200
Kolor: brązowy
Typ nadwozia: hatchback
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 94
Skąd: Dzierżoniów
 #96  Wysłany: 2017-04-04, 15:16   

patryczek1979 napisał/a:
i przejechane kolejne 200km i kontrolka się nie zapala,zadzwoniłem do serwisu a pan powiedział że kontrolka może się zapalić ale nie musi, dziś zmienie felgi na stalowe z czujnikami i spuszczę trochę powietrza i zobaczę czy się zapali kontrolka


Jeśli bardzo chcesz sie tak wysilać- postaw koło obok samochodu albo do daj do bagażnika i spuść powietrze, ale tak jak napisał kolega po to jest gwarancja.
 
 
     
 patryczek1979 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4
Przebieg: 9000
Kolor: wendy brown
Tapicerka: jasna
Typ nadwozia: hatchback 5d
Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 14
Skąd: olsztyn
 #97  Wysłany: 2017-04-04, 19:16   

w końcu zapaliła po przejechaniu ciągiem 40KM
 
 
     
 krzybiel 


Informacje
Silnik: 1.4 DOHC CVVT
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 318
Skąd: WLKP
 #98  Wysłany: 2017-04-04, 19:33   

patryczek1979 napisał/a:
w końcu zapaliła po przejechaniu ciągiem 40KM

Prawie jak wypalanie DPFa w diesel'u ;)
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 282
Skąd: Lublin
 #99  Wysłany: 2017-04-04, 20:13   

patryczek1979 napisał/a:
w końcu zapaliła po przejechaniu ciągiem 40KM


a może 40 km?
bo raczej ciężko przejechać 40 koni mechanicznych (KM)
;)
 
 
     
 patryczek1979 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4
Przebieg: 9000
Kolor: wendy brown
Tapicerka: jasna
Typ nadwozia: hatchback 5d
Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 14
Skąd: olsztyn
 #100  Wysłany: 2017-04-04, 20:56   

40 kilometrów;)
 
 
     
 Jacob 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25 LPG
Przebieg: 115000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Business Line
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 26 Wrz 2016
Posty: 76
Skąd: Południe
 #101  Wysłany: 2017-04-05, 10:30   

Mam letnie na fabrycznych Alu z czujnikami, teraz jeździłem na stalowkach bez czujnika z zapalona kontrolka. Czy przy zamianie miejsc opon wywali mi errorów i jak tego uńiknac ?
--------------------
Rio III LPG dziennik
http://kiario.com.pl/viewtopic.php?t=1121
 
 
     
 Sokar11 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,25
Kolor: Biały
Pakiety: ACN
Typ nadwozia: Sedan
Dołączył: 23 Paź 2014
Posty: 47
Skąd: Ostrowiec
 #102  Wysłany: 2017-04-05, 10:52   

Każdy czujnik jest przypisany do danego koła wiec jak masz 2 komplety kół to te z czujnikami muszą być na tych samych miejscach montowane. Jak zamienisz je miejscami to pewnie błąd wywali i bedziesz musiał jechać na jakiś serwis aby komputerkiem coś pozmieniali.
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Graphite Meralic
Pakiety: Czujniki parkowania + lakier
Tapicerka: Beżowo-Czarna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiat 600
Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 377
Skąd: Wrocław
 #103  Wysłany: 2017-04-05, 11:10   

Dokładnie tak jak pisze kolega Sokar11. Każdy czujnik jest przypisany do konkretnego koła. Poniżej screen z instrukcji serwisowej. ;-)
 
 
     
 Jacob 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25 LPG
Przebieg: 115000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Business Line
Typ nadwozia: 5d
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Dołączył: 26 Wrz 2016
Posty: 76
Skąd: Południe
 #104  Wysłany: 2017-04-05, 11:38   

Czyli przy chęci zamianki opon najlepiej wybrać ASO, bo wymienia i przeprogaramują. Ciekawe ile sobie krzykną?
--------------------
Rio III LPG dziennik
http://kiario.com.pl/viewtopic.php?t=1121
 
 
     
 Sokar11 

Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1,25
Kolor: Biały
Pakiety: ACN
Typ nadwozia: Sedan
Dołączył: 23 Paź 2014
Posty: 47
Skąd: Ostrowiec
 #105  Wysłany: 2017-04-05, 11:58   

Niekoniecznie ASO, jak zakład wulkanizacyjny ma odpowiedni komputer to sam to zrobi ale o taki komputer musisz popytać w wulkanizacjach.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 7 z 11 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 25