W przypadku braku możliwości zalogowania się proszę użyć funkcji przypominania hasła, a w przypadku problemów z przeprowadzeniem tej czynności proszę o kontakt z administracją (link na dole strony) :)
Niestety migracja z phpBB2 na phpBB3 wymusiła taką procedurę dla osób, które nie mogą się zalogować :(
Jednocześnie zachęcam do ponownego uzupełnienia dodatkowych pól w profilach dotyczących szczegółów posiadanego samochodu, ponieważ nie była możliwa ich migracja na nowe forum :(

Importowanie kontaktów przez Bluetooth do systemu Kia Rio.

Zrób to sam!
Awatar użytkownika
deXtro
Posty: 13
Rejestracja: 05 lis 2015, 15:51
Lokalizacja: Łódzkie

Importowanie kontaktów przez Bluetooth do systemu Kia Rio.

Post autor: deXtro »

Cześć,

Jeżeli tak jak ja macie Kia Rio z zestawem multimedialnym oraz nawigacją oraz chcielibyście w pełni zsynchronizować z nim swój telefon to poniżej przedstawiam rozwiązanie.
Otóż ja nie mogłem zaimportować kontaktów ze swojej książki telefonicznej z Sony Xperia M2. Importowaly się ostanie połączenia oraz mogłem rozmawiać przez zestaw głośnomówiący ale książka telefoniczna za żadne skarby nie chciała się zaimportować przez co na ekranie nie widziałem nazwy dzwoniacego a jedynie sam nr tel.
Odpowiedzialność leży po stronie telefonu, który nie ma protokołu PBAP Bluetooth. Możecie sobie o tym poczytać w Google. Rozwiązaniem jest ściągnięcie ze sklepu Android płatnej aplikacji Bluetooth Phonebook, która ten protokół doda do naszego telefonu. :idea:
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, 17:16 przez deXtro, łącznie zmieniany 1 raz.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

OOO to może być rozwiązanie na brak pl znaków, bo można wymusić kodowanie :devil2:

Awatar użytkownika
Churek
VIP
Posty: 1500
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:04
Lokalizacja: Huta Partacka

Post autor: Churek »

A wystarczy telefon z Windows Mobile i wszystko działa od razu :cool:
Pozdrawiam
Churek

Awatar użytkownika
jachnyc
Posty: 460
Rejestracja: 17 mar 2013, 18:30
Lokalizacja: Lubin

Post autor: jachnyc »

U mnie książka z numerami się zapisała , ale tak jak piszesz , jeśli ktoś dzwonił to wyświetlał sie tylko numer telefonu . Zobaczymy jak z tą aplikacją będzie działało . Telefon to Sony Xperia Z1 .
Jacek

f0ku5
Administrator
Posty: 1423
Rejestracja: 07 kwie 2013, 18:43
Lokalizacja: Warszawa
Inne auto / jakie?: Kia Ceed 2018 1.4 T-GDi 140 KM

Post autor: f0ku5 »

Churek pisze:A wystarczy telefon z Windows Mobile i wszystko działa od razu :cool:
Phone Churku, Phone ;)

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

jachnyc pisze:U mnie książka z numerami się zapisała , ale tak jak piszesz , jeśli ktoś dzwonił to wyświetlał sie tylko numer telefonu . Zobaczymy jak z tą aplikacją będzie działało . Telefon to Sony Xperia Z1 .
U mnie przy części numerów jest nieznany, z tego co zauważyłem to jak dodam przy kontakcie na nowo numer to często zaczynać identyfikować.

