Przesunięty przez: Cichy
2014-03-04, 17:46
Zmiana miejsca położenia korby szyb.
Autor Wiadomość
 marcin8626 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 43000
Kolor: biały
Typ nadwozia: 5D
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 250
Skąd: Olsztynek
 #1  Wysłany: 2013-04-01, 14:37   Zmiana miejsca położenia korby szyb.

Mały poradnik, 3 minuty na jedne drzwi spokojnie wam starczy, potrzebny będzie płaski cienki śrubokręt, ten z zestawu narzędzi od KIA sie nie nadaje, jest za gruby, można to zrobić nożem, jeśli macie płaskie zakończenie ostrza. ja na zdjęciu pokazuję w którą stronę ja mam skierowane korby, wczesniej miałem inaczej i nawet sama szyba się uchylała podczas jazdy, korba opadała sama.
Wkładamy śrubokręt tak jak na zdjęciu i delikadnie pchamy do srodka :


wtedy wyjdzie nam te zabezpieczenie, wkładamy ją spowrotem


ustawiamy w ktorym miejscu chcemy mieć korbe i wciskamy aż piknie :)
ja mam w tym miejscu ustawione
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2013-04-01, 18:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #2  Wysłany: 2013-04-01, 18:00   

Super. Jak najwięcej takich poradników. U mnie korbki przełożone samodzielnie niedługo po zakupie. Polecam wszystkim aby tak przełożyli, chociaż nie gwarantuje to 100 % pewności, i tak co jakiś czas trzeba sprawdzić.
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 loserek 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25
Kolor: Fresh Beige
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: 5 d
Inne auto / jakie?: Kia Ceed SW
Dołączył: 28 Mar 2013
Posty: 88
Skąd: Pruszków
 #3  Wysłany: 2013-04-01, 20:39   

u mnie zmiana położenia korb nic nie dała bo szyby tylne samoczynnie opadają dalej. Czekam nadal na odzew serwisu w tej sprawie
--------------------
Konrad
 
 
     
 marcin8626 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 43000
Kolor: biały
Typ nadwozia: 5D
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 250
Skąd: Olsztynek
 #4  Wysłany: 2013-04-02, 00:32   

nie mozliwe zeby opadały jak masz zalozone korby w tej pozycji co ja, a co poradnikow to dawajcie jakies pomysly a bedzie się robic :) zrobi sie cieplej to zrobie zdjecia glosnikow, bo pojdą na wymianke
 
 
     
 loserek 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25
Kolor: Fresh Beige
Tapicerka: Black
Typ nadwozia: 5 d
Inne auto / jakie?: Kia Ceed SW
Dołączył: 28 Mar 2013
Posty: 88
Skąd: Pruszków
 #5  Wysłany: 2013-04-02, 09:29   

marcin8626 napisał/a:
nie mozliwe zeby opadały jak masz zalozone korby w tej pozycji co ja, a co poradnikow to dawajcie jakies pomysly a bedzie się robic :) zrobi sie cieplej to zrobie zdjecia glosnikow, bo pojdą na wymianke

Nie mam ustawionych jak TY ale trochę bardziej w do dołu i co jakiś czas opadają i trzeba je podciągać. Trochę to denerwuje. Jednak jakby na to nie patrzeć to chyba ten typ tak ma
 
 
     
 marcin8626 

Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2
Przebieg: 43000
Kolor: biały
Typ nadwozia: 5D
Dołączył: 30 Mar 2013
Posty: 250
Skąd: Olsztynek
 #6  Wysłany: 2013-04-02, 11:55   

u mnie zeby szyba sie otworzyła to musze korbe do góry kręcic,i sama mi nie opada :)
 
 
     
 Adi 

Informacje
Wyposażenie: wersja L
Silnik: 1.4
Przebieg: 66000
Kolor: biały
Tapicerka: ciemna
Typ nadwozia: sedan
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Mar 2013
Posty: 317
Skąd: Warszawa
 #7  Wysłany: 2013-04-03, 18:03   

Super fotoporadnik!
Oby wiecej takich rzeczy :-)
 
 
     
 Ryjek 


Informacje
Wyposażenie: L, automat, LPG
Silnik: 1,4
Przebieg: 30500
Kolor: Wendy Brown
Typ nadwozia: 5 d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 192
Skąd: PL
 #8  Wysłany: 2013-04-11, 14:11   

U mnie też szyby z tyłu powoli opadały podczas jazdy. Teraz zmieniłem ustawienie na "antygrawitacyjne" - czyli korbką trzeba ruszyć do góry, żeby zacząć otwierać okno i jak narazie się nie uchylają.
 
