W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Elektrycznie składane lusterka.

Zrób to sam!
1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Elektrycznie składane lusterka.

Post autor: 1krzys »

Witam,
idac śladem dokładania tempomatu, zamarzylo mi sie miec elektrycznie skladane lusterka :)
udalo sie zainstalowac na samochodzie takie lusterko(prawe), pytanie tylko teraz jak je sprytnie polaczyc... skad wziac zasilanież? ma ktos jakies pomyslyż?
myslalem o osobnym guziku i zasilaniu z zapalniczki .... co Wy na to ż?

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Re: Elektrycznie składane lusterka.

Post autor: czerwo »

1krzys pisze:Witam,
idac śladem dokładania tempomatu, zamarzylo mi sie miec elektrycznie skladane lusterka :)
udalo sie zainstalowac na samochodzie takie lusterko(prawe), pytanie tylko teraz jak je sprytnie polaczyc... skad wziac zasilanież? ma ktos jakies pomyslyż?
myslalem o osobnym guziku i zasilaniu z zapalniczki .... co Wy na to ż?
Kup oryginalną obudowę drzwi na allegro myślę, że będzie najładniej. Ewentualnie guziczek tam gdzie wyłącza się esp

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

Guzik byłby fajny pytanie tylko jak to spiac elektrycznie....

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Trzeba pogrzebać w dokumentacji jak jest sterowane to lusterko.
Ile drutów masz do sterowania lusterkiem 3?
Jak tak to jedna ziemia i dwa zasilania. Jedno do składania, drugie do rozkładania.

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

No i lusterka składane są również podgrzewane i mają światło led kierunkowskazu . Jak robić to porządnie :-)
Jacek

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

Ja zrezygnowałem z kierunkowskazów. Są dwa kable różowy i fioletowy, jeśli dasz + do różowego i - do fioletowego to się składają jeśli zmienisz bieguny to się rozkładają. Da się to zrobić na 1guzik? Nie widzę tego - słaby ze mnie elektryk.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Zrobić się da wszystko ;D
Pytanie tylko jak to ma działać i co chcesz osiągnąć.

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

Jak to jak ma działać, wcisne guzik raz otwierają się, wcisne ponownie składają :-)

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

A automatyczne rozkładanie po odpaleniu silnika?

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

Nieee,wolałbym wersje która podałem ...

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Można zrobić wyłącznik krzyżowy na czymś takim
http://allegro.pl/przelacznik-mts202-6a ... 35397.html
Przeanalizuj sobie ten rysunek
http://www.instalacjeteletechniczne.pl/ ... zyzowy.jpg
Ciebie interesuje ten środkowy.

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »


czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Jeżeli to są dwa wyłączniki w jednym to powinno. Z opisu wygląda, że jest oki 2 x (Wł)/Wył/(Wł)
Jest chwilowy więc będziesz musiał trzymać póki się nie otworzą do końca.

EDIT: Zawsze można kawałek mikrontrolera i jeden mały guziczek i resztą się zajmie kontroler czyli poda napięcie na tyle ile trzeba czasu żeby rozłożyć/zamknąć.

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

Chciałbym to mieć na zwykłym włączniki który ma tryb 0 lub 1 ale nie potrafię spiac żeby działało...pewne trzebaby jeszcze coś ekstra dokupić żeby zmieniał biegunowosc....

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

najlepiej to gdyby był wyłącznik tak zwany dzwonkowy i naciskasz bez trzymania i resztę robi za Ciebie, można coś takiego "udubać"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”