Przesunięty przez: Cichy
2014-03-04, 17:26
Tempomat - montaż.
Autor Wiadomość
 zbychu1986 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4
Przebieg: 14777
Kolor: Bright Silver
Pakiety: Własna modyfikacja
Wiek: 33
Dołączył: 25 Kwi 2013
Posty: 19
Skąd: Radom
 #1  Wysłany: 2013-05-27, 23:17   Tempomat - montaż.

Witam. Jakiś czas temu przeglądając różne fora natknąłem się na post odnośnie montażu tempomatu w naszych kijankach. Opisywali tam możliwość wymiany jedynie przycisków z opcją tempomatu na kierownicy.
Kia-forum
Mowa tam była o automatycznej skrzyni biegów. Ja niestety mam manualną i nie byłem za bardzo pewien czy zmiana przycisków coś da.
Przeglądając nasze kochane allegro znalazłem aukcje, na której do kupienia była kierownica skórzana z przyciskami tempomatu koszt 450 zł (trochę drogo) na jednym ze zdjęć zauważyłem sam moduł przycisków. Zadzwoniłem zapytałem o koszt (tanie nie były :P ). Dzisiaj odebrałem paczkę i od razu po pracy zabrałem się za sprawdzenie czy faktycznie sama wymiana przycisków spowoduje to, że będę miał tempomat.

Krok po kroku:
1. Na początku trzeba wypiąć klemę minusową
2. zdemontować poduszkę powietrzną - 2 śruby na torx'a bodajże T30
3. Po wykręceniu poduszki trzeba odpiąć kabelek od niej - ostrożnie podważyć pomarańczowy zatrzask i wyciągnąć - odłożyć ją na bok przez jakiś czas nie będzie potrzebna
4. Demontaż kierownicy
centralnie na środku mamy śrubę - odkręcać kluczem 22. Najlepiej zaznaczyć markerem prostą kreskę żeby poźniej ją zamontowac w to samo miejsce i kierownica żeby była na wprost
5. po wykręceniu śruby trzeba odłączyć białą wtyczkę od starych przycisków i zdjąć kabelek od klaksonu
6. Teraz najgorsze - nie wiem za którym razem mi się udało zdjąć kierownice ale długo się z tym męczyłem. ciągnąć do siebie obracając ją we wszystkie strony - dużo cierpliwości trzeba przy tym mieć. Może jest prostszy sposób na zdjęcie jej ale ja go nie znam
7. jak juz zdejmiemy kierownicę musimy odkręcić wszystkie śruby jakie znajdują się z tyłu. Po ich odkręceniu wyciągamy stare przyciski i wkładamy nowe.
8. Podłączamy biała wtyczkę w swoje miejsce i wszystko skręcamy do kupy.
Tak wszystko powinno ładnie wyglądać, otóż u mnie nie wyglądało to tak ładnie.
Nowe przyciski miały inną wtyczkę, były one wymontowane z podgrzewanej kierownicy i tu wtyczka była trochę inna (szersza od wejścia w taśmie-zwijaku) musiałem ją troszkę zmodyfikować, czyli przeciąć na pół. zostawić tyle pinów ile było w starej wtyczce. Połowa kłopotów za mną. Oprócz innego kształtu okazało się że różni się też układem kabelków. Musiałem pozamieniać 4 z 7. Odciąłem, przylutowałem je ze sobą w takim samym układzie jak były w starej wtyczce i podłączyłem. (zdjęcie - ostatni post z linku powyżej)

w taki właśnie sposób zamontowałem TEMPOMAT. może komuś się przyda ten opis może nie.
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2017-11-13, 17:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 greey 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 30000
Kolor: Grafitowy
Pakiety: Stylistyczny, czujniki tył
Tapicerka: black
Typ nadwozia: hatchback 5d
Wiek: 29
Dołączyła: 17 Mar 2013
Posty: 365
Skąd: NDM
 #2  Wysłany: 2013-05-27, 23:38   

Gratulacje!! Super to sobie wymysliles.. też bym chciała mieć tempomat..
--------------------

 
 
     
 f0ku5 
Administrator

Informacje
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2019 HB 1.4 T-GDI
Pomógł: 3 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 1388
Skąd: Warszawa
 #3  Wysłany: 2013-05-27, 23:41   

Ten samochod nie przestaje mnie zadziwiac... :)
A raczej pomyslowosc wlascicieli.
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #4  Wysłany: 2013-05-28, 09:45   

Wystarczy jechać do servisu i za 500 zł założą tempomat. Ja w zeszłym tyg z servisem się umówiłem na założenie tempomatu i czekam właśnie na części z Korei. A moje pytanie działa Ci tempomat i ogranicznik czy tylko tempomat???. Mnie servis powiedział że może działać tylko opcja tempomatu a ogranicznika prędkości nie :-|

[ Dodano: 2013-05-28, 09:46 ]
A jest jeszcze opcja dołożenia podgrzewanych foteli ale to już koszt 1700 zł razem z robocizną ;-(
--------------------

