W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Sprężyny gazowe tylnej klapy.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Sprężyny gazowe tylnej klapy.

Post autor: Churek »

Mam taką zagwozdkę, że jak się robi zimno to przestają płynnie działać sprężyny gazowe tylnej klapy. Żeby otworzyć do końca to trzeba "popchnąć" ręcznie ..... :cool:

Czy też tak macie, czy u mnie to zużycie urządzenia ?

Szczerze powiem, że przymierzam się do wymiany na nowe, rozrzut cen w IC jest niezły od 57 do ..... 418 złotych :D Chyba sprawdzę parametry i poszukam gdzieś indziej.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, 17:07 przez Churek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Churek

jean_paulista
Posty: 17
Rejestracja: 06 gru 2014, 14:48
Lokalizacja: GDA

Post autor: jean_paulista »

Ten typ tak ma ;)

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

Z własnego doświadczenia radzę wybrać coś z minimum średniej półki, wymieniałem swego czasu u ojca w Puncie na takie najtańsze, i teraz można nieźle w gębę dostać, jak się klapę otwiera. Problem nie jest w tym, że klapa opada, ale zdecydowanie za szybko się podnosi.

f0ku5
Administrator
Posty: 1423
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Churek, u kazdego jest tak samo :)

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

ziko1983 pisze:Z własnego doświadczenia radzę wybrać coś z minimum średniej półki, wymieniałem swego czasu u ojca w Puncie na takie najtańsze, i teraz można nieźle w gębę dostać, jak się klapę otwiera. Problem nie jest w tym, że klapa opada, ale zdecydowanie za szybko się podnosi.
Wiesz - jedyny sensowny produkt to nasze krajowe Krosno za 6 dych sztuka.

A cały problem polega na tym, że trzeba dobrać siłę sprężyny zgodnie z katalogiem - dla KIJA to ok. 320 - 380N. Jak kupiłeś za mocne do PUNTO to i lata klapa :cool:

U mnie nie było że "ten typ tak ma" - zrobiło się z czasem :cool: :-D
Pozdrawiam
Churek

ziko1983
Posty: 370
Rejestracja: 31 gru 2013, 11:54
Lokalizacja: Rokitnica

Post autor: ziko1983 »

To były do punto i na początku też było ok:) ale kosztowały poniżej 3 dych za sztukę

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

W intercar są siłowniki innej firmy niż te montowane fabrycznie.
Ktoś chętny do sprawdzenia? Mi w zimę zaczyna już klapa opadać... trafiam w nią czołem..
Oooo widzę, że w IC zniknęły z cennika montowane na pierwszy montaż :)

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Ja chyba wypróbuję to Krosno i dam znać.
Pozdrawiam
Churek

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Będę wdzięczny :) Ja nad nimi myślę od zeszłej jesieni, oczywiście w lato jest dużo lepiej.

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

czerwo pisze:Będę wdzięczny :) Ja nad nimi myślę od zeszłej jesieni, oczywiście w lato jest dużo lepiej.
Zamówione - jeśli uda się jutro odebrać to w weekend zakładam.
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

Wymieniłem ....Krosno numer katalogowy: 31296

Nie ma porównania :) Już po wymianie jednej strony dało się odczuć różnicę.

Klapa śmiga w górę jak trzeba ale nie wali w ryja przy otwieraniu.

Domyka się elegancko.

Jak komuś działa jak na "korbę od Jelcza" to wymiana zdecydowanie pomoże. 115 PLN komplet.
Pozdrawiam
Churek

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

No to trzeba zamówić :) Dzięki za test.

Martin
Posty: 98
Rejestracja: 25 kwie 2013, 13:20
Lokalizacja: Płock

Post autor: Martin »

Mi na drugim przeglądzie gwarancyjnym wymienili siłowniki bez szemrania. Termin przeglądu wypada mi pod koniec lutego, wiec w owym zimowym czasie jak wół było widać, że siłowniki dały ciała i działały jak polskie sądy - powoli i opieszale.
Od tamtej pory minęły prawie dwa lata i nie narzekam ;-).

Awatar użytkownika
djdrsosnowiec
Posty: 61
Rejestracja: 19 mar 2013, 17:44
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: djdrsosnowiec »

Tak jak pisał Churek siłowniki gazowe produkcji "Krosno" nr kat. 31296
Zapłaciłem 64 zł za 2 szt.
Załączniki
sil.gaz.jpg

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

djdrsosnowiec pisze:Tak jak pisał Churek siłowniki gazowe produkcji "Krosno" nr kat. 31296
Czuję się śledzony ;) :D :D :D
Pozdrawiam
Churek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wewnętrzne”