W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Złącze diagnostyczne OBD2.

Awatar użytkownika
Kiyanborsky
Posty: 54
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:56
Lokalizacja: Pomorskie

Złącze diagnostyczne OBD2.

Post autor: Kiyanborsky »

Mam pytanie, czy ktoś z Was próbował może interfejsu OBD2 np. ELM327 i uniwersalnego programu typu Torque Pro lub innego?

https://www.youtube.com/watch?v=7dPJhj1xIUo

Jeśli tak, to jakie parametry udało się wyświetlić?

Przy okazji, gdzie dokładnie w Rio 3 znajduje się gniazdo OBD2?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2017, 10:46 przez Kiyanborsky, łącznie zmieniany 1 raz.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Złącze pod kierownicą, jak coś się wsadzi to trzeba uważać, żeby nie urwać tego kolanem :)
Odczyt danych działa, za dużo się nie bawiłem.

Awatar użytkownika
Kiyanborsky
Posty: 54
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:56
Lokalizacja: Pomorskie

Post autor: Kiyanborsky »

Dzięki za odpowiedź. Jakiego interfejsu i programu używasz? Mnie najbardziej interesują takie parametry jak:
- obciążenie / wykorzystanie mocy silnika
- przyspieszenie,
- napięcie / ładowanie aku,
- temperatura oleju,
- ciśnienie oleju,
- temperatura wody (coolant, jest już w formie wskaźnika na desce, ale nie jest tak precyzyjny).
W modelach z czujnikami ciśnienia w oponach być może udałoby się uzyskać podgląd na każde koło.
Najlepsi przywódcy to tacy, których istnienia ludzie nie dostrzegają. Kiedy najlepszy z przywódców skończy swą pracę, ludzie mówią: „zrobiliśmy to sami”. [Lao-tse]

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Ja mam ELM327 na bluetootha.
Temperaturę silnika i napięcie aku na 100% było.
U mnie nie ma w ogóle wskazówki z temperatury silnika.

Awatar użytkownika
Kiyanborsky
Posty: 54
Rejestracja: 07 paź 2015, 14:56
Lokalizacja: Pomorskie

Post autor: Kiyanborsky »

Po liftingu w 2014/2015 wskaźnik temperatury silnika stał się standardem zarówno w hatchbacku, jak i w sedanie. Przedtem można było go chyba mieć tylko przy opcji zegarów Supervision.
Najlepsi przywódcy to tacy, których istnienia ludzie nie dostrzegają. Kiedy najlepszy z przywódców skończy swą pracę, ludzie mówią: „zrobiliśmy to sami”. [Lao-tse]

Attache
Posty: 136
Rejestracja: 05 kwie 2013, 10:38
Lokalizacja: Podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: Kamera cofania, czujniki, multimedia
Silnik: 1,4 DOHC CVVT
Przebieg: 28000
Kolor: Fresh Beige
Pakiety: Wszystkie dostępne
Tapicerka: Szara
Typ nadwozia: Hatchback
Inne auto / jakie?: Alfa Giulia 2.0 GME

SDPROG

Post autor: Attache »

Sądzę, że powinno Cię zainteresować oprogramowanie SDPROG do ELM-a:

http://motoautko.blogspot.com/2015/07/s ... kt-za.html

http://www.sdprog.pl/
Pozdrawiam

Tadeusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”