 
 
     
 shibby86 
Shibby


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 76000
Kolor: black
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 33
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 183
Skąd: Bedzin
 #5  Wysłany: 2013-05-28, 10:12   

Tedi_19 napisał/a:
Wystarczy jechać do servisu i za 500 zł założą tempomat. Ja w zeszłym tyg z servisem się umówiłem na założenie tempomatu i czekam właśnie na części z Korei. A moje pytanie działa Ci tempomat i ogranicznik czy tylko tempomat???. Mnie servis powiedział że może działać tylko opcja tempomatu a ogranicznika prędkości nie :-|

[ Dodano: 2013-05-28, 09:46 ]
A jest jeszcze opcja dołożenia podgrzewanych foteli ale to już koszt 1700 zł razem z robocizną ;-(


A czesci jaki koszt do tempomatu?
 
 
     
 greey 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 30000
Kolor: Grafitowy
Pakiety: Stylistyczny, czujniki tył
Tapicerka: black
Typ nadwozia: hatchback 5d
Wiek: 29
Dołączyła: 17 Mar 2013
Posty: 365
Skąd: NDM
 #6  Wysłany: 2013-05-28, 10:36   

Tedi_19 napisał/a:
Wystarczy jechać do servisu i za 500 zł założą tempomat. Ja w zeszłym tyg z servisem się umówiłem na założenie tempomatu i czekam właśnie na części z Korei. A moje pytanie działa Ci tempomat i ogranicznik czy tylko tempomat???. Mnie servis powiedział że może działać tylko opcja tempomatu a ogranicznika prędkości nie :-|

[ Dodano: 2013-05-28, 09:46 ]
A jest jeszcze opcja dołożenia podgrzewanych foteli ale to już koszt 1700 zł razem z robocizną ;-(


Dlatego moim zdaniem warto było wziąć ten pakiet stylistyczny za 2500zł bo ma się podgrzewane fotele i kierownice, kierownicę i drążek zmiany biegów obszyte skóra, zegary supervision i felgi 16" na zimę jak znalazł:) a teraz jak ktoś chce sobie te wszystkie bajery dokładać pojedynczo to niezłą sumka się uzbiera...
--------------------

 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #7  Wysłany: 2013-05-28, 10:36   

części 400 zł a robocizna 100 zł albo 130 zł nie pamiętam dokładnie. Na Ebauy widziałem takie części za 140$ więc się nie opłaca, mamy zrobione fabrycznie przez servis i gitara

[ Dodano: 2013-05-28, 10:37 ]
Tak tylko nie wszyscy mają ten pakiet a potem tego już nie można domontować. Ja wziąłem kijankę taką jaka stała w salonie a ona nie miała tego pakietu
--------------------

 
 
     
 greey 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 30000
Kolor: Grafitowy
Pakiety: Stylistyczny, czujniki tył
Tapicerka: black
Typ nadwozia: hatchback 5d
Wiek: 29
Dołączyła: 17 Mar 2013
Posty: 365
Skąd: NDM
 #8  Wysłany: 2013-05-28, 10:48   

Aa no chyba ze tak..
--------------------

 
 
     
 jachnyc 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Kolor: Srebrny
Typ nadwozia: Sedan
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 460
Skąd: Lubin
 #9  Wysłany: 2013-05-28, 10:50   

W sumie 500 pln za tempomat i to zakładany w salonie to nie dużo moim zdaniem ;D W czerwcu mam przegląd to sie zapytam .
--------------------
Jacek
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #10  Wysłany: 2013-05-28, 11:01   

No dokładnie cena jest w miarę przystępna a na wyjazd na wakacje tampomacik się przyda :D . Po za tym nie tracimy gwarancji itd, jak się coś będzie działo to zawsze można walić na servis
--------------------

 
 
     
 JustynA 
Administrator
JPA


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 18000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomogła: 1 raz
Wiek: 30
Dołączyła: 19 Mar 2013
Posty: 343
Skąd: Hajnówka/Białystok
 #11  Wysłany: 2013-05-28, 12:24   

Ja nawet jadąc do rodziców jakieś 70 km żałuję że nie mam tempomatu, przydałby się oj przydał.
Może namówię Męża na tempomat zamiast wymarzonych felg :D :lol:
--------------------

 
 
     
 shibby86 
Shibby


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 76000
Kolor: black
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 33
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 183
Skąd: Bedzin
 #12  Wysłany: 2013-05-28, 13:36   

Tedi_19 napisał/a:
części 400 zł a robocizna 100 zł albo 130 zł nie pamiętam dokładnie. Na Ebauy widziałem takie części za 140$ więc się nie opłaca, mamy zrobione fabrycznie przez servis i gitara

[ Dodano: 2013-05-28, 10:37 ]
Tak tylko nie wszyscy mają ten pakiet a potem tego już nie można domontować. Ja wziąłem kijankę taką jaka stała w salonie a ona nie miała tego pakietu


To czekam na info od Ciebie jak juz Ci zamontuja i zrobisz foty i relacje zdasz :) Bo koszt to malutki :)
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #13  Wysłany: 2013-05-28, 14:01   

