W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Głośniki w tylnych drzwiach.

lewyag
Posty: 2
Rejestracja: 07 kwie 2015, 22:02
Lokalizacja: Gdynia

Głośniki w tylnych drzwiach.

Post autor: lewyag »

Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczem Kijanki. Jak na razie jestem zadowolony, jednak słuchając radia zwróciłem uwagę, że grają tylko przednie głośniki. Coś obiło mi się o uszy, że powinny być 4. Teraz sprawdzam wyposażenie i faktycznie, 4 głośniki w standardzie. Pomyślałem, że może są 4 z przodu. Jednak nie, a jak byk widzę je w tylnych drzwiach.
Może dla Was to głupie pytanie, trzeba je jakoś oddzielnie podłączyć?

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

Witamy na forum , w ustawieniach radia masz surround czy coś takiego ,sprawdz czy masz to włączone .
Jacek

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

no w ustawieniach radia puść se tylko na tył i zobaczysz czy grają

lewyag
Posty: 2
Rejestracja: 07 kwie 2015, 22:02
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: lewyag »

Poklikałem, sprawdziłem. Grają. Myślę, że działały od początku, tylko że są tak słabe, że słyszałem tylko te przednie :)
Dzięki Panowie.

f0ku5
Administrator
Posty: 1414
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Dokładnie, tyknie grają dość słabo. Trzeba usiąść z tylu zeby w ogóle zorientować sie, ze tam sa ;)

pleha
Posty: 20
Rejestracja: 18 paź 2014, 15:48
Lokalizacja: dd

Post autor: pleha »

U mnie to samo - tylne grają ok 30-50% słabiej niż przednie.
Zgłaszałem nawet w serwisie, ale stwierdzili, że nic nie naprawią, bo wszystkie tak mają.
W sumie w specyfikacji było napisane: 4 głośniki, a nie 4 głośniki osiągające ten sam poziom dźwięku.

Dobrze że KIA nie wsadza bzyczków od komputera - to też głośnik, a jaką by mieli oszczędność!

Potem tak - oszczędności widać wszędzie. Jakość dźwięku też pozostawia wiele do życzenia,a nie jestem melomanem i porównuję do sprzętu za ok 300zł.

Czy ktoś z Was doszedł dlaczego tylne tak słabo grają?
Mniejsza średnica, inny typ niż przednie, inna impedancja, a może to coś ze wzmacniaczem?

Awatar użytkownika
niedzisiejszy
Posty: 61
Rejestracja: 28 lis 2015, 18:33
Lokalizacja: Września

Post autor: niedzisiejszy »

Przecież możecie ustawić balans przód-tył według uznania. Widzę,że większość problemów z autem wynika z " nie przeczytania dokładnie instrukcji fabrycznej" ;D

pleha
Posty: 20
Rejestracja: 18 paź 2014, 15:48
Lokalizacja: dd

Post autor: pleha »

Kolego niedzisiejszy - oczywiście wiem, ze w naszym radiu istnieje funkcja FADER, czyli balans przód-tył.
Niestety, żeby przód i tył grał w miarę równo, na tył trzeba dać ok 80% - 90% sygnału.
To bardzo duża różnica dla wzmacniacza i pracuje on w skrajnych warunkach przez co jakość dźwięku znacznie spada.
Ten fader powinien służyć do korekty, a nie "nadrabiania" niedostatków głośników.
Według mnie KIA na tył dała po prostu jakąś tanią popierdółkę byleby można w specyfikacji napisać "4 głośniki".
Nie wiem, o ile mniejsze są tylne głośniki, ale chyba nie więcej niż o 1,5 cala, ale różnica w poziomie natężenie dźwięku jest ogromna.
Przypuszczam, że nie raz jeszcze zdarzy się osoba, która będzie się zastanawiać, czy tył w ogóle gra.
Wydaje się, że jedyną opcją jest wymiana głośników, ale to inny wątek.

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Tak jak pisał wcześniej Jachnyc, funkcja surround musi być wyłączona, w innym wypadku tylnych głośników nie słychać, nawet siedząc z tyłu jest problem. Przerabiałem temat, po wyłączeniu tej funkcji jest dużo lepiej.

pleha
Posty: 20
Rejestracja: 18 paź 2014, 15:48
Lokalizacja: dd

Post autor: pleha »

Funkcji surround nigdy nie włączałem. Pisze cały czas o dźwięku na ustawieniach domyślnych.

1krzys
Posty: 98
Rejestracja: 14 paź 2014, 07:48
Lokalizacja: kraków

Post autor: 1krzys »

A zna ktoś rozmiar głośników tylnich?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wewnętrzne”