W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Zmiana miejsca położenia korby szyb.

Zrób to sam!
marcin8626
Posty: 250
Rejestracja: 30 mar 2013, 20:03
Lokalizacja: Olsztynek

Zmiana miejsca położenia korby szyb.

Post autor: marcin8626 »

Mały poradnik, 3 minuty na jedne drzwi spokojnie wam starczy, potrzebny będzie płaski cienki śrubokręt, ten z zestawu narzędzi od KIA sie nie nadaje, jest za gruby, można to zrobić nożem, jeśli macie płaskie zakończenie ostrza. ja na zdjęciu pokazuję w którą stronę ja mam skierowane korby, wczesniej miałem inaczej i nawet sama szyba się uchylała podczas jazdy, korba opadała sama.
Wkładamy śrubokręt tak jak na zdjęciu i delikadnie pchamy do srodka :
Obrazek

wtedy wyjdzie nam te zabezpieczenie, wkładamy ją spowrotem
Obrazek

ustawiamy w ktorym miejscu chcemy mieć korbe i wciskamy aż piknie :)
ja mam w tym miejscu ustawione
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2013, 17:01 przez marcin8626, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Super. Jak najwięcej takich poradników. U mnie korbki przełożone samodzielnie niedługo po zakupie. Polecam wszystkim aby tak przełożyli, chociaż nie gwarantuje to 100 % pewności, i tak co jakiś czas trzeba sprawdzić.

loserek
Posty: 88
Rejestracja: 28 mar 2013, 08:45
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: loserek »

u mnie zmiana położenia korb nic nie dała bo szyby tylne samoczynnie opadają dalej. Czekam nadal na odzew serwisu w tej sprawie
Konrad

marcin8626
Posty: 250
Rejestracja: 30 mar 2013, 20:03
Lokalizacja: Olsztynek

Post autor: marcin8626 »

nie mozliwe zeby opadały jak masz zalozone korby w tej pozycji co ja, a co poradnikow to dawajcie jakies pomysly a bedzie się robic :) zrobi sie cieplej to zrobie zdjecia glosnikow, bo pojdą na wymianke

loserek
Posty: 88
Rejestracja: 28 mar 2013, 08:45
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: loserek »

marcin8626 pisze:nie mozliwe zeby opadały jak masz zalozone korby w tej pozycji co ja, a co poradnikow to dawajcie jakies pomysly a bedzie się robic :) zrobi sie cieplej to zrobie zdjecia glosnikow, bo pojdą na wymianke
Nie mam ustawionych jak TY ale trochę bardziej w do dołu i co jakiś czas opadają i trzeba je podciągać. Trochę to denerwuje. Jednak jakby na to nie patrzeć to chyba ten typ tak ma

marcin8626
Posty: 250
Rejestracja: 30 mar 2013, 20:03
Lokalizacja: Olsztynek

Post autor: marcin8626 »

u mnie zeby szyba sie otworzyła to musze korbe do góry kręcic,i sama mi nie opada :)

Adi
Posty: 317
Rejestracja: 19 mar 2013, 10:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Adi »

Super fotoporadnik!
Oby wiecej takich rzeczy :-)

Awatar użytkownika
Ryjek
Posty: 192
Rejestracja: 06 kwie 2013, 19:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Ryjek »

U mnie też szyby z tyłu powoli opadały podczas jazdy. Teraz zmieniłem ustawienie na "antygrawitacyjne" - czyli korbką trzeba ruszyć do góry, żeby zacząć otwierać okno i jak narazie się nie uchylają.

Awatar użytkownika
sunset
Posty: 509
Rejestracja: 20 mar 2013, 11:04
Lokalizacja: Siemianowice

Post autor: sunset »

Potwierdzam powyższe - po zmianie i przy wyższych temperaturach nic złego się nie dzieje - nie opadają :-)
RIO 1.25 CVVT Kappa 85KM @ 121Nm

Awatar użytkownika
Cichy
VIP
Posty: 1414
Rejestracja: 17 mar 2013, 10:00
Lokalizacja: Podlaskie

Post autor: Cichy »

Tak jak pisałem, pomimo przełożenia korbek zdarza się że ktoś niechcący uchyli szybę. Według mnie mechanizm korbek zbyt łatwo "się poddaje".

Awatar użytkownika
wnuczak
Posty: 306
Rejestracja: 04 kwie 2013, 13:17
Lokalizacja: DJE

Post autor: wnuczak »

u mnie tez już przełożone

Awatar użytkownika
Gutek
Posty: 71
Rejestracja: 31 maja 2013, 08:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gutek »

Super poradnik,

dzisiaj biorę się za przestawienie :)

Awatar użytkownika
Gutek
Posty: 71
Rejestracja: 31 maja 2013, 08:54
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Gutek »

Zmienione, na chwilę obecną całkiem całkiem. o-o

Zobaczymy za jakiś czas czy szybki się nie opuszczają.

arturboch
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2017, 16:58
Lokalizacja: Kraków

Post autor: arturboch »

marcin8626 pisze:Wkładamy śrubokręt tak jak na zdjęciu i delikadnie pchamy do srodka :
wtedy wyjdzie nam te zabezpieczenie, wkładamy ją spowrotem
ustawiamy w ktorym miejscu chcemy mieć korbe i wciskamy aż piknie :)
ja mam w tym miejscu ustawione
.
W związku z powyższym mam pytanie gdzie mogę znaleźć zdjecia o których piszesz w poście. Pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
kubeusz77
VIP
Posty: 539
Rejestracja: 16 kwie 2016, 05:48
Lokalizacja: Łódź
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White

Post autor: kubeusz77 »

Ja również chętnie bym obejrzał fotki które pokazują jak to zrobć,tylko że ich nie ma ;-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”