Oki doki na początku czerwca powinienem mieć to zrobione bo montaż ma trwać ok godzinki, tak że zrobią na miejscu a tylko muszę czekać na te części co z Korei idą (około 2 tyg) więc zobaczymy :-)

[ Dodano: 2013-05-28, 14:03 ]
zbychu1986 napisał/a:
Witam. Jakiś czas temu przeglądając różne fora natknąłem się na post odnośnie montażu tempomatu w naszych kijankach. Opisywali tam możliwość wymiany jedynie przycisków z opcją tempomatu na kierownicy.
Kia-forum
Mowa tam była o automatycznej skrzyni biegów. Ja niestety mam manualną i nie byłem za bardzo pewien czy zmiana przycisków coś da.
Przeglądając nasze kochane allegro znalazłem aukcje, na której do kupienia była kierownica skórzana z przyciskami tempomatu koszt 450 zł (trochę drogo) na jednym ze zdjęć zauważyłem sam moduł przycisków. Zadzwoniłem zapytałem o koszt (tanie nie były :P ). Dzisiaj odebrałem paczkę i od razu po pracy zabrałem się za sprawdzenie czy faktycznie sama wymiana przycisków spowoduje to, że będę miał tempomat.

Krok po kroku:
1. Na początku trzeba wypiąć klemę minusową
2. zdemontować poduszkę powietrzną - 2 śruby na torx'a bodajże T30
3. Po wykręceniu poduszki trzeba odpiąć kabelek od niej - ostrożnie podważyć pomarańczowy zatrzask i wyciągnąć - odłożyć ją na bok przez jakiś czas nie będzie potrzebna
4. Demontaż kierownicy
centralnie na środku mamy śrubę - odkręcać kluczem 22. Najlepiej zaznaczyć markerem prostą kreskę żeby poźniej ją zamontowac w to samo miejsce i kierownica żeby była na wprost
5. po wykręceniu śruby trzeba odłączyć białą wtyczkę od starych przycisków i zdjąć kabelek od klaksonu
6. Teraz najgorsze - nie wiem za którym razem mi się udało zdjąć kierownice ale długo się z tym męczyłem. ciągnąć do siebie obracając ją we wszystkie strony - dużo cierpliwości trzeba przy tym mieć. Może jest prostszy sposób na zdjęcie jej ale ja go nie znam
7. jak juz zdejmiemy kierownicę musimy odkręcić wszystkie śruby jakie znajdują się z tyłu. Po ich odkręceniu wyciągamy stare przyciski i wkładamy nowe.
8. Podłączamy biała wtyczkę w swoje miejsce i wszystko skręcamy do kupy.
Tak wszystko powinno ładnie wyglądać, otóż u mnie nie wyglądało to tak ładnie.
Nowe przyciski miały inną wtyczkę, były one wymontowane z podgrzewanej kierownicy i tu wtyczka była trochę inna (szersza od wejścia w taśmie-zwijaku) musiałem ją troszkę zmodyfikować, czyli przeciąć na pół. zostawić tyle pinów ile było w starej wtyczce. Połowa kłopotów za mną. Oprócz innego kształtu okazało się że różni się też układem kabelków. Musiałem pozamieniać 4 z 7. Odciąłem, przylutowałem je ze sobą w takim samym układzie jak były w starej wtyczce i podłączyłem. (zdjęcie - ostatni post z linku powyżej)

w taki właśnie sposób zamontowałem TEMPOMAT. może komuś się przyda ten opis może nie.



A działa Ci tempomat i ogranicznik prędkości czy sam tempomat??
--------------------

 
 
     
 zbychu1986 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,4
Przebieg: 14777
Kolor: Bright Silver
Pakiety: Własna modyfikacja
Wiek: 33
Dołączył: 25 Kwi 2013
Posty: 19
Skąd: Radom
 #14  Wysłany: 2013-05-28, 14:27   

Tempomat działa. Ogranicznika prędkości nie mam. Koszt 500zł w serwisie to trochę dużo i wolałbym jednak kupić oryginalną skórzaną kierownice z tempomatem na allegro niż montować tempomat na nie skórzanej kierownicy za taką kasę. Gwarancji nie tracę bo żadnej ingerencji w układ elektryczny samochodu nie ma wszystko mam podłączone na oryginalnych podzespołach a w razie "W" mogę zamienić na stare przyciski.
 
 
     
 lukasz_rio 

Informacje
Wyposażenie: Wersja XL
Silnik: 1.2 DOHC 85 KM
Przebieg: 44000
Kolor: FBD - Electric Blue
Pakiety: Stylistyczny
Tapicerka: WK - Czarna
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Inne auto / jakie?: Renault Clio 1999
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 145
Skąd: powiat węgrowski
 #15  Wysłany: 2013-05-28, 15:27   

Tempomat przydatna rzecz. Też chyba w serwisie na przeglądzie zapytam. Jeżeli będzie niedrogo to zakładam. Bo to chyba nie ważne jaki silnik 1.2 czy 1.4?
--------------------
lukasz_rio
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 25 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 30