Awatar użytkownika
niedzisiejszy
Posty: 61
Rejestracja: 28 lis 2015, 18:33
Lokalizacja: Września

Post autor: niedzisiejszy »

Posiadam starego kilkuletniego samsunga GT coś tam i nie przyszło mi nawet do głowy,że da się go sparować, bo w wykazie na stronie kia nie ma takiego zabytku. Byłem po prostu w szoku, kiedy dla zabawy sparowałem go, przerzuciłem książkę telefoniczną i zadzwoniłem. Mało tego, również system komend głosowych działa z nim bez zarzutu. Wchodząc do samochodu, nie muszę nawet wyciągać telefonu z kieszeni, bo ładuje się wszystko z automatu. A już myślałem o kupnie nowego telefonu. Kolejna miła niespodzianka :-)

Awatar użytkownika
jack0506
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 14:00
Lokalizacja: Lublin

Post autor: jack0506 »

Witam, może ktoś wie, dlaczego przy importowaniu pobiera mi podwójne kontakty - kontakty mam tylko na karcie SIM :-/
jack0506

Rafael
Posty: 518
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

jack0506 pisze:Witam, może ktoś wie, dlaczego przy importowaniu pobiera mi podwójne kontakty - kontakty mam tylko na karcie SIM :-/
Może nawet nie wiesz, że masz kontakty zsynchronizowane z "chmurą" Google i wyświetla te z telefonu i te z chmury. ;-)
Może spróbuj skopiować z karty SIM na telefon i w ustawieniach telefonu zaznaczyć, aby wyświetlał tylko kontakty z telefonu.

Awatar użytkownika
Gruchi
Posty: 88
Rejestracja: 15 sie 2016, 12:27
Lokalizacja: Wroc�aw

Post autor: Gruchi »

U mnie jest tak że książka została pobrana do radia bez problemu oraz synchronizuje wszystkie połączenia z telefonem Xiaomi Mi5. Jednak gdy ktoś dzwoni mam tylko wyświetlany nr. tel. tak więc trzeba będzie sprawdzić aplikację :)

Awatar użytkownika
etunerrr
Posty: 234
Rejestracja: 31 maja 2016, 20:36
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: etunerrr »

Polecam telefon z Windows Mobile- Churek wie co mówi- który działa wzorowo z Rio. Windows Phone to następca wspomnianego systemu. Moja Omnia działa super, ale Edge na Androidzie już nie.

Awatar użytkownika
jack0506
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 14:00
Lokalizacja: Lublin

Post autor: jack0506 »

Rafael - miałeś rację, trzeba było pogmerać w ustawieniach komórki, żeby pokazywał tylko kontakty z jednego źródła - dzięki ;-)
jack0506

Rafael
Posty: 518
Rejestracja: 12 paź 2016, 20:43
Lokalizacja: DW
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: L
Silnik: 1,25l
Przebieg: 36000
Kolor: Platynowy grafit
Pakiety: Czujniki parkowania, przyciemnione szyby
Tapicerka: Czarno-beżowa
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: i10

Post autor: Rafael »

jack0506 pisze:Rafael - miałeś rację, trzeba było pogmerać w ustawieniach komórki, żeby pokazywał tylko kontakty z jednego źródła - dzięki ;-)
Nie ma za co. :D

@etunerrr używam Galaxy S6 Edge Plus i nie mam żadnych problemów z kontaktami, listą połączeń i komendami głosowymi. Jak ktoś dzwoni to poprawnie wyświetla mi się nazwa kontaktu. Żona ma Note 4 i również nie ma żadnych problemów. Może dlatego, że mam zwykłe radio z Bluetooth jakie jest w wersji wyposażenia L. ;-)

marc88
Posty: 33
Rejestracja: 12 mar 2015, 13:33
Lokalizacja: podkarpacie
Generacja Rio: III (UB; 2011-2017)
Wyposażenie: XL
Silnik: 1.4
Przebieg: 108000
Kolor: brązowy
Tapicerka: brązowa
Typ nadwozia: hatchback

Post autor: marc88 »

Sprawdźcie, czy macie w kontaktach numery z prefixem +48, jeżeli tak, to być może dlatego nie wyświetla się nazwa kontaktu tylko numer.

czerwo
Posty: 1049
Rejestracja: 20 cze 2013, 11:02
Lokalizacja: Katowice

Post autor: czerwo »

Z tym to jest różnie. Ten programik pod androida umożliwia przy synchronizacji wycinanie +48

ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale”