W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Automatyczne włączanie/wyłączanie klimatyzacji manualnej.

Zrób to sam!
ghost2255
Posty: 219
Rejestracja: 20 sie 2015, 19:20
Lokalizacja: Wroclaw; Poland

Automatyczne włączanie/wyłączanie klimatyzacji manualnej.

Post autor: ghost2255 »

Bardzo mnie denerwowało, że kiedy nawiew jest skierowany na szybę a temperatura na minimum, to zawsze po włączeniu zapłonu automatycznie załączała się klimatyzacja.

Okazało się, że wystarczy 4 razy w ciągu 2 sekund nacisnąć przycisk obiegu wewnętrznego i ta denerwująca funkcja się dezaktywuje.
Po naciśnięciu 4x zamiga kontrolka potwierdzając wyłączenie i już można mieć spokój z automatycznym włączaniem klimy :-)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 17:58 przez ghost2255, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

ghost2255 pisze:Okazało się, że wystarczy 4 razy w ciągu 2 sekund nacisnąć przycisk obiegu wewnętrznego i ta denerwująca funkcja się dezaktywuje.
Po naciśnięciu 4x zamiga kontrolka potwierdzając wyłączenie i już można mieć spokój z automatycznym włączaniem klimy
O ! Niezła porada :) A to w instrukcji, czy obczaiłeś organoleptycznie ?
Pozdrawiam
Churek

ghost2255
Posty: 219
Rejestracja: 20 sie 2015, 19:20
Lokalizacja: Wroclaw; Poland

Post autor: ghost2255 »

To jest chyba ściśle tajna informacja, bo w instrukcji ani słowa o tym :-)

Oczywiście żart.

Wujek google jak zwykle pomocny. Co prawda znalazłem opis dotyczący tylko i30 i ceeda, ale na zasadzie analogii zastosowałem u siebie i działa :D :D

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Znalazłem w instrukcji :cool:

Strona 4/129 - tam jest napisane: 5 razy w ciągu 3 sekund - sprawdzę jutro jak nie zapomnę :-D
Pozdrawiam
Churek

Artur1980
Posty: 20
Rejestracja: 01 sie 2014, 11:16
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Artur1980 »

Metoda działa. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Nie zapomniałem, ale u mnie nie zadziałało ...... może za szybko naciskam klawisza :-)
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
zalmen3
VIP
Posty: 371
Rejestracja: 11 mar 2015, 10:07
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1,25
Przebieg: 99999
Kolor: wendy brown
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: hatchback
Inne auto / jakie?: Citigo

Post autor: zalmen3 »

U mnie działa.

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Na stronie 4/129 jest pomyłka jeśli chodzi o przycisk, który trzeba naciskać, a mianowicie poprawnie powinien być od obiegu wewnętrznego, a nie od pobierania powietrza z zewnątrz. Na 4/130 tak jest dla klimy automatycznej. U mnie zadziałało, sprawdzone przed chwilą. Aktywuje się tak samo.

ghost2255
Posty: 219
Rejestracja: 20 sie 2015, 19:20
Lokalizacja: Wroclaw; Poland

Post autor: ghost2255 »

ziko1983 pisze:Na stronie 4/129 jest pomyłka jeśli chodzi o przycisk, który trzeba naciskać, a mianowicie poprawnie powinien być od obiegu wewnętrznego, a nie od pobierania powietrza z zewnątrz.
Właśnie tak napisałem

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Mój post to bardziej podpowiedź dla Churka, bo cytował instrukcję, być może postępował, tak jak tam napisano i dlatego u Niego to nie działa:) W każdym razie dzięki za znalezienie patentu:)

Awatar użytkownika
lukaszzd
Posty: 113
Rejestracja: 23 kwie 2015, 17:02
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: lukaszzd »

U mnie też zadziałało przycisk od obiegu zamkniętego naciśnięty 5 razy posutkowało dezaktywacją.

Awatar użytkownika
wnuczak
Posty: 306
Rejestracja: 04 kwie 2013, 13:17
Lokalizacja: DJE

Post autor: wnuczak »

u mnie tez zadziałało

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

ziko1983 pisze:Mój post to bardziej podpowiedź dla Churka, bo cytował instrukcję
Ufff... idę sprawdzić, bo już myślałem że coś ze mną nie tak - dzięki Panowie :)

Zadziałało - jeszcze raz dzięki - instrukcja chyba poleci do pieca w zimę :cool:
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Tedi_19
Posty: 952
Rejestracja: 27 mar 2013, 12:13
Lokalizacja: Chorzów

Post autor: Tedi_19 »

A ja uważam że ta funkcja jest świetna. Klima sama się załącza wtedy gdy zaczynają parować szyby i od razu jest czysto i przejrzyście. Ponad 3 lata jeżdżę tylko na funkcji AUTO i jest bajka. Teraz jak są chłodne i deszczowe dni to mam 23 Stopnie i AUTO i nigdy mi się nie zaparowały szyby. Po za tym to nie włącza się zaraz po odpaleniu silnika tylko jak się ciutek zagrzeje

Awatar użytkownika
zalmen3
VIP
Posty: 371
Rejestracja: 11 mar 2015, 10:07
Lokalizacja: PZ
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L + tempomat
Silnik: 1,25
Przebieg: 99999
Kolor: wendy brown
Tapicerka: czarna
Typ nadwozia: hatchback
Inne auto / jakie?: Citigo

Post autor: zalmen3 »

No wiesz, automatyczna klima to zupełnie inna historia - przy manualnej taka opcja po prostu irytuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”