Fabryczne radio - jakość dźwięku.
Autor Wiadomość
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #1  Wysłany: 2013-03-24, 19:27   Fabryczne radio - jakość dźwięku.

Jak oceniacie fabryczne radio? Jak dla mnie po wcześniejszych doświadczeniach to jakość dźwięku jest wystarczająca, ale nie powala. Zazwyczaj nie przekraczam na skali głośności "28", i słucham muzyki z pendrive. Ustawiłem większość opcji na On, a basy podkręciłem prawie na maksa. Radio daje radę. Świetną sprawą jest oczywiście sterowanie z kierownicy i wejście USB :-) Radio w skali do 10 oceniam na 6. A to dlatego że daleko mu do sprzętu jaki miałem kiedyś zainstalowany we Fiacie Seicento ( trójdrożne głośniki z przodu, duże owalne z tyłu, wzmacniacz 800 wat oraz potężną tubę basową która zabierała cały bagażnik i radio Kenwooda). Przy tym sprzęcie nasze radio wypada słabo. Przydałyby się przynajmniej trochę mocniejsze , markowe głośniki. Marzy mi się też "ukryta" zabudowa audio, ale to raczej pozostanie w sferze marzeń :-) Czekam na wasze opinie.
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 sunset 


Informacje
Wyposażenie: M + dodatki
Silnik: 1.2 CVVT
Kolor: CHESTNUT - BROWN
Pakiety: klima, czujniki, podłokietnik, alufelgi
Tapicerka: BLACK
Typ nadwozia: 5D
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 509
Skąd: Siemianowice
 #2  Wysłany: 2013-03-26, 11:16   

powiem tak, każdy sprzęt audio ma swoje szczególne względy, a także każdy ma inny gust (o których się nie dyskutuje), jednak do rzeczy to:
pierwsze wrażenie było takie że uważałem to za słabawy sprzęt, jednak nie czekając chwili poszły na warsztat:
- samo odtwarzanie radia,
- płyta CD,
- USB
+
wszelkie możliwe ustawienia przy różnym rodzaju muzyki i te testy przekonały mnie do DOBREJ JAKOŚCI RADIA i GOŚNIKÓW (chociaz oczywiście mogłobyć lepiej, jednak uważam że nie warto zmieniać głośników, bo niewiele to da - jak już to cały sprzęt)
- jakość radia i CD na jednakowo dobrym poziomie,
- USB - to już inna bajka, wszystko zależy od mp3
ale !!! to nie wszystko - teraz najciekawsze:
ustawienia w menu audio - virtual (nie korektor) mają kolejno takie właściwości:
- super bas - nie zawsze jest zauważalne jego włączenie - poprostu mało podbija basy i tylko w najniższych partiach pasma i zależy od utworu, ALE NA PRZEDNICH GŁOŚNIKACH,
- virtual - funkcja rozszerza scenę, ALE NA TYLNYCH GŁOŚNIKACH.
Zatem sa to bardzo odseparowane funkcje i naprawdę trzeba czasu aby DOBRZE ZAGRAŁO.

Moje subiektywne wskazania po baaaardzo wielu testach to:
bas = +8
środek = 0
wysokie = +3
i
super bas = ON
super treble = zazwyczaj ON, chociaż to jest to miejsce które czasem wyłączam (ze względu na "krzykliwość" niektórych kawałków)
virtual = ON

wybaczcie jak przekręciłem nazwy z menu - jednak każdy zajarzy ocokaman :-) :D
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #3  Wysłany: 2013-03-26, 22:02   

A ja mam tak:

bas = +8
środek = -2
wysokie = 0
i
super bas = ON
super treble = ON
virtual = OFF
surround = zdecydowanie OFF
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #4  Wysłany: 2013-03-26, 22:09   

To ja jeszcze dorzucę grosza od siebie. Ustawienia podobne do Waszych, również Surround zdecydowanie wyłączony. Nie wiem jak w Waszym odczuciu, ale mi bardzo się podoba się ten wyrazisty bas, ale słabo wytłumione głośniki wszystko przenoszą na boczki drzwiowe :~
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 sunset 


Informacje
Wyposażenie: M + dodatki
Silnik: 1.2 CVVT
Kolor: CHESTNUT - BROWN
Pakiety: klima, czujniki, podłokietnik, alufelgi
Tapicerka: BLACK
Typ nadwozia: 5D
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 509
Skąd: Siemianowice
 #5  Wysłany: 2013-03-26, 22:14   

Tomash napisał/a:
To ja jeszcze dorzucę grosza od siebie. Ustawienia podobne do Waszych, również Surround zdecydowanie wyłączony. Nie wiem jak w Waszym odczuciu, ale mi bardzo się podoba się ten wyrazisty bas, ale słabo wytłumione głośniki wszystko przenoszą na boczki drzwiowe :~




czyżby Wam boczki drżały ??? mi nic nie drży przy głośniej basowej muzie :-) (na szczęście)
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #6  Wysłany: 2013-03-26, 22:16   

No są wyczuwalne takie wibracje, nie żeby cuś trzeszczało, ale po prostu tak drży i myślę, że przy lepszym nagłośnieniu to nie wytępuje.
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #7  Wysłany: 2013-03-26, 22:17   

Jak się trafi dobrej jakości MP3 to faktycznie, basy dają radę. Czasem coś zatrzeszczy. :cool:
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 sunset 


Informacje
Wyposażenie: M + dodatki
Silnik: 1.2 CVVT
Kolor: CHESTNUT - BROWN
Pakiety: klima, czujniki, podłokietnik, alufelgi
Tapicerka: BLACK
Typ nadwozia: 5D
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 509
Skąd: Siemianowice
 #8  Wysłany: 2013-03-26, 22:18   

jedźcie do reswisu aby boczki rozebrali, pasty silikonowej dodali, kabelki pospinali, śrubki dokręcili - przecież jest gwarancja
lub
coś bardziej profesjonalnego = wygłuszenie drzwi specjalna matą
 
 
     
 Tomash 
Administrator


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: -
Tapicerka: DCM beżowa
Typ nadwozia: Hatchback 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 998
Skąd: Siemianowice
 #9  Wysłany: 2013-03-26, 22:23   

sunset napisał/a:
jedźcie do reswisu aby boczki rozebrali, pasty silikonowej dodali, kabelki pospinali, śrubki dokręcili - przecież jest gwarancja
lub
coś bardziej profesjonalnego = wygłuszenie drzwi specjalna matą

No właśnie, to nie jest jakaś usterka, to po prostu słabe wygłuszenie. Serwis nic nie zrobi ;-)
--------------------
Serdecznie zapraszam: http://kozackiesamochody.pl
 
 
     
 oostrowski 

Informacje
Wyposażenie: L, automat
Silnik: 1,4 DOHC
Kolor: czekoladowy
Typ nadwozia: 5D hatchback
Inne auto / jakie?: Mondeo i drugie Mondeo
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 36
Skąd: Wrocław
 #10  Wysłany: 2013-03-26, 22:35   

Tomash napisał/a:
sunset napisał/a:
jedźcie do reswisu aby boczki rozebrali, pasty silikonowej dodali, kabelki pospinali, śrubki dokręcili - przecież jest gwarancja
lub
coś bardziej profesjonalnego = wygłuszenie drzwi specjalna matą

No właśnie, to nie jest jakaś usterka, to po prostu słabe wygłuszenie. Serwis nic nie zrobi ;-)


dokładnie, nic dodać, nic ująć.
 
 
     
 marcin8626 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 43000
Kolor: biały
Typ nadwozia: 5D
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 250
Skąd: Olsztynek
 #11  Wysłany: 2013-03-30, 20:17   

ja słucham Trance (Armin, tiesto itp) i tak srednio mi sie podoba audio, w domu mam JBL E80 i to wymiata, mam forum z USA gdzie ludzie opisują jak wymienic glosniki z przodu itp, bo z przodu mamy glosniki jednodrożne wiec to grac nie moze ;) bedzie cieplo na dworze to boczki zdejmuje i wymianka:)
 
 
     
 sunset 


Informacje
Wyposażenie: M + dodatki
Silnik: 1.2 CVVT
Kolor: CHESTNUT - BROWN
Pakiety: klima, czujniki, podłokietnik, alufelgi
Tapicerka: BLACK
Typ nadwozia: 5D
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 509
Skąd: Siemianowice
 #12  Wysłany: 2013-03-30, 21:22   

hej - nie porównój domowego sprzętu do audio kia :-) - jak widze masz bardzo okey sprzęt - ja akurat gustuję w Onkyo i Quadral - OBYDWA NASZE SPRZĘTY są super ;-) natomiast w Kia tak jak wcześniej pisałem o ustawieniach to jest OKey, natomiast w USA też trafiłem ja ich forum z dokładną instrukcją wymiany głośników.
 
 
     
 Tedi_19 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4 DOHC CVVT 109KM
Przebieg: 55000
Kolor: Wendy Brown
Pakiety: Klima A + Alarm + Czujniki cofania + Tempomat
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiesta MK6 1.4 TDCI
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 952
Skąd: Chorzów
 #13  Wysłany: 2013-03-31, 11:37   

A ja w moim Polo 2 miałem 4 zwykłe pierdziawki to teraz przesiadając się do mojej kijaneczki to czuje się jak w operze :P . A z drugiej strony mam jeszcze fieste 6 i tam jest fabryczny zestaw grający ze sony i on nie może sobie nawet stanąć przy tym z kijanki :cool:
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #14  Wysłany: 2013-04-01, 18:29   

Tak jak pisałem wcześniej, nawet w Seju miałem wymienione z przodu i wstawione trójdrożne głośniki Sony. Przydałaby się ta wymianka. :D
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 rio_pn 


Informacje
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Typ nadwozia: HB 5D
Dołączył: 21 Kwi 2013
Posty: 238
Skąd: Wielkopolska
 #15  Wysłany: 2013-04-21, 11:44   

jeśli chodzi o audio w temacie odtwarzanie skompresowanej muzy w .mp3, to niestety, ale często same pliki mp3 mają słabą jakość. Zależy kto zgrywał, z jakimi ustawieniami rippera, kodowaniem, normalizacją etc. tak więc to może zaburzać wrażenie audio. należy o tym pamiętać. swoją drogą czy ktoś podłączał zewnętrzny dysk pod USBka? gdzieś czytałem że komuś czytał dysk 500GB, ale czy to prawda?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 5 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 27