 
     
 sunset 


Informacje
Wyposażenie: M + dodatki
Silnik: 1.2 CVVT
Kolor: CHESTNUT - BROWN
Pakiety: klima, czujniki, podłokietnik, alufelgi
Tapicerka: BLACK
Typ nadwozia: 5D
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 509
Skąd: Siemianowice
 #9  Wysłany: 2013-04-18, 09:16   

Potwierdzam powyższe - po zmianie i przy wyższych temperaturach nic złego się nie dzieje - nie opadają :-)
--------------------
RIO 1.25 CVVT Kappa 85KM @ 121Nm
 
 
     
 Cichy 
Administrator
Piotrek


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4 109KM
Przebieg: 58000
Kolor: Biały
Pakiety: Klima + alarm + czujniki cofania
Tapicerka: Ciemna
Typ nadwozia: Hatchback 5 d.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 17 Mar 2013
Posty: 1411
Skąd: Podlaskie
 #10  Wysłany: 2013-04-28, 12:11   

Tak jak pisałem, pomimo przełożenia korbek zdarza się że ktoś niechcący uchyli szybę. Według mnie mechanizm korbek zbyt łatwo "się poddaje".
--------------------
www.facebook.com/Rio3Polska
http://kia-rio-jpa.blogspot.com
 
 
     
 wnuczak 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.4
Przebieg: 845000
Kolor: Platinum Graphite
Pakiety: Czujniki cofania
Tapicerka: DCM - Czarno-beżowa
Typ nadwozia: 5d
Inne auto / jakie?: Forest'00/VW Golf III'96/Honda Varadero 125
Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 306
Skąd: DJE
 #11  Wysłany: 2013-04-28, 12:11   

u mnie tez już przełożone
 
 
     
 Gutek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 35000
Kolor: Wendy Brown
Typ nadwozia: HB 5d
Wiek: 35
Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 71
Skąd: Łódź
 #12  Wysłany: 2013-06-03, 10:01   

Super poradnik,

dzisiaj biorę się za przestawienie :)
--------------------

 
 
     
 Gutek 


Informacje
Wyposażenie: L
Silnik: 1.2 CVVT
Przebieg: 35000
Kolor: Wendy Brown
Typ nadwozia: HB 5d
Wiek: 35
Dołączył: 31 Maj 2013
Posty: 71
Skąd: Łódź
 #13  Wysłany: 2013-06-05, 12:06   

Zmienione, na chwilę obecną całkiem całkiem. o-o

Zobaczymy za jakiś czas czy szybki się nie opuszczają.
--------------------

 
 
     
 arturboch 

Informacje
Dołączył: 21 Sty 2017
Posty: 1
Skąd: Kraków
 #14  Wysłany: 2017-04-25, 12:02   

marcin8626 napisał/a:
Wkładamy śrubokręt tak jak na zdjęciu i delikadnie pchamy do srodka :
wtedy wyjdzie nam te zabezpieczenie, wkładamy ją spowrotem
ustawiamy w ktorym miejscu chcemy mieć korbe i wciskamy aż piknie :)
ja mam w tym miejscu ustawione
.


W związku z powyższym mam pytanie gdzie mogę znaleźć zdjecia o których piszesz w poście. Pozdrawiam ;-)
 
 
     
 kubeusz77 
VIP


Informacje
Wyposażenie: M
Silnik: 1.4
Kolor: Clear White
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Kwi 2016
Posty: 488
Skąd: Łódź
 #15  Wysłany: 2017-04-28, 16:52   

Ja również chętnie bym obejrzał fotki które pokazują jak to zrobć,tylko że ich nie ma ;-(
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu Strona 1 z 2 